Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 11/09/00 Το Κυπριακό και το παρασκήνιο ενόψει της αυριανής έναρξης του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Μερικές από τις άλλες ειδήσεις των εφημερίδων είναι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των κομμάτων και ανάμεσά τους, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2001, οι αντιπαραθέσεις για την αφαλάτωση και την προσφορά της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, η χθεσινή δικοινοτική εκδήλωση επαναπροσέγγισης στο Λήδρα Πάλας και η κρίση στην Εκκλησία και η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Συντμημένος ο τέταρτος γύρος" γράφει ότι ο τέταρτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, που αρχίζει αύριο στη Νέα Υόρκη με συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, "θα διαρκέσει λιγότερο από όσο είχε προγραμματισθεί", προκειμένου να μπορέσει ο κ. Κληρίδης να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, ότι καθημερινά καταγγέλλονται στις κοινωνικές υπηρεσίες περιστατικά κακοποίησης, που δεν δημοσιοποιούνται.

Το "Θάρρος" σε πρωτοσέλιδη είδηση με τίτλο "Οξύνεται η αντιπαράθεση", γράφει ότι ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού αντάλλαξε χθες βαρειές κουβέντες με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, την αφαλάτωση και τα ιδιωτικά συμφέροντα που εμπλέκονται στην πολιτική ζωή του τόπου. Σε άλλη θέση γράφει για τα παράπονα που υποβάλλονται από πολίτες της Δημοκρατίας για απόρριψη - από τις υπηρεσίες του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας - των αιτήσεών τους για υιοθεσία παιδιών.

Στον "Πολίτη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και, κάτω από τον τίτλο "Προεξοφλούν το ναυάγιο", γράφει ότι αρχίζουν σήμερα οι προετοιμασίες για την αυριανή έναρξη του τέταρτου γύρου των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, αλλά το κλίμα που επικρατεί είναι απαισιόδοξο, ενώ διαφαίνεται - όπως αναφέρει η εφημερίδα - και διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Αμερικανούς διαπραγματευτές. Σε άλλο θέμα γράφει για την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών να αυξήσουν κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή του "μαύρου χρυσού" και ότι αυτή η προοπτική δημιουργεί ελπίδες μείωσης των τιμών των καυσίμων και των πληθωριστικών πιέσεων στην Κύπρο.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Εκλογικός κυκλώνας" γράφει στο κύριο θέμα ότι από χθες άρχισε να εκδηλώνεται και να εντείνεται προεκλογική διαμάχη - ενόψει των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς έτους - ανάμεσα στα κόμματα, με δηλώσεις και άλλες ενέργειες ηγετών και στελεχών τους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνέρχεται σήμερα για να συνεχίσει την εξέταση θεμάτων και νομοσχεδίων που αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ενώ η κυβερνητική πλευρά δείχνει "αποφασισμένη να ρυθμίσει όλα τα κακώς έχοντα στο ΧΑΚ".

Στο "Φιλελεύθερο" κύριο θέμα είναι το Κυπριακό και, με τον τίτλο "Νέα Υόρκη: Εντονο παρασκήνιο", γράφει ότι γίνονται αλλεπάλληλες επαφές όλων των εμπλεκόμενων μερών και σε όλα τα επίπεδα, ενόψει της αυριανής έναρξης του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ΗΠΑ και Βρετανία αναμένεται να θέσουν σήμερα ενώπιον του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ιδέες τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας των συνομιλιών. Αλλού γράφει για το Α΄ Παγκύπριο Συνέδριο των Αποδήμων που άρχισε χθες στη Λευκωσία και για την πρότασή τους προς την κυβέρνηση να τους αξιοποιήσει, βοηθώντας παράλληλα στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Δίψα για ειρήνη" γράφει στο κύριο θέμα της για το χθεσινό "Φεστιβάλ Αμοιβαίας Κατανόησης" που έγινε χθες, κοντά στο ξενοδοχείο "Λήδρα Πάλας" και στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, με συμμετοχή ηγετών κομμάτων και από τις δυο πλευρές, καθώς και του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους και του Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη. Η εφημερίδα γράφει ότι οι πολίτες που συμμετείχαν έστειλαν μήνυμα προς τα κόμματα "να κάνουν κάθε τι το δυνατό, ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημά μας". Σε άλλη είδηση γράφει για τις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου για τις φιλελευθεροποιήσεις και ότι οι μελέτες του στρατηγικού επενδυτή για τα αεροδρόμια είναι έτοιμες.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 11 September 2000 - 6:24:07 UTC