Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 24/12/2000 Οι εξελίξεις στην υπόθεση του παράνομα απαχθέντος από το κατοχικό καθεστώς Πανίκου Τζιακούρμα και οι ενδεχόμενες πολιτικές της προεκτάσεις, εκτιμήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη αναφορικά με τον επόμενο κύκλο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η νέα κλοπή στρατιωτικπού τυφεκίου G3, η χθεσινή ισχυρή έκρηξη βόμβας στη Λεμεσό και ευχές για "Καλά Χριστούγεννα" είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Φοβούνται εμπλοκή στο Κυπριακό" γράφει ότι "το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στον εδώ Υπατο Αρμοστή Εντουαρντ Κλέι να διευθετήσει νέα επείγουσα συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Τούρκο 'πρέσβη' αναφορικά με την απαγωγή και κράτηση του Πανίκου Τζιακούρμα". Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλη Ατταλίδη ότι η κυπριακή διπλωματία αντιμετωπίζει καθημερινές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του ψευδοκράτους και ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κόντρες για τα ψηφοδέλτια" γράφει ότι "οι έντονες διεργασίες για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων στα κόμματα αναστάληκαν προσωρινά λόγω γιορτών, αλλά έχουν ήδη προλάβει να προδιαγράψουν κάποια στοιχεία που θα τα χαρακτηρίζουν και κυριότερο από αυτά είναι η προσθήκη στους συνδυασμούς των κομμάτων πληθώρας νέων προσώπων. Αλλού γράφει ότι καταγγέλθηκε ψες στην Αστυνομία η κλοπή ενός στρατιωτικού τυφεκίου G3 και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από οικία εφέδρου στο Νικητάρι.

Ο "Πολίτης" με μεγάλη γελοιογραφία στην πρώτη του σελίδα εύχεται "Καλά Χριστούγεννα" και στο πρώτο θέμα υπό τον τίτλο "Ολα τα ίδια μένουν" αναφέρεται στην αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό υπό το νέο Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και γράφει ότι "ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δεν προτίθεται να επιφέρει δραστικές αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό". Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις του βουλευυτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου ότι οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει στην Πύλα πυραύλους εδάφους - εδάφους.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Απόδραση Ντενκτάς" γράφει ότι "ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα εκφράζει την εκτίμηση ότι ο κ. Ντενκτάς δεν θα προσέλθει στις συνομιλίες ούτε τον Ιανουάριο, ούτε το Φεβρουάριο, αφού θεωρεί ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες δημιουργείται η συγκυρία να αποδράσει από τις συνομιλίες". Αλλού γράφει ότι ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε χθες την αυγή στο αυτοκίνητο του Κώστα Κωνσταντινίδη, ιδιοκτήτη του καμπαρέ "Μπας Στοπ" στη Λεμεσό.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κινούν νήματα αναγνωρίσεως" γράφει ότι "το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δραστηριοποιείται έντονα προς τουρκογενείς και άλλες μουσουλμανικές χώρες υποδεικνύοντας την ανάγκη αποδοχής του ψευδοκράτους ως χωριστής οντότητας" και αναφέρεται σε έκθεση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών που μιλά για ανησυχητικές ενδείξεις από την Αλβανία. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε τους ημικρατικούς οργανισμούς ότι σε καμία περίπτωση δεν θα εγκρίνει τη συνομολόγηση νέων συλλογικών συμβάσεων, αν δεν συνάδουν με την πολιτική του κράτους για λιτότητα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Καθεστώς πειρατής" αναφέρεται στην υπόθεση Τζιακούρμα και σημειώνει ότι "δείχνοντας για ακόμα μια φορά το στυγνό του πρόσωπο, το κατοχικό καθεστώς αρνήθηκε χθες στη Νίκη Τζιακούρμα και την κόρη της Ελένη να επισκεφθούν το σύζυγο και πατέρα Πανίκο" και προσθέτει ότι στην παρουσία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε χθες την οικογένεια Τζιακούρμα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι δύο νεραοί συνελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους 15 χάπια έκσταση και 30 γραμμάρια ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" παραθέτει δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω επί προεδρίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Πάτροκλου Σταύρου, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο Μακάριος χαρακτήριζε τα αμπελοπούλια ως "μάννα εξ ουρανού". Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η κυβέρνηση προτοιμάζεται για τη δημιουργία, με τη συνεργασία της γερμανικής τράπεζας "Depfa", σταθεροποιητικού ταμείου για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 24 December 2000 - 8:24:02 UTC