Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 13/10/2000

Η όξυνση της κατάστασης και ο κίνδυνος ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά το χθεσινό βομβαρδισμό από ισραηλινά ελικόπτερα του κτιρίου όπου στεγάζεται η διοικητκή Αρχή των Παλαιστινίων είναι το κύριο θέμα στις περισσότερες κυπριακές εφημερίδες. Η χθεσινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2001, η ενημέρωση της Βουλής από τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και η κατάθεση τροποποιητικής νομοθεσίας για τον εκλογικό νόμο από το ΔΗΣΥ, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Τύμπανα πολέμου", γράφει ότι συσσωρεύονται ξανά σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά το "λιντσάρισμα" δυο Ισραηλινών στρατιωτών από Παλαιστινίους και το βομβαρδισμό της έδρας της Παλαιστινιακής Αρχής από ισραηλινά ελικόπτερα, ενώ η διεθνής κοινότητα προσπαθεί εναγωνίως να αποτρέψει μια νέα σύρραξη στην περιοχή. Σε άλλη θέση γράφει για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Χρηματιστήριο και για τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών κατά 784 εκατομμύρια λίρες από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες.

Στη "Μάχη" κύριο θέμα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και, με τον τίτλο "Πόλεμος στη Μέση Ανατολή", γράφει ότι "με αφορμή το λιντσάρισμα ισραηλινών στρατιωτών" ελικόπτερα του Ισραήλ εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον του αρχηγείου αστυνομίας των Παλαιστινίων και κοντά στο αστυνομικό τμήμα όπου μαχαιρώθηκαν δυο Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο Διευθυντής της "Σι-Αϊ-Εϊ" Τζόρτζ Τένετ προσπαθώντας να βρει τρόπο αποκλιμάκωσης της κρίσης. Αλλο θέμα είναι οι διαβουλεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των πρατηριούχων πετρελαιοειδών και οι προειδοποιήσεις για λήψη δυναμικών μέτρων μη αποκλειομένης της απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στην κόψη του ξυραφιού", γράφει ότι τα πράγματα οξύνθηκαν στη Μέση Ανατολή, όταν ισραηλινά πολεμικά ελικόπτερα βομβάρδισαν το κτίριο όπου στεγάζεται η διοικητκή Αρχή των Παλαιστινίων τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους και ότι "αφορμή για το βομβαρδισμό έδωσε το λιντσάρισμα από διαδηλωτές δύο Ισραηλινών στρατιωτών". Σε άλλο θέμα γράφει για τις Προτάσεις Νόμων που κατέθεσε χθες ο ΔΗΣΥ στη Βουλή για τροποποίηση του εκλογικού νόμου, αύξηση του εκλογικού μέτρου, του αριθμού των βουλευτών κατά 4 και εισαγωγή του θεσμού των βουλευτών επικρατείας.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Εκχώρησαν το Αιγαίο", γράφει ότι με εντολή του ΝΑΤΟ βρέθηκε από χθες το Αιγαίο πέλαγος να είναι υπό τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο της Τουρκίας στο πλαίσιο της άσκησης "Τέστινγκ Γκλόρι" και η Ελλάδα, αντιδρώντας καθήλωσε τα ελληνικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση και ανέστειλε τη συμμετοχή των δυνάμεών της σε όλες τις αεροπορικές αποστολές. Αλλο θέμα είναι η χθεσινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2001 τον οποίο χαρακτήρισε ως "αναπτυξιακό, σταθεροποιητικό και κοινωνικό προϋπολογισμό".

Ο "Φιλελεύθερος" σε κύριο θέμα του με τίτλο "Δρακόντεια μέτρα κι εδώ" αναφέρεται στην κρίση στο Μεσανατολικό και γράφει ότι μόλις μεταδόθηκε από τη Δυτική Οχθη ότι άρχισαν οι βομβαρδισμοί κατά παλαιστινιακών στόχων ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για λήψη δρακόντειων μέτρων ασφάλειας για την αποφυγή κτυπήματος σε πιθανούς στόχους στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι με την "ανοχή των κυπριακών Αρχών και για σκοπούς ελέγχου του εγκλήματος επιτρέπεται η διενέργεια περιπολιών της Βρετανικής Αστυνομίας σε περιοχές εκτός των Βρετανικών Βάσεων".

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Απανωτά κραχ, εκρηκτικό κλίμα" γράφει ότι εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο καθώς η ξέφρενη κατρακύλα των τιμών συνεχίζεται χωρίς αντιστάσεις, μεγιστοποιώντας και διευρύνοντας τη χρεοκοπία επενδυτών σε ολοένα και ψηλότερη κλίμακα. Αλλού γράφει ότι, κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Βουλής από τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δήλωσαν ότι "βλέπουν με επιφύλαξη τη σπουδή της κυβέρνησης να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο μόλις υπό θεωρητική διαμόρφωση και με θολή προοπτική ευρωπαϊκό στρατό, ενώ ο ΔΗΣΥ όπως αναμενόταν στηρίζει πλήρως τις κυβερνητικές θέσεις."

Στη "Cypruς Mail" πρωτοσέλιδη είδηση είναι η κατάσταση πολέμου που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και, κάτω από τον τίτλο "Ελικόπτερα πλήττουν το αρχηγείο του Αραφάτ στη Γάζα", γράφει ότι η αναζωπυρούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή πήρε δραματικές διαστάσεις χθες, όταν ισραηλινά ελικόπτερα κτύπησαν στόχους πλησίον της βάσης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Σε άλλη θέση γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, λίγο προτού αναχωρήσει από την Κύπρο, ότι θα εργασθεί για ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας - Κύπρου και ότι θα πρέπει να εμμένουμε στο διακανονισμό περιφερειακών συγκρούσεων στηριζόμενοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Πιο κοντά στον πόλεμο" γράφει ότι ισραηλινά ελικόπτερα έβαλαν με ρουκέτες κατά της κατοικίας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ στη Λωρίδα της Γάζας και κατά στόχων στην Ανατολική Οχθη σε αντίποινα για το φόνο τριών Ισραηλινών στρατιωτών από Παλαιστινίους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΔΗΚΟ "φαινόταν πιο δυνατό μετά το Συνέδριο το Σαββατοκύριακο, αλλά τα παράπονα από το βουλευτή του κόμματος Στάθη Κιττή δημιούργησαν μια μικρή καταιγίδα που μπορεί να βλάψει τη μελλοντική ενότητα."

Η εβδομαδιαία "Weekly Review" υπό τον τίτλο "Το χρηματιστήριο χάνει 10 εκατομμύρια λίρες σε 10 μήνες" γράφει ότι ο τιμές στο ΧΑΚ κατέρρευσαν χθες, με τους χρηματιστές και επενδυτές ανήμπορους να σταματήσουν το κραχ. Αλλού γράφει ότι αστυνομία και μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου συναντήθηκαν χθες για να συντονίσουν τις ενέργειες τους για τον εντοπισμό ατόμων που παράνομα παρουσιάζονται ως γιατροί αφού δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα, θέτοντας την υγεία των ασθενών τους σε κίνδυνο.

(ΚΥΠΕ/ΧΧ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 13 October 2000 - 15:56:04 UTC