Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 21/10/00 Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν τη νέα κατρακύλα στο Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και τα μέτρα στήριξης του θεσμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο αφορούν το παρασκήνιο που εκδηλώνεται ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, την άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος 2000", και τη δολοφονία ιδιοκτήτη χαρτοπαικτικής λέσχης.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Προσδοκίες για ανάκαμψη", γράφει ότι σαφές μήνυμα στους επενδυτές απέστειλε χθες με δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι η παρούσα κατάσταση στο ΧΑΚ δεν οφείλεται σε προβλήματα οικονομίας, αλλά ψυχολογίας και αδικαιολόγητου πανικού. Αναφέρεται, επίσης, σε κατηγορίες γονέων ότι καθηγητής σε γυμνάσιο της Λευκωσίας άφησε στη μέση το μάθημά του, προκειμένου να συνομιλήσει στο κινητό μέσω θερμής γραμμής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για τους πυραύλους S300.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Δολοφονικό δώρο", γράφει ότι ο Αρτέμης Καζαμίας, ιδιοκτήτης χαρτοπαικτικής λέσχης στη Λευκωσία, εισέπραξε ως "δώρο για την ονομαστική του γιορτή χθες τα ξημερώματα" τέσσερεις πυροβολισμούς. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι "αν κάποιοι δεν πιστεύουν στις μετοχές, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, θα δούμε ότι στο τέλος σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου όχι μόνο αυτό της Κύπρου, θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη".

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Κοκορομαχίες στο Λίμιτ Απ", γράφει ότι δεν είναι μόνο ο Δείκτης του ΧΑΚ που καταρρέει, αλλά "μαζί του, καθώς φαίνεται, κατρακυλά ασταμάτητα και η κοσμιότητα του πολιτικού μας βίου, αφού ακόμη και οι βουλευτές άρχισαν πλέον να ερίζουν, να ανταλλάσσουν δημοσίως βαρείς χαρακτηρισμούς και να συνδιαλέγονται σε επίπεδο επιεικώς... πρωτόγνωρο για τον κοινοβουλευτισμό". Γράφει, επίσης, ότι ενώ οι απώλειες στο Γενικό Δείκτη του ΧΑΚ φθάνουν ήδη το 65 τοις εκατόν, χθες επιβεβαιώθηκε η επισήμανση ότι τα μέτρα για στήριξη του ΧΑΚ "δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο".

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Πόλεμος στους αιθέρες", γράφει ότι η λεγόμενη φιλία Ελλάδας-Τουρκίας τινάχθηκε χθες, κυριολεκτικά, στον αέρα, αφού μετά τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Destined Glory" στο Αιγαίο, η κατάσταση εκτραχύνθηκε και με αφορμή τη συνδυασμένη άσκηση "Νικηφόρος-Τοξότης". Γράφει, επίσης, ότι η συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων ζήτησε την απόσυρση δύο πολύ γνωστών φαρμάκων, εκ των οποίων το ένα κυκλοφορεί την τελευταία δεκαετία και στην Κύπρο.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Συλλαλητήριο στη Βουλή", γράφει ότι οι αγανακτισμένοι επενδυτές αποφάσισαν να κατέλθουν στους δρόμους, αφού βλέπουν πως δύσκολα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα "εκτός και αν υπάρξει κάτι το συνταρακτικό", σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επενδυτών Αλκη Αργυρίδη. Γράφει, επίσης, ότι οι συντονιστές για το Κυπριακό είχαν σύσκεψη στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενόψει του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, που αρχίζει την 1η Νοεμβρίου στη Γενεύη.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Υψιστη ύβρις", γράφει ότι ο πρώην υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Β' Σταύρος Σταύρου Σύρος, ο άνθρωπος που συνελήφθη να έχει στην κατοχή του σχέδια ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης του Μακαρίου λίγους μήνες πριν το πραξικόπημα του 1974, ήταν ανάμεσα στους επισήμους που παρακολούθησαν τη χθεσινή φάση της άσκησης "Νικηφόρος-Τοξότης". Γράφει, επίσης, ότι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά άρχισε με ανεπίλυτα και διευρυνόμενα τα σοβαρά δομικά προβλήματα της κυπριακής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία οφείλονται κυρίως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους της κυβέρνησης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και οι στενοί του συνεργάτες έχουν παράνομα ποσά σε λογαριασμούς στην Κύπρο. Αναφέρεται, επίσης, σε αντιδράσεις της ΠΟΒΕΚ για κατάργηση της μεσημβρινής αργίας στα καταστήματα, καθώς και σε προειδοποιήσεις της οργάνωσης ότι τα μέλη της θα κατέλθουν σε απεργία εάν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μικρών καταστημάτων.

Η εβδομαδιαία "Επενδυτική" γράφει ότι η πτώση του Γενικού Δείκτη του ΧΑΚ είναι πλέον ασυγκράτητη, αφού σε μια βδομάδα ο Δείκτης έχασε 30 συνολικά μονάδες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν έχει "πάτο" η κατρακύλα, την οποία κανείς δεν μπορεί να συγκρατήσει. Γράφει, επίσης, ότι τέσσερεις μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι τροφίμων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας "on line" αγοράς, ενός είδους "δικτυακού χρηματιστηρίου", με στόχο την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" γράφει ότι ολοκληρώνεται σήμερα η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος", στην οποία έδωσε έντονα το παρών του το γυναικείο φύλο "και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία". Γράφει, επίσης, ότι η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την επιτυχή συμπλήρωση της έκδοσής της στην Ελλάδα, κατά την οποία πρόσφερε 39 εκατομμύρια μετοχές σε Ελλαδίτες επενδυτές, ενώ η τράπεζα δέχθηκε αιτήσεις για 40-41 εκ. μετοχές περίπου.

(ΣΣ. Η εφημερίδα "Νέος Τύπος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 21 October 2000 - 18:47:55 UTC