Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 20/12/2000 Η κατάσταση στην Πύλα, οι εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης, οι δηλώσεις αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του καθεστώτος στην Αμμόχωστο, η έκθεση του Ούγγρου βουλευτή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία και οι διεκδικήσεις των κυβερνητικών γιατρών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στο θέμα της προτεινόμενης αγοράς των ελικοπτέρων Μπελ και στην πρόθεση των Κυπριακών Αερογραμμών για υποβολή προσφοράς στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Διαφωνία ΑΚΕΛ με Τάσσο - ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ σχημάτισαν απορριπτικό μέτωπο στην ειδική ομάδα για μελέτη των εγγράφων που υπέβαλαν τα ΗΕ και την προετοιμασία της Ε/κ πλευράς για τις συνομιλίες, και πρότειναν στην πρόσφατη σύσκεψη την απόρριψη όλων των εγγράφων και ουσιαστικά την αποχώρηση από τις συνομιλίες. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε έντονα διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις για κάθε παραβίαση των συμφωνηθέντων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Εκλεβαν του πονεμένους" αναφέρεται σε υπόθεση στη Λεμεσό στην οποία φέρεται να ενέχονται δύο γυναίκες που έκλεβαν επιταγές συνταξιούχων και αναξιοπαθούντων ατόμων. Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν από την αστυνομία μετά από καταγγελία ιδιοκτήτη υπεραγοράς που υποψιάστηκε ότι κάποιες επιταγές ήταν πλαστογραφημένες. Αλλού γράφει ότι ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ υπέβαλαν χθες βράδυ πρόταση με τέσσερα σενάρια στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος θα την παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για απόφαση.

Ο "Πολίτης" με πηχυαίο τίτλο "Μακελειό στην ευρωπαϊκή Τουρκία" αναφέρεται στην ειρηνική εξέγερση σε 20 τουρκικές φυλακές όπου χθες μετά από μια πρωτοφανούς αγριότητας αστυνομική επιχείρηση, 15 κρατούμενοι σκοτώθηκαν ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός στήριξε τις ενέργειες της αστυνομίας. Γράφει ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης απέρριψε χθες την φιλοτουρκική έκθεση του Ούγγρου βουλευτή Αντρας Μπαρσόνι και η απόφαση για την έκθεση θα ληφθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ μέχρι τότε η Τουρκία θα τηρεί υπό την επιτήρηση του Συμβουλίου.

Η "Σημερινή" στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Μιναρές - Φρούριο" γράφει ότι ο μιναρές στην Πύλα είναι οπλισμένο φρούριο, θέμα για το οποίο έγιναν αναφορές στο ΓΕΕΦ, που δυνατό να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση επιχειρήσεων ως παρατηρητήριο πυροβολικού και ισχυρό πολυβολείο. Αλλού αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών που παρουσιάζει την Κύπρο ως περιφερειακό κέντρο για παράνομη διακίνηση οπλισμού και όπλων μαζικής καταστροφής, παράδεισο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, τρομοκρατικών οργανώσεων και οργανωμένου εγκλήματος.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ανήσυχη ηρεμία στην Πύλα" γράφει ότι ανήσυχη ηρεμία επικρατούσε χθες στην περιοχή της Πύλας, όπου διαπιστώνονται μεν τάσεις εκτονώσεως, πλην όμως η τουρκική πλευρά αρνείται επί του παρόντος να καταστρέψει τα κατασκευαστικά έργα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι την ίδια οδό που ακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί, για διεκδίκηση των μισθολογικών τους αιτημάτων, θα ακολουθήσουν τώρα και οι γιατροί και προσθέτει ότι η λήψη δυναμικών μέτρων θα πρέπει να θεωρείται πλέον αναπόφευκτη, ύστερα από τα όσα είπε χθες σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σταύρος Σταύρου.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Επιχειρησιακά ασύμφορα τα BELL" γράφει ότι τεκμηριωμένα στοιχεία κατατέθηκαν χθες στην κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας αναφορικά με τις δυνατότητες των ελικπτέρων Bell και προσθέτει ότι αποδείχθηκε ότι τα Bell χωρίς θωράκιση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την Εθνική Φρουρά. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το ΑΚΕΛ διοργανώνει σήμερα εκδήλωση - πικετοφορία διαμαρτυρίας και καταδίκης των γεγονότων στις τουρκικές φυλακές, η οποία θα συνδυαστεί και με την απαίτηση για απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Χριστουγεννιάτικη επιχείρηση εναντίον του χαρτοπαιγνίου" γράφει ότι η αστυνομία είναι αποφασισμένη να πατάξει την κυβεία και γι' αυτό από τις 8 Δεκεμβρίου εξαπέλυσε εκστρατεία σε μεγάλη κλίμακα, που θα κρατήσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, για καταστολή της κυβείας με καθημερινές εφόδους σε ύποπτους χώρους. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρη Λοϊζίδη ότι η εταιρεία θα αρχίσει τη διαδικασία, επικεφαλής ομάδας επενδυτών, με σκοπό την υποβολή προσφοράς για την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Καταρρέουν χρηματιστηριακά γραφεία" γράφει ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης ορισμένων χρηματιστηριακών εταιρειών είναι πλέον ορατός και ειδικά για τα μικρά γραφεία τα οποία δέχονται υπερβολικές πιέσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι ενδεικτικός της απουσίας από το πάτωμα των πράξεων με "αέρα" ήταν ο όγκος συναλλαγών της περασμένης Δευτέρας, ο οποίος ήταν του ύψους των εννέα εκατομμυρίων λιρών σε σύγκριση με το μέσο όρο 18 εκ. της περασμένης εβδομάδας.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 20 December 2000 - 8:24:03 UTC