Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 02/01/2001 Οι δύο εφημερίδες που κυκλοφόρησαν σήμερα, "Απογευματινή" και "Δειλινή", ασχολούνται με το Κυπριακό, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, πληροφορίες για "πόλεμο" εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τις αυξήσεις στα τέλη τηλεφωνίας που επέβαλε η ΑΤΗΚ, τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση του Πανίκου Τζιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς, τις πληροφορίες για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στις Βρετανικές Βάσεις και τα αγγλικά έγγραφα για το ρόλο της χούντας των Αθηνών στην Κύπρο το 1970.

Η "Απογευματινή" κάτω από τον τίτλο "Στρατεύονται κατά Κόση δύο ισχυροί άνδρες" αναφέρει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης "βάλλεται" από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, διότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, "προωθεί την υποψηφιότητα του Πρόεδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου για τις προεδρικές εκλογές, ενώ είχε και στο παρελθόν στενές σχέσεις με τον πρώην Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και νυν Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού."

Αλλού γράφει ότι από σήμερα η λιανική τιμή των καυσίμων μειώνεται κατά 2,2 σεντ το λίτρο, ύστερα από τη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Εξάλλου η "Α" αναφέρει ότι από χθες αυξήθηκαν τα τέλη των τηλεφωνικών κλήσεων, της σύνδεσης και της συνδρομής στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Η μηνιαία συνδρομή υπερδιπλασιάζεται σε τρεις λίρες, ενώ το τέλος κλήσης στην ίδια επαρχία αυξάνεται από 1,3 σε 2 σεντ κάθε τέσσερα λεπτά. Τα υπεραστικά τέλη θα είναι 3 σεντ το λεπτό σε ώρες αιχμής και 2 σεντ το λεπτό εκτός ωρών αιχμής.

Αναφερόμενη σε έγγραφα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η "Α" γράφει ότι οι Βρετανοί προέβησαν σε αποκαλύψεις για το ρόλο της Χούντας και της Τουρκίας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι από το 1970 σχεδίαζαν την ανατροπή του Μακαρίου.

Όσον αφορά πληροφορίες που έγραψε η "Σάντεϊ Τάιμς" για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, η εφημερίδα σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χθες ότι πολλές φορές οι κατά καιρούς Πρόεδροι της Κύπρου ζήτησαν εξηγήσεις από τις εκάστοτε αγγλικές κυβερνήσεις, οι οποίες στην απάντησή τους "τα μασούσαν".

Στις εξωτερικές ειδήσεις, η "Α" αναφέρει ότι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, είπε ότι η χώρα πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι "δεν υπάρχει άλλη επιλογή για μια χώρα που θέλει να ανήκει στο σύγχρονο κόσμο".

Αλλού η εφημερίδα γράφει πως λαμπροί ήταν ανά το παγκόσμιο οι εορτασμοί για την πρωτοχρονιά, όμως σε αρκετές χώρες η χαρά για το νέο χρόνο έγινε θρήνος, αφού σημειώθηκαν τραυματισμοί και θάνατοι από εκρήξεις βομβών, συγκρούσεις, βεγγαλικά, πυροβολισμούς και χαμηλές θερμοκρασίες.

Η "Δειλινή" με κύριο τίτλο "Ανατροπή σκηνικού" γράφει ότι η τουρκική στάση στο Κυπριακό απειλεί να ανατρέψει το σκηνικό που σχεδίασαν οι ΗΠΑ, Βρετανία και ΗΕ για τρεις γύρους συνομιλιών το 2001, ένα στο τέλος Ιανουαρίου, άλλο το Φεβρουάριο και ένα τρίτο τον Ιούνιο. Αναφέρει ότι για το σχεδιασμό ήταν ενήμερα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα ΗΕ θα επιχειρούσαν να φτιάξουν συνολική μορφή λύσης, επί της οποίας θα άρχιζε σκληρή διαπραγμάτευση.

Γράφει ότι συγεννείς του απαχθέντος Πανίκου Τζιακούρμα πραγματοποίησαν χθες καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Βάση Ακρωτηρίου με αίτημα την απελευθέρωσή του και απέκλεισαν την κύρια είσοδο της Βάσης. Επανέλαβαν την ευθύνη που φέρει η Βρετανία για την απαγωγή του Πανίκου και ζητούν από το Λονδίνο να μεσολαβήσει για να αφεθεί ελεύθερος. Νωρίτερα η σύζυγός του Νίκη, η οποία τον επισκέφθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, δήλωσε πως ο Πανίκος δεν είναι καθόλου καλά στην υγεία του.

Η "Δ" επικαλείται νομικές πηγές ότι αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις των επενδυτών όπως αυξάνονται και οι καταγγελίες επενδυτών κατά των εταιρειών, μερικές από τις οποίες δεν προτίθενται να προσέλθουν ούτε σε διάλογο με τους παραπονούμενους ή τους δικηγόρους τους. Στο μεταξύ, τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκφράζουν φόβους για την πρόθεση γερμανικής τράπεζας να επενδύσει 100 εκ. λίρες στο ΧΑΚ και εκτιμούν πως η εισροή του ποσού αυτού, που θα γίνει υπό μορφή δανείου, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αφού επενδυτής θα είναι το κράτος.

Αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ για να ασχοληθούν με τους κανονισμούς για τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις βουλευτικές και τις δημοτικές εκλογές, το σχέδιο διεύρυνσης του κόμματος και την τοποθέτηση επί των προϋπολογισμών του κράτους, ενώ θα συζητηθούν επίσης και θέματα που αφορούν την παραπέρα οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος και την ενίσχυση των οικονομικών του.

Προβάλλει δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρου ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για υπηρεσιακούς υπουργούς στις βουλευτικές εκλογές. Αναφορικά με πληροφορίες για ανασχηματισμό, ο κ. Κούρος δήλωσε πως εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήταν ευχαριστημένος από τους υπουργούς του, θα έκανε ανασχηματισμό.

Σε άλλο σημείο γράφει ότι "υπό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης από το περασμένο Σάββατο μετά από πληροφορίες για πιθανή ενέργεια κατά της ζωής του."

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 2 January 2001 - 8:24:03 UTC