Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 12/01/2001 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το αποτέλεσμα των επαφών των ξένων απεσταλμένων στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Άγκυρα, η απεργία των κυβερνητικών ιατρών και οι φόβοι για τις συνέπειες της χρήσης βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στο Κόσσοβο αποτελούν τις κύριες ειδήσεις που δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στην κύρια είδηση αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις. Με τίτλο "Τα βρόντηξε ο Ντενκτάς" κάνει λόγο για την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να αποδεχτεί την πρόσκληση για τη Γενεύη για τον έκτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, παρά τις επισκέψεις των Αμερικανών αξιωματούχων και του Βρετανού εκπροσώπου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην υπηρεσία "192" η οποία, όπως αναφέρει, είναι ζημιογόνα, ενώ αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου που επικρίνει τη διεύθυνση της ΑΤΗΚ να μην ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία.

"Η Μάχη" στην κύρια είδηση με τίτλο "Παραλύουν τα Νοσοκομεία" αναφέρεται στην 24ωρη απεργία των κυβερνητικών ιατρών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, άφησαν ακόμα και τις Πρώτες Βοήθειες χωρίς ιατρούς. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί υπό την απειλή απεργιακών μέτρων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστο Πουργουρίδη, ο οποίος τάχθηκε και πάλι εναντίον τυχόν συνεργασίας του κόμματός του με το ΑΔΗΚ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ντίνος Μιχαηλίδης.

"Η Σημερινή" στην κύρια είδηση με τίτλο "Εμπαίζει τους πάντες" αναφέρεται στην άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς να παραστεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ενώ δήλωσε στους απεσταλμένους της Βρετανία και των ΗΠΑ, ότι αν πάει στη Γενεύη δεν θα είναι για τις εκ του σύνεγγυς. Προβάλλει επίσης τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης να μην αποδεκτεί καμία τυχόν αλλαγή στη βάση των συνομιλιών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε απειλές κατά της ζωής δικαστών, οι οποίοι εκδικάζουν σοβαρές υποθέσεις από εγκληματικά στοιχεία και που έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό τους.

Ο "Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Τεντώνουν πάλι το σχοινί" αναφέρεται στη στάση της τουρκικής πλευράς για τις συνομιλίες γράφοντας ότι οι Τούρκοι δημιουργούν εντάσεις, εκβιάζοντας και απειλώντας προς κάθε κατεύθυνση. Σχολιάζοντας τις επαφές Χάνεϊ γράφει ότι ο Βρετανός απεσταλμένος φέρεται να δήλωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα για την ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας στην ΕΕ "έχουν ημερομηνία λήξης". Αλλού η προβάλλει δηλώσεις του νέου διοικητή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο Υποπτέραρχου Μπιλ Ρίμερ ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της Βρετανίας δεν άλλαξαν και άρα οι Βάσεις στην Κύπρο θα μείνουν.

Στη "Χαραυγή" δεσπόζει ο τίτλος "Στον αναπνευστήρα τα νοσοκομεία" και με υπότιτλο "Νεκρώνουν τα νοσοκομεία για 24 ώρες", αναφέρεται στην κρίση στη δημόσια υγεία που δεν μπόρεσε ούτε χθες να εκτονωθεί, με αποτέλεσμα η απεργία να συνεχίζεται και σήμερα με όλα τα δημόσια ιατρικά κέντρα να είναι κλειστά, συμπεριλαμβανομένων και των Πρώτων Βοηθειών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη, ο οποίος "έβαλε πλώρη" για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ενώ επικαλούμενη πληροφορίες, αναφέρει ότι αυτές είναι "αμφίβολες" πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Στρατιώτες των Βάσεων εκτεθειμένοι στο απεμπλουτισμένο ουράνιο" γράφει ότι πολλοί στρατιώτες που υπηρετούν στην Κύπρο, είχαν στο παρελθόν υπηρετήσει στα Βαλκάνια και στον Κόλπο και ένας αριθμίς εξ αυτών πιθανόν να εκτέθηκε στο απεμπλουτισμένο ουράνιο, όπςω επιβεβαιώθηκε χθες από τις Βρετανικές Βάσεις και τα Ηνωμένα Εθνη. Αλλού η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις Ντενκτάς αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών ότι "θα πάει στη Γενεύη να συναντήσει τον Κόφι Ανάν, φτάνει να μην είναι ο Κληρίδης στην πόλη".

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" με τίτλο "Πεισματάρης ο Ντενκτάς" αναφέρεται στο Τουρκοκύπριο ηγέτη ο οποίος, όπως αναφέρει, αντιστέκεται στις πιέσεις των Αμερικανών απεσταλμένων και του Βρετανού εκπροσώπου να παραστεί στον έκτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει για αυξανόμενη απελπισία των συγγενών του απαχθέντος από το κατοχικό καθεστώς Πανίκου Τζιακούρμα, οι οποίοι διαπίστωσαν χθες που τον επισκέφθηκαν στις φυλακές του ψευδοκράτους ότι η υγεία του έχει χειροτερέψει.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" στην κύρια είδηση αναφέρεται στη σημερινή απεργία των κυβερνητικών ιατρών, με τους ασθενείς να υποφέρουν από αυτή την εξέλιξη. Αναφέρεται και στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος θα επωμιστεί το έργο των έκτακτων περιστατικών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις ανησυχίες από το απεμπλουτισμένο ουράνιο και στο ΝΑΤΟ το οποίο καθησυχάζει αναφέροντας ότι η χρήση του ουρανίου δεν εκθέτει σε κίνδυνο τους στρατιώτες και θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει ότι η χρήση των πυρομαχικών δεν εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 12 January 2001 - 10:12:38 UTC