Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 2/11/2000 Η έναρξη του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, η συνεχιζόμενη κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου, η εταιρική σχέση Τουρκίας - ΕΕ και οι δηλώσεις του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου για τον Εθνικό Υμνο είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Βολές και κατά του Κιτίου" προβάλλει δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου χθες βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό με τις οποίες έκανε αναφορά σε σοβαρό λόγο που, όπως είπε, καθοδηγεί τη στάση του Κιτίου, επισημαίνοντας ότι έχει αναφέρει το λόγο αυτό και στην Ιερά Σύνοδο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ με τις οποίες προσβλέπει σε ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες της Γενεύης και διαβεβαιώνει ότι η χώρα του θα παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις από κοντά.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ερωτικό Τρίγωνο στην Πάφο" γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε χθες διάταγμα εναντίον 34χρονου σε σχέση με υπόθεση διακόρευσης ανήλικης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Αρχή Τηλεπεπικοινωνιών Κύπρου προωθεί νέες αυξήσεις στα τέλη των εσωτερικών κλήσεων και κατέθεσε στη Γενική Εισαγγελία πλαίσιο κανονισμών που θα διέπουν το νομοσχέδιο περί "αναϊσορρόπησης των τηλεφωνικών τελών", όπως η ίδια το ονομάζει.

Ο "Πολίτης" με κύριο θέμα την κρίση στην Εκκλησία και με τίτλο "Αθανάσιος σήμερα στην ανακριτική" γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού θα προσέλθει ενώπιον της τριμελούς επιτροπής για να παραλάβει το φάκελο των καταθέσεων που αφορούν τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του. Η απολογία του Αθανάσιου, προσθέτει, μπορεί να υποβληθεί και γραπτώς. Αλλού αναφέρεται στον πέμπτο γύρο των συνομιλιών και γράφει ότι η πρεμιέρα δόθηκε με προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Ανόητη πρόταση" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου αναφορικά με τον Εθνικό Υμνο. Επικαλούμενη "διπλωματικούς κύκλους" γράφει ότι αυτοί εκτιμούν πως στόχος είναι η αποκοπή από τις "εθνικές μας ρίζες". Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης μελετά θέμα παραίτησής του αφού, όπως δηλώνει, "αντί να δημιουργεί έργο αναλώνει το χρόνο του στην αντιμετώπιση προβλημάτων χρόνιας κακής νοοτροπίας".

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Να συζητηθούν τα δύσκολα" αναφέρεται στην άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας να συζητηθούν πρώτα τα θέματα όπου υπάρχει ριζική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στις συνομιλίες, οι οποίες άρχισαν χθες στην Γενεύη "με διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν στην αρχή και διαμαρτυρίες του Ντενκτάς για την αναφορά ντε Σότο στο ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι 50.000 κυνηγοί "ξεσπαθώνουν" κατά του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Θεμιστοκλέους ζητώντας την παραίτησή του, ισχυριζόμενοι ότι τους παραγνωρίζει στις ενταξιακές διαβουλεύσεις με την ΕΕ.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μας κλείνουν τον δρόμο" αναφέρει ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να επιμένει μέχρι τέλους στη συμπερίληψη του Κυπριακού και των ελλαδοτουρκικών στην εταιρική σχέση Τουρκίας - ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία δεν θέλουν καν αναφορά στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι νέα χρηματιστηριακή κομπίνα για ποσά που φτάνουν τις 34.500 λίρες αποκαλύφθηκε χθες και ήδη πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Στην υπόθεση, προσθέτει ο "Φ", φέρεται εμπλεκόμενος εκπρόσωπος χρηματιστηριακού γραφείου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "'Ανίκανοι'" αναφέρει ότι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Βρετανίας, ο Στέλιος Χατζιωάννου απέσυρε την αίτηση της εταιρείας του για εισδοχή στο κυπριακό χρηματιστήριο, κατηγορώντας τόσο το ΧΑΚ, όσο και την Κεντρική Τράπεζα για "ανικανότητα". Αλλού γράφει ότι χθες δημιουργήθηκε "κυκλοφοριακό χάος" στη Λευκωσία από εκδήλωση εκατοντάδων παραγωγών σκυροδέματος που διαμαρτύρονταν με τις μπετονιέρες τους στους δρόμους της πρωτεύουσας.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΙΤ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 2 November 2000 - 9:27:37 UTC