Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 08/01/2001 Η απειλή της Τουρκίας για ενσωμάτωση των κατεχομένων, η δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι διαβουλεύσεις των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών στη Βουλή, καθώς και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων", γράφει ότι αυτή η εβδομάδα θεωρείται περίοδος έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, αφού αύριο αναμένεται να φθάσουν στο νησί ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον. Αλλού γράφει ότι η εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ για απαγόρευση της χρήσης κρεατάλευρων στις ζωοτροφές θα καθυστερήσει στην Κύπρο για μερικές ακόμα εβδομάδες.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Ανακάμπτει ο ΔΗΣΥ", γράφει ότι άκρως ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΔΗΣΥ και δείχνει ότι το κόμμα ανακάμπτει και σημειώνει ότι η δημοσκόπηση θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με δηλώσεις του προειδοποίησε ότι αν ο Τούρκος εισβολέας δεν αναγκασθεί να φύγει, δεν υπάρχει δυαντότητα επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Μας κατακλέβει η ΑΤΗΚ", γράφει ότι κέρδη εκατομμυρίων λιρών θα πραγματοποιεί η ΑΤΗΚ, εκμεταλλευόμενη το μονοπωλιακό της προνόμιο και σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού εφαρμόζει το σύστημα των μονάδων στη χρέωση των αστικών και υπεραστικών κλήσεων και υποχρεώνει τους πολίτες να προπληρώνουν τηλεφωνικό χρόνο, τον οποίο δεν χρησιμοποιούν. Αλλού γράφει ότι η ρήξη στην ηγεσία της ΌΕΛΜΕΚ είναι πλήρης και σημειώνει ότι δύο στελέχη της προειδοποίησαν ότι αν η πρόταση της Οργάνωσης προς την εργοδοτική πλευρά δεν υπερψηφιστεί από τους καθηγητές, θα υποβάλουν την παραίτησή τους.

"Ο Φιλελεύθερος", στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο "Νέα τετελεσμένα σ' εξέλιξη", γράφει ότι χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του σχεδίου ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία θα τεθούν στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στην Αγκυρα, με τη συμμετοχή των Τ/Κ και σημειώνει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η εφαρμογή του σχεδίου θα γίνεται σταδιακά, αλλά σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Αλλού αναφέρεται στη επαναφορά, από πλευράς του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, της διασύνδεσης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με τη λύση του Κυπριακού.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Μαζί με το ΑΚΕΛ για την αλλαγή", αναφέρεται στις εργασίες του 13ου συνεδρίου της ΕΔΟΝ και σημειώνει την ετοιμότητά της να αγωνιστεί αποφασιστικά στο πλευρό του ΑΕΚΛ για να κατακτηθεί μια περίλαμπρη νίκη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αλλού αναφέρεται σε προτάσεις του ΑΚΕΛ για το αδιάβλητο των εκλογών, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν εισηγήσεις όπως όλες οι προτάσεις για το αδιάβλητο των εκλογών συζητηθούν σε ευρεία σύσκεψη και όποιος υπουργός θέλει να εμπλακεί στις εκλογές να παραδίδει το υπουργείο του σε αντικαταστάτη και να επανέρχεται, αν το θέλει ο Πρόεδρος μετά τις εκλογές.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στις αυξανόμενες ανησυχίες για το "Σύνδρομο των Βαλκανίων" που εικάζεται ότι προκάλεσε η χρήση βομβών με εμπλουτισμένο ουράνιο, από πλευράς του ΝΑΤΟ κατά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν δεκάδες συγγενείς του Πανίκου Τζιακούρμα, ο οποίος απήχθη και κρατείται παράνομα από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς, έξω από τις Βρετανικές Βάσεις στην περιοχή Αγίου Νικολάου. Οι διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν την είσοδο των Βάσεων ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Λιγότεροι φόροι για τους μικρομεσαίους και τις εταιρείες" γράφει ότι αύριο προσέρχεται στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ύστερα από έντονο παρασκήνιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου κατέληξαν σε απόρριψη πέντε αιτήσεων εταιρειών για ένταξη στο ΧΑΚ, δίνοντας παράταση 30 ημερών σε άλλες 17 εταιρείες για να δώσουν συμπληρωματικά στοιχεία.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Γενναιόδωρη πουλουστρίνα" γράφει ότι τουλάχιστον 30 εκατομμύρια λίρες περισσότερα θα εισρεύσουν στα ταμεία των εμπορικών τραπεζών, σαν αποτέλεσμα της αύξησης στα δανειστικά επιτόκια. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι από τη θετική ή αρνητική ψήφο του ΔΗΚΟ εξαρτάται η έγκριση των κρατικών προϋπολογισμών για το 2001, ενώ ΑΚΕΛ και Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση τους, με το ΑΚΕΛ να τηρεί αποχή ψηφίζοντας και καταψηφίζοντας συγκεκριμένα κονδύλια και το Κίνημα να καταψηφίζει.

Η εφημερίδα "Πολίτης" δεν παρελήφθη στα γραφεία του ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 8 January 2001 - 6:24:03 UTC