Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 28/11/2000 Η 24ώρη απεργία των δασκάλων στα Δημοτικά Σχολεία και οι χθεσινές βροχές που δημιούργησαν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στην Πάφο, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με το Κυπριακό, φοιτητικά, οικονομικά θέματα, το θέμα των λαθρομεταναστών και άλλα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ηφαίστειο τα δημοτικά" προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ότι όλα είναι πιθανά ακόμα και η απευθείας συζήτηση, έθεσε όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση την άρση των μέτρων της ΠΟΕΔ ενώ ο Πρόεδρος της οργάνωσης Σ. Χαραλαμπίδης είπε πως εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις μέχρι την Πέμπτη θα κλιμακωθούν τα μέτρα. Αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών στο Ευρωκοινοβούλιο Ελμαρ Μπροκ ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία τρίτη χώρα να έχει βέτο στην ένταξη άλλης υποψήφιας χώρας και πως κάθε υποψήφια θα κρίνεται ανάλογα με το ρυθμό της προόδου που σημειώνει για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πνίγηκε η Πάφος" γράφει ότι η χθεσινή βροχοθύελλα δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Πάφο με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, ζημιές σε διάφορα κτίρια, ενώ ένα λεωφορείο, χωρίς επιβάτες, παρασύρθηκε και αναποδογυρίστηκε. Γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου ζήτησε να μεταβεί στο Λίβανο και τη Συρία για να συζητήσει τρόπους πιο έγκαιρης επιστροφής των λαθρομεταναστών που φθάνουν στην Κύπρο, ενώ όπως δήλωσε ο Υπουργός βρήκε πλήρη κατανόηση από τους πρέσβεις των δύο χωρών στη Λευκωσία με τους οποίους συναντήθηκε.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Απεργίες δασκάλων παιδεύουσιν τέκνα" γράφει ότι η παραπομπή του αιτήματος της ΠΟΕΔ για ισομισθία των δασκάλων με τους καθηγητές στο Υπουργικό Συμβούλιο από την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή ενεργοποιεί σήμερα την ειλημμένη απόφαση για στάση εργασίας. Αλλού γράφει ότι η κατάργηση της εισφοράς για την άμυνα όπως ισχύει σήμερα αποτελεί θέση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθείται, έτσι ζητείται η παράταση της ισχύουσας νομοθεσίας για άλλους έξι μήνες.

Η "Σημερινή" γράφει στον κύριο τίτλο "Τριήμερο αγωνίας" ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πιθανό να δώσει την εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας να θέσει το θέμα στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού με στόχο να προέλθει από εκεί μετά από συζήτηση νέα πρόταση προς την ΠΟΕΔ. Τα 24 ολοήμερα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη. Αλλού παραθέτει επίσημα στοιχεία ότι ανεστάλη η λειτουργία 19 κτηνιατρικών σταθμών στην ύπαιθρο που παρείχαν συμβουλές στους κτηνοτρόφους και έλεγχαν κτηνοτροφικά υποστατικά και τα κοινοτικά σφαγεία, και ως εκ τούτου δεν ασκείται επαρκής έλεγχος σε ουσιώδη θέματα για τη δημόσια υγεία.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Θα φτάσουν στα άκρα" γράφει ότι οι πρεσβευτές της Τουρκίας στο εξωτερικό πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επαφές με ξένες κυβερνήσεις αξιώνοντας την ικανοποίηση της χώρας τους στις παραμέτρους που θέτει ο Ντενκτάς στο Κυπριακό ενώ παράλληλα οι Τούρκοι απαιτούν απάλειψη της αναφοράς για την Κύπρο στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Γράφει ότι οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα και διεκδικούν την ειδική χορηγία μετά την αναφορά του Προέδρου Κληρίδη στο Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα. Σήμερα η ΠΟΦΝΕ διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό ενώ η ΣΕΦΙΣΤΕ (Συντονιστική Επιτροπή Φοιτητών Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) συγκέντρωση έξω από την Βουλή την Πέμπτη.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Νέο κύμα Φορολογιών" γράφει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου πρόταση για τη φορολογική μεταρρύθμιση με αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, στις φορολογίες ακίνητης ιδιοκτησίας και το συντελεστή ΦΠΑ ενώ η πρόταση θα επαναφέρει την αύξηση των τελών εγγραφής και κυκλοφορίας αυτοκινήτων, την επιβολή φόρων κατανάλωσης, και τη φορολογία των τόκων από καταθέσεις που θα αποκόπτονται στην πηγή. Αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών που καλεί τα μέρη στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες να δεσμευτούν εποικοδομητικά στη διαδικασία των ΗΕ και επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με πηχυαίο τίτλο "Απρόσμενες καταιγίδες πλημμυρίζουν την Πάφο" γράφει ότι οι χθεσινές βροχές ήταν ευλογία για την Κύπρο αλλά κατάρα για τους κατοίκους της Πάφου όπου σε μόνο 30 λεπτά η Πάφος έμοιαζε με πεδίο καταστροφής με ξεριζωμένα δένδρα, πλημμυρισμένους δρόμους και αυτοκίνητα ακινητοποιημένα. Αναφέρει ότι το ΧΑΚ άρχισε τη βδομάδα σημειώνοντας άλλο ένα πτωτικό ρεκόρ, με το γενικό δείκτη να μειώνεται κατά 4.57% και να κλείνει στις 243.55 σε μια χρηματιστηριακή συνάντηση όπου επεκράτησε πανικός.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 28 November 2000 - 9:33:40 UTC