Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 03/09/2000 Το Κυπριακό, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και οι αναμενόμενες παρεμβάσεις των Αμερικανών κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα θέματα των κυπριακών εφημερίδων. Από τα υπόλοιπα θέματα ξεχωρίζουν οι διεργασίες στα εσωτερικά των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, η χθεσινή πορεία των Κούρδων στη Λευκωσία, το εμπόριο φαρμάκων, καθώς και οι καταγγελίες για παράνομες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Προσωπική παρέμβαση Κλίντον", γράφει ότι η ελληνική πλευρά αλλά και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προσβλέπουν σε προσωπική παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος και ότι η παρέμβαση αυτή "δεν αποκλείεται να υπάρξει λίγο πριν από την εκπνοή Σεπτεμβρίου". Σε άλλο θέμα γράφει ότι, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, οι εξαγωγές χαλλουμιού αναμένεται να φθάσουν φέτος στα 7 εκατομμύρια λίρες.

Στη "Μάχη" και κάτω από τον τίτλο "Συμμαχία των μικρών", πρωτοσέλιδη είδηση είναι οι διεργασίες που γίνονται στον κομματικό χώρο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2001 και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν να αρχίσουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα ΕΔΗ, ΚΕΑ, ΑΔΗΚ και Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών προκειμένου "να βρεθεί κοινή συνισταμένη για ενιαία κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές". Αλλη είδηση είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποφυγή δημιουργίας ολιγοπωλίου στον τομέα εμπορίας φαρμάκων, η οποία - γράφει η εφημερίδα - "βάζει φρένο στην ελευθεροποίηση" στον τομέα αυτόν.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Κίνηση ματ Χόλμπρουκ", γράφει ότι τα μέλη της ομάδας του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών συμφωνούν με τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι πρέπει να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και ότι σκέφτονται ακόμα και τον "εγκλεισμό" των δύο αντιπροσωπειών σε χώρο, όπου θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, ενώ "δυναμικά" παρεμβαίνει και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καλώντας τον Πρόεδρο Κληρίδη σε "κλειστό" γεύμα. Αλλού γράφει για τη χθεσινή πορεία των Κούρδων στη Λευκωσία, οι οποίοι ζητούν από την Τουρκία να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή τους για ειρήνη, διαφορετικά "θα επανεξετάσουν την πολιτική τους".

Η "Σημερινή", σε πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο "3 όχι Αθήνας σε Λευκωσία", γράφει πως, κατά τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε τρεις προτάσεις που έκανε ο ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης για σύνδεση της πορείας της ελλαδοτουρκικής φιλίας και της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Κυπριακό. Σε άλλη θέση γράφει για την πρόταση του ΔΗΣΥ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και για άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του κόμματος την προσεχή Τετάρτη.

Στο "Φιλελεύθερο", πρωτοσέλιδη είδηση είναι επίσης οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό και, κάτω από τον τίτλο "Προσωπική εμπλοκή Ανάν", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει "καθοριστική" συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την προσεχή Τρίτη και ότι ο κ. Ανάν φαίνεται αποφασισμένος να παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία των συνομιλιών και να παρεμβαίνει ο ίδιος προσωπικά επιζητώντας ουσιαστικά αποτελέσματα. Σε άλλο θέμα γράφει για την καθυστέρηση της Κύπρου να υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ για συνέχιση των προγραμμάτων "Σωκράτης", "Λεονάρντο" και "Νεολαία", με αποτέλεσμα να μείνει εκτός των προγραμμάτων αυτών για τη φετινή περίοδο.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ν' αποκατασταθεί η βάση λύσης του Κυπριακού", γράφει ότι η αποκατάσταση αυτή, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή μαζική συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στα κατεχόμενα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, κατά την οποία οι Τ/Κ εξέφρασαν την επιθυμία τους για ειρήνη, δημοκρατία και ομοσπονδία, ζητώντας την άμεση λύση του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail", στο πρωτοσέλιδο της θέμα, γράφει ότι η κυπριακή Αστυνομία ερευνά τους ισχυρισμούς για ανάμειξη επιφανούς Κυπρίου επιχειρηματία σε μεγάλης έκτασης λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ευρώπη, μετά από σχετικό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Το Βήμα" και μετά από αναφορές της "Ιντερπόλ". Σε άλλη θέση γράφει για τις διαμαρτυρίες Λεμεσιανών οδηγών για τις αλλαγές στην κυκλοφορία και τις καθυστερήσεις που προκαλούνται εξαιτίας των ρυθμίσεων που έγιναν σε οδικές αρτηρίες της πόλης για να διευκολυνθούν οι διοργανωτές του "Ράλι Κύπρος", καθώς και οι προσερχόμενοι στη Γιορτή του Κρασιού.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 3 September 2000 - 8:24:06 UTC