Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 16/12/2000 Το Κυπριακό και οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, οι συζητήσεις για την αγορά ελικοπτέρων, η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή Περγάμου - Πύλας - Δεκέλειας μετά την απαγωγή του εργολάβου Πανίκου Τσιακούρμα από τους Τούρκους, η κατάσταση στο Χρηματιστήριο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης και η άρση των περιορισμών που υφίστανται σήμερα στην υδατοπρομήθεια είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Κόβεται ο βήχας του Ντενκτάς", γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ έχει καλέσει τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει στον έκτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που θα διεξαχθούν τον προσεχή Ιανουάριο στη Γενεύη. Αλλο θέμα είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών στη Μέση Εκπαίδευση και η πρόταση της συνομοσπονδίας των γονέων των μαθητών για αναστολή των απεργιακών μέτρων και η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στη "Μάχη" πρωτοσέλιδη είδηση, κάτω από τον τίτλο "Ευρύχωρα τα Μπελ", είναι η χθεσινή επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελικοπτέρων "Μπελ" και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πέταξε με ένα από τα ελικόπτερα της Κυπριακής Αστυνομίας, στο πλάισιο άσκησης που έγινε προκειμένου να επιδειχθεί η καταλληλότητα των ελικοπτέρων αυτών για την κάλυψη των αναγκών της Εθνικής Φρουράς. Αλλού γράφει ότι αίρονται οι περιορισμοί στην παροχή πόσιμου νερού για περίοδο ενός μηνός και πως σύντομα, με την ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή Αεροδρομίου Λάρνακας, η παροχή νερού θα είναι συνεχής.

Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Χρώμα εκλογών και στο Χρηματιστήριο", γράφει στο κύριο θέμα ότι οι βουλευτικές εκλογές επηρεάζουν εμμέσως το Χρηματιστήριο και αντιστρόφως και ότι την ανατροπή της περυσινής εικόνας με την πτώση του Δείκτη κατά 66% επιχειρούν κόμματα και κυβέρνηση με τη λήψη μέτρων, όπως είναι η σύσταση ερευνητικής επιτροπής για το ΧΑΚ, η έλευση εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό και η δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο βουλευτής των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης προτίθεται να εγείρει θέμα στη Βουλή για την αύξηση των τελών σύνδεσης με το Διαδίκτυο που θα επιβάλει η ΑΤΗΚ από την 1η Ιανουαρίου 2001.

Η "Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Εμφύλιος εκπαιδευτικών" ότι προκλήθηκε εμπλοκή χθες στη διαμεσολάβηση των γονέων για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Εκπαίδευση, με την "αναβίωση της βεντέτας" μεταξύ των οργανώσεων ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, ενώ οι δάσκαλοι αντέδρασαν έντονα στην πρόθεση διορισμού γυμναστών στα Δημοτικά, αντιπροτείνοντας την κάλυψη αυτών των αναγκών με την απασχόληση "πολυδύναμων δασκάλων". Σε άλλο θέμα γράφει για την τεταμένη κατάσταση που εξακολουθεί να υφίσταται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην περιοχή Περγάμου - Πύλας - Δεκέλειας, μετά την απαγωγή του εργολάβου Πανίκου Τσιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς.

Στο "Φιλελεύθερο" κύριο θέμα είναι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και, κάτω από τον τίτλο "Κίνδυνοι για την ένταξη", η εφημερίδα γράφει ότι, ενώ από τη χθεσινή ολοήμερη σύνοδο της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας με αξιωματούχους της ΕΕ φάνηκε ότι η Κύπρος προχωρεί κανονικά και με ταχείς ρυθμούς προς την ολοκλήρωση της εναρμόνισης και την ένταξή της στην ΕΕ, από τις Βρυξέλλες έρχονται μηνύματα και προειδοποιήσεις ότι μερικές χώρες -μέλη της ΕΕ ίσως αντιταχθούν στην ένταξη της Κύπρου, εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Αλλη είδηση είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση ότι οργανωμένη σπείρα εκβιάζει και τρομοκρατεί ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων και άλλους επιχειρηματίες στη Λευκωσία.

Η "Χαραυγή", με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Τουρκία Vs Σ. Ασφαλείας", γράφει ότι η Τουρκία, επιβεβαιώνοντας την αδιαλλαξία της, αρνείται να αποδεχθεί το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επειδή - όπως ισχυρίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών - η απόφαση ελήφθη χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δήθεν "ισότητα των δύο πλευρών στο νησί". Αλλού παραθέτει τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τις οποίες απαντά στις επικρίσεις του ΔΗΣΥ και κυβερνητικών στελεχών και στις οποίες ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ εμπιστεύεται το λαό και ο κυπριακός λαός είναι αυτός που μπορεί να κρίνει όλους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις για τη βάρκα - παγίδα θανάτου", γράφει ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος κατήγγειλε χθες πως το πλοιάριο "Ρόγιαλ Πρινς", που βούλιαξε την περασμένη Τετάρτη μετά που μετέφερε στο Λίβανο αλλοδαπούς που είχαν απελαθεί, είχε παρουσιάσει τεχνικό πρόβλημα σε προηγούμενο ταξίδι στην ίδια διαδρομή που είχε κάνει πέρυσι. Αλλού γράφει για την αποφοίτηση αξιωματικών πεζικού από στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κρήτη και ότι εννέα από τους δέκα αποφοίτους ήσαν Κύπριοι, όπως και ο αξιωματικός της Εθνοφρουράς Ιωάννης Χατζηχαμπής που είχε την καλύτερη βαθμολογία από όλους τους αποφοίτους.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Κυπριακά φτερά στην Ολυμπιακή", γράφει ότι η Κυπριακές Αερογραμμές προγραμματίζουν να υποβάλουν πρόταση για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης έδωσε προθεσμία μέχρι την προσεχή Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να τοποθετηθεί στο θέμα δημιουργίας Σταθεροποιητικού Ταμείου στο ΧΑΚ και στην πρόταση της γερμανικής τράπεζας "Ντέπφα" για συμμετοχή της στη σύσταση του ταμείου αυτού.

Στην εβδομαδιαία "Επενδυτική" κύριο θέμα είναι η κατάσταση στο ΧΑΚ και, κάτω από τον τίτλο "Ομιχλώδης εικόνα στο Χρηματιστήριο", γράφει ότι, παρά την εξαγγελία ίδρυσης Σταθεροποιητικού Ταμείου, η χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να παραμένει δύσπιστη και το τοπίο "ομιχλώδες". Σε άλλο θέμα γράφει ότι, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά απώλεσε 5,6% σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης - έστω και οριακά - παραμένει πάνω από το φράγμα των 250 μονάδων και με τη χθεσινή άνοδο της τάξης του 0,92% ο Δείκτης έκλεισε στις 252,83 μονάδες.

(ΣΣ: Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ).

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 16 December 2000 - 8:24:04 UTC