Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ -7/10/2000 Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για το Κυπριακό και το θέμα της μεταστέγασης του ΧΑΚ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πλήρης αναγνώριση στον Κοστούνιτσα", αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση χθες, με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, προχώρησε σε αναγνώριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ως νέου προέδρου της χώρας. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες την προσωρινή μεταστέγαση του ΧΑΚ στο κτίριο IMC υιοθετώντας πλήρως την εισήγηση του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Οι αδελφές Αντρη και Μαρία εκτός των ηλικιωμένων εξαπάτησαν και επιχειρηματία" αναφέρεται σε νέα απάτη με κύριο πρωταγωνιστή 47χρονη δικηγόρο, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση για παρόμοιας φύσης αδικήματα και συνεργό την αδελφή της, που είναι χημικός. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με το πρόσχημα ότι επιδιορθώνουν παλαιές κατοικίες, οι Αγγλοι θα αναγείρουν τέσσερις χιλιάδες νέες κατοικίες στις Βάσεις τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ο λαός επιβλήθηκε" αναφέρεται στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας και γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της χώρας αναμένεται να ορκισθεί σήμερα. Αλλού αναφέρεται στο διήμερο τακτικό συνέδριο του ΔΗΚΟ κατά το οποίο θα γίνει παράδοση της σκυτάλης του κόμματος από τον ιδρυτή του Σπύρο Κυπριανού στον νεοεκλεγέντα Τάσσο Παπαδόπουλο και γράφει ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών του συνεδρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οριστικά και οι ρόλοι, κυρίως αυτών που αποχωρούν.

"Η Σημερινή" στο βασικό θέμα με τίτλο "Ελιγμοί Μιλόσεβιτς" αναφέρεται με τη σειρά της στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας και γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, ο Μιλόσεβιτς θα παραμείνει στην πολιτική ζωή της χώρας. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι πληροφορίες για πώληση στο ψευδοκράτος πετρελαίου για τις ανάγκες του τουρκικού στρατού από Ελληνοκυπρίους. Το θέμα απασχόλησε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "'Παγώνουν' 100 εκ. λίρες" γράφει ότι άμεσα μέτρα λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία υιοθέτησε η Λευκωσία και αυτά αφορούν πρωτίστως γιουγκοσλαβικά κεφάλαια που βρίσκονται στην Κύπρο και θα κρατήσουν μερικές μέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο στο Βελιγράδι. Αλλού γράφει ότι σε άμεση κινητοποίηση τέθηκε η Αστυνομία, ύστερα από λήψη μηνύματος περί νέας μαζικής αναχώρησης λαθρομεταναστών από την Τουρκία με προορισμό τη Μεσόγειο.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα, υπό τον τίτλο "Προσπάθειες για ομαλή αλλαγή στη Σερβία" γράφει ότι οι ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση στο γιουγκοσλαβικό στρατό να αναγνωρίσει τον Κοστούνιτσα ως νέο πρόεδρο της χώρας. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρο, στο σαφή στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής, υπό ενιαία κυριαρχία, Δημοκρατίας της Κύπρου, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται και αυτή στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας και γράφει ότι Σέρβοι που βρίσκονται στην Κύπρο χαιρέτισαν την πτώση του Μιλόσεβιτς από την προεδρία της χώρας τους και χαρακτήρισαν τη χθεσινή μέρα ως την καλύτερη της ζωής τους. Αλλού γράφει ότι νομικές πηγές ανέφεραν πως η απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου να εμποδίσει τις Κυπριακές Αερογραμμές από το να ανανεώσουν αυτόματα το συμβόλαιό τους αναφορικά με τα καταστήματα αδασμολογήτων, έχει ευρύτατες επιπλοκές για τις εργασίες που αφορούν τις δημόσιες προσφορές.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι μεγάλοι 'παίκτες' σε στάση αναμονής" γράφει ότι σε στάση αναμονής βρίσκονται οι μεγάλοι 'παίκτες' του ΧΑΚ για να διοχετεύσουν στην αγορά τα εκατομμύρια που μάζεψαν από τους επενδυτές. Αλλού γράφει ότι για τρίτη συνεχή συνεδρία ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε χθες με οριακή άνοδο και αναφέρει ότι η αγορά παρουσίασε ανοδικές τάσεις, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να σπρώξουν το Δείκτη πάνω από τις 360 μονάδες.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Καλπάζει στο 5% ο πληθωρισμός" γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης επιμένει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί γύρω στο 4,2%, ενώ ΣΕΚ και ΠΕΟ προβλέπουν ότι θα κινηθεί ανοδικά. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι τα τσιμεντοποιεία Βασιλικού σχεδιάζουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με την προγραμματισμένη για το 2003 φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο, την οποίαν επιβάλλει η εναρμόνιση της νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

(ΣΣ: Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ).

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 7 October 2000 - 6:24:02 UTC