Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 17/11/2000 Η απόφαση του Μείζονος Συνοδικού Δικαστηρίου αργά χθες βράδυ με την οποία αθωώθηκε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος είναι το κύριο θέμα σε όλες τις κυπριακές ελληνόφωνες και αγγλόφωνες εφημερίδες. Η σύσταση ειδικής ερευνητικής επιτροπής και η διερεύνηση των όσων έγιναν στο ΧΑΚ κατά τους τελευταίους μήνες, η απόσυρση από την αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν την ουσία φαινυλοπροπανολαμίνη, η βία στην οικογένεια, το ολοήμερο σχολείο και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της νόσου των "τρελών αγελάδων" είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Παμψηφεί αθώος, αβέβαιη η ειρήνη" γράφει ότι παμψηφεί αθώο από τις κατηγορίες για ηθικά παραπτώματα έκρινε αργά χθες βράδυ το συνοδικό δικαστήριο το Μητροπολίτη Λεμεσού, ενώ για σήμερα έχει προγραμματισθεί μετά από απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και με τη σύμφωνο γνώμη του Αρχιεπισκόπου συνάντηση με το Μητροπολίτη Πάφου, "για το καλό", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μητροποίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι "λουκέτο" στο θεσμό του ολοήμερου σχολείου αποφάσισε να βάλει το ΔΣ της ΠΟΕΔ σε μια σειρά μέτρων που αφορούν τις προτάσεις της εξ Υπουργών Επιτροπής για την ίση μισθολογική μεταχείριση των δασκάλων.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Παμψηφεί αθώος" ότι η Μείζων Σύνοδος αθώωσε χθες παμψηφεί το Λεμεσού Αθανάσιο για τις κατηγορίες που του προσήφθησαν για ομοφυλοφιλία. Η ετυμηγορία της Μείζονος Συνόδου εκδόθηκε ύστερα από τις τριήμερες εργασίες της που ολοκληρώθηκαν χθες. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στη σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει θέματα που αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

O "Πολίτης" με κύριο τίτλο "'Θα το σκεφτώ' - Στα χέρια του Πάφου η ενότητα Εκκλησίας" γράφει ότι με την παμψηφεί αθώωση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου έληξε ψες η συνεδρίαση της Μείζονος Συνόδου, αλλά οι φόβοι για συνέχιση της κρίσης αιωρούνται ακόμα, αφού ο Μητροπολίτης Πάφου δεν είπε ακόμα την τελευταία του λέξη. Αλλού αναφέρει ότι οι "τρελές αγελάδες" δεν εισέβαλαν στο νησί και έτσι οι Κύπριοι μπορούν να συνεχίσουν άφοβα το φαγοπότι. Κι'αυτό γιατί έχει απαγορευτεί ήδη η εισαγωγή ζωντανών ζώων από όλες τις χώρες που έχουν κρούσματα της νόσου, από τότε που προέκυψε το πρόβλημα.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Παμψηφεί αθώος" ότι το Μείζον Δικαστήριο αθώωσε παμψηφεί χθες βράδυ το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο. Ωστόσο η τελευταία πράξη της κρίσης στην Εκκλησία της Κύπρου θα παιχθεί σήμερα, με πρωταγωνιστές το Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο και το Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Γεώργιο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο βιασμός, τα κτυπήματα στο σώμα και το πρόσωπο και οι κλοτσιές είναι πράξεις βίας που συμβαίνουν καθημερινά σε πολλές κυπριακές οικογένειες με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Τον δικαίωσαν παμψηφεί" γράφει στο κύριο θέμα ότι, με στόχο την αρχιερατική συμφιλίωση, η Μείζων Ιερά Σύνοδος αθώωσε αργά χθες βράδυ το Μητροπολίτη Αθανάσιο και παράλληλα απέρριψαν αίτημα του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου να εξετασθεί υπόθεση ταυτοπάθειας για το Μηροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ιδιωτική εταιρεία που εισάγει φάρμακα, αποφάσισε με δική της πρωτοβουλία να αποσύρει από την αγορά τρία σκευάσματα που περιέχουν την ουσία φαινυλοπροπανολαμίνη.

Στη "Χαραυγή" κύριο θέμα είναι η χθεσινοβραδινή απόφαση του Μείζονος Συνοδικού Δικαστηρίου και, με τον τίτλο "Αθώωσαν παμψηφεί τον Αθανάσιο", γράφει ότι ολοκληρώθηκε το έργο της Μείζονος Συνόδου με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης, ενώ αναφέρεται και στη δήλωση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου, ότι έχουν προσκαλέσει τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο να προσέλθει σήμερα στην Αρχιεπισκοπή, για να συζητήσουν "για το καλό" και για την ειρήνευση ανάμεσα στους Κυπρίους ιεράρχες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δάσκαλοι αποφάσισαν να κατέλθουν σε δίωρη απεργία την προσεχή Τρίτη και σε 24ωρη την μεθεπόμενη Τρίτη κλιμακώνοντας την αντίδρασή τους στις προτάσεις της κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμισή τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα ότι η Μείζων Σύνοδος έκρινε χθες αθώο τον Μητροπολίτη Αθανάσιο, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για ομοφυλοφιλία. Αλλού σημειώνει ότι καταστηματάρχες προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για μια κακή χρονιά όσον αφορά τα χριστουγεννιάτικα ψώνια καθώς η άσχημη πορεία του χρηματιστηρίου τρώει ένα μεγάλο μερίδιο του εισοδήματος των καταναλωτών.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αθωώθηκε ο Αθανάσιος" ότι με ομόφωνη απόφασή του το Μείζον Συνοδικό Δικαστήριο απάλλαξε το Μητροπολίτη Λεμεσού από όλες τις σε βάρος του κατηγορίες για ομοφυλοφιλικές πράξεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, που είχε επισκεφθεί προσφάτως τις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, αναχώρησε από το νησί με την απρόσμενη παρατήρηση, σε δηλώσεις της προς την εφημερίδα, ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα βανδαλισμός στα κατεχόμενα.

Η επίσης εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Weekly Review", (η οποία προφανώς τυπώθηκε προτού να εκδοθεί η απόφαση της Μείζονος Συνόδου) στο κύριο θέμα με τίτλο "Το τέλος είναι σιμά", γράφει ότι με την αναμενόμενη αθωωτική απόφαση του Μείζονος Δικαστηρίου, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος θα ξεκαθάριζε το όνομά του και ότι αυτό είχε αρχίσει να διαφαίνεται από νωρίς με τα όσα είχαν προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδρίες του σώματος. Αλλη είδηση είναι τα ευρήματα σε αρχαιολογικό χώρο στο Μαρκί από την αυστραλιανή αποστολή, που επέστρεψε ξανά στην Κύπρο και συνεχίζει τις ανασκαφές της.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 17 November 2000 - 14:58:33 UTC