Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 10/11/2000 Οι εξελίξεις στη Γενεύη και η αντίδραση της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά το κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - ΕΕ, η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο θέμα της σύγκλησης Μείζονος Συνόδου από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τα φάρμακα με την ύποπτη ουσία φαινυλοπροπανολαμίνη που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά και το νέο μέτρο οδικής ασφάλειας που εισάγεται στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Εξαλλη η Αγκυρα με την ΕΕ" ότι σχεδόν έξαλλη εμφανίζεται η τουρκική πλευρά με τη συμπερίληψη του Κυπριακού στις προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε βαθμό που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τζεμ, να προειδοποιεί ότι η απόφαση της ΕΕ θα έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι η Εθνική Φρουρά δεν ανησυχεί από την τουρκική άσκηση "Μπαρμπαρός 2000" και παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Βαρθολομαίος VS Χρυσόστομος" γράφει ότι διαφορετικές απόψεις φαίνεται να έχουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για τη σύγκληση Μείζονος Συνόδου, αφού ο μεν πρώτος αναφέρει σε επιστολή του ότι ο μοναδικός που μπορεί να συγκαλέσει Μείζονα Σύνοδο είναι ο ίδιος, ενώ ο Κύπρου Χρυσόστομος πιστεύει ότι βάσει του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου έχει το δικαίωμα σύγκλησης. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι πάνω από 1200 Κυπριόπουλα κάτω των 18 ετών που αντιμετώπιζαν σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα απέστειλε μέχρι σήμερα για θεραπεία στις ΗΠΑ το Ιδρυμα Γεωργίου & Θέλμας Παρασκευαϊδη.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Πατριάρχης ζητά υποταγή στο Φανάρι" πως ως "κεραυνός εν αιθρία" μπορεί να χαρακτηριστεί η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, "αφού κάθετα και χωρίς περιστροφές υποστηρίζει ότι μόνο το Φανάρι έχει δικαίωμα να συγκαλεί Μείζονα Σύνοδο". Αλλού αναφέρει ότι καταγγελίες "για πράματα και θαύματα" που συμβαίνουν στο Δήμο Παραλιμνίου έγιναν χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής όπου η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επανέφερε στην επιφάνεια υπόθεση διπλοπληρωμής εργολάβου για το ίδιο έργο.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Βέτο από το Φανάρι" ότι προς αναβολή της σύγκλησης Μείζονος Συνόδου οδεύει η Εκκλησία της Κύπρου αφού ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, θέτει βέτο στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου, τονίζοντας ότι Μείζονα Σύνοδο συγκαλεί το πρωτόθρονο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά από συντονισμό με άλλες Εκκλησίες. Αλλού αναφέρει τις εμπορικές ονομασίες των εννέα φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά και περιέχουν την επικίνδυνη ουσία φαινυλοπροπανολαμίνη και τα οποία το Συμβούλιο Φαρμάκων αποφάσισε να κατατάξει προσωρινά στην κατηγορία των συνταγογραφούμενων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βομβαρδισμός Εγγράφων" γράφει πως ο Αλβαρο ντε Σότο "βομβαρδίζει" συνεχώς τις πλευρές με νέα άτυπα έγγραφα ενώ ταυτόχρονα σπεύδει με τη στήριξη των Αγγλο-Αμερικανών να κατευνάσει αντιδράσεις από το περιεχόμενο των "σκέψεων" Ανάν, οι οποίες κατατέθηκαν την Τετάρτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από το μηδέν ξεκινά και πάλιν η Βουλή για το νέο κτίριό της και ότι εκατομμύρια λίρες ξοδεύτηκαν μέχρι τώρα για μελέτες και σχέδια και μετά από 10 χρόνια διαγράφονται όλα και αρχίζουν από την αρχή.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Δύο νέα άτυπα έγγραφα" γράφει πως ο Αλβαρο ντε Σότο επέδωσε χθες δύο νέα άτυπα έγγραφα, ένα για τη νομοθετική εξουσία και ένα για την Κεντρική Τράπεζα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της, είναι πολύ γενικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα. Σε άλο θέμα προβάλλει δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη και γράφει ότι διαφορετικές είναι οι αρχικές εκτιμήσεις των κομμάτων ανφορικά με το νέο άτυπο έγγραφο που επέδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και ότι το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε σε χθεσινή συνεδρία του να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί η συζήτησή του στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων υιοθέτησε χθες ένα νέο μέτρο που δείχνει στους οδηγούς την ορθή απόστσαη που θα πρέπει να διατηρούν από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι η ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο κανονισμούς για την ποιότητα των φρούτων και των λαχανικών.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Weekly" αναφέρεται στις συνομιλίες κάτω από τον τίτλο "Καλά νέα από τη Γενεύη" και αναφερόμενη σε πηγή κοντά στον Πρόεδρο Κληρίδη γράφει πως "δεν θα γίνουν πανηγυρισμοί αλλά η κατάσταση φαίνεται τώρα πιο θετική". Στις εσωτερικές σελίδες προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι όποιος κι αν είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει πολλά στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κύπρου.

Η επίσης αγγλόφωνη εβδομαδιαία "The Weekly Review" γράφει ότι η Ομάδα Δράσης για Στήριξη των Αλλοδαπών μαζί με τη Διεθνή Αμνηστία και το Φορέα Νεολαίας διοργανώνουν το τρίτο ετήσιο φεστιβάλ για να φέρουν μαζί Κύπριους και ομάδες ξένων που ζουν στο νησί. Αλλού αναφέρει ότι οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση θα ανέλθουν στα 38 εκατομμύρια λίρες το 2001, με βάση τον προϋπολογισμό τον οποίον παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 10 November 2000 - 9:42:52 UTC