Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 03/02/2001 Ο απόηχος της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη μη αγορά των ελικοπτέρων "Bell", το θέμα της πιθανής ύπαρξης πετρελαίου στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, πληροφορίες για κινήσεις των Αμερικανών για αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω των λεγόμενων "πανεπιστημίων" του, και η υπόθεση απάτης εκ μέρους των δύο αδελφών από τη Λευκωσία σε βάρος ζεύγους ηλικιωμένων είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Πλήγμα κατά της άμυνας", αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ότι "τα Bell μας ήταν απαραίτητα και γι' αυτό τα ζητήσαμε". Η απόφαση για τα εν λόγω ελικόπτερα, γράφει η "Α", ίσως σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις κυβέρνησης και Βουλής, με σαφέστερο προσδιορισμό των ρόλων τους, κυρίως σε ότι αφορά στις αμυντικές επιλογές. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας γνώριζε από το 1979 για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κερτ Βάλτχαϊμ, την απέτρεψε να προχωρήσει στις απαραίτητες βυθογραφικές επισκοπήσεις και να καταθέσει δήλωση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της στο Διεθνή Οργανισμό.

Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Τριγμοί στο ΚΙΣΟΣ για τη διγλωσσία", γράφει ότι η απόφαση της Βουλής για τα ελικόπτερα Bell έβαλε φωτιά στην προεκλογική περίοδο, ενώ έφερε στο φως τα εσωτερικά προβλήματα στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών. Η ευθεία αμφισβήτηση του Βάσου Λυσσαρίδη προκάλεσε έντονο προβληματισμό, προσθέτει ο "Π". Αλλού αναφέρει πως Τ/Κ έρχονται καθημερινά από τα κατεχόμενα και κτίζουν στρατόπεδο σε χωριό της περιοχής Αμμοχώστου, αφού εργοδοτούνται από Ε/Κ εργολάβο. Το γεγονός προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, σημειώνει ο "Π".

"Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Γέφυρες αναγνώρισης", αναφέρει ότι η αμερικανική Πρεσβεία προωθεί αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω των λεγόμενων "πανεπιστημίων" των κατεχομένων. Οι Αμερικανοί εμπλέκουν στους σχεδιασμούς τους αυτούς και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσθέτει η "Σ". Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ τεντώνει το σχοινί στο Κυπριακό δηλώνοντας ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν αναλάβει την επιβολή των ελληνικών θέσεων στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, προσθέτει η "Σ", η κυπριακή κυβέρνηση και διαμεσολαβητές "επιχειρούν να κάνουν τεχνητές μαλάξεις στη διαδικασία", επαναφέροντας στο προσκήνιο την πιθανή υποβολή μιας νέας Δέσμης Ιδεών.

"Ο Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο "Υφαλοκρηπίδα: Στρατηγική σιωπής", αναφέρει ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη στρατηγική της σιωπής στο θέμα της πιθανής ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ενώ επιστρατεύει ειδικούς διεθνολόγους για γνωματεύσεις και άρχισε τη μελέτη παλαιότερων κειμένων που είχαν ετοιμαστεί από τη Νομική Υπηρεσία. Αλλού γράφει ότι εθελόντρια της Εθνικής Φρουράς από τη Λάρνακα και δύο νεαροί συνελήφθησαν από την ΥΔΙΝ για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών. Με τις συλλήψεις αυτές η ΥΔΙΝ εκτιμά ότι άρχισε το ξήλωμα οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, σημειώνει ο "Φ".

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Η Βουλή προστάτεψε την άμυνά μας", αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Αμυνας σχετικά με την απόφαση της Βουλής για τα Μπελ, σημειώνοντας ότι οι κυβερνώντες "έχασαν την ψυχραιμία τους και βρίζουν όσους δεν υποτάχθηκαν στις διαθέσεις τους". Αλλού γράφει ότι κλιμακώνεται η διωκτική μανία του καθεστώτος Ντενκτάς κατά των Τ/Κ δασκάλων μελών της ηγεσίας της συντεχνίας ΚΤΟΣ, που κινδυνεύουν με 150 χρόνων φυλάκιση, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη στάση της Τουρκίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", κάτω από τον τίτλο "Αδελφές στη φυλακή για απάτη", αναφέρει ότι οι αδελφές Μαρία Ιωάννου (χημικός) και Αντρη Ηρακλέους (δικηγόρος) καταδικάστηκαν χθες σε φυλάκιση τριών χρόνων για απάτη ύψους 56 χιλιάδων λιρών σε βάρος ζευγαριού ηλικιωμένων. Αλλού γράφει ότι χθες το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε το διά παντός κλείσιμο το εργοστασίου "Ρέινμποου" που βρίσκεται στο Παλιομέτοχο, λόγω του ότι τα τοξικά απόβλητά του επηρέαζαν τα γύρω χωράφια και την υγεία των κατοίκων.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική", κάτω από τον τίτλο "Στο έλεος του Θεού το Χρηματιστήριο", αναφέρει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το ΧΑΚ πλήττει θανάσιμα το θεσμό, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να στηρίξει το Γενικό Δείκτη. Αλλού γράφει πως η επενδυτική εταιρεία "Κύκνος" κινδυνεύει για ακόμη μια φορά να βρεθεί εκτός πατώματος, αφού η διασπορά του κεφαλαίου της δεν καλύπτει το 25% που προβλέπει ο νόμος.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος", με την ένδειξη "αποκλειστικό" και κάτω από τον τίτλο "Κάτω από 3% το δημοσιονομικό έλλειμμα", επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες για τους πρώτους 11 μήνες του 2000 τα στοιχεία δείχνουν δραστικό περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η Κύπρος, σημειώνει η εφημερίδα, "πιάνει" κιόλας το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ. Αλλού γράφει ότι συγκρατείται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αυξάνονται οι ωρομίσθιοι στη Δημόσια Υπηρεσία.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", κάτω από τον τίτλο "Στα πρόθυρα φαλιρίσματος", αναφέρει ότι κρίση κτυπά τώρα τα μικρομεσαία χρηματιστηριακά γραφεία, για τα οποία είναι "το χειρότερο δώρο" η "σύρραξη" μεταξύ της Λαϊκής και ShareLink, εξαιτίας των πιέσεων στις οποίες υποβάλλονται οι μετοχές των δύο αυτών εταιρειών, αλλά και η αγορά γενικότερα. Αλλού γράφει ότι μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να πατάξει την εξαγωγή συναλλάγματος από Κύπριους τζογαδόρους, αναμένει γερό κτύπημα τους παίκτες των "online" τυχερών παιχνιδιών.

(ΣΣ: Η εφημερίδα "Μάχη" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 3 February 2001 - 8:24:03 UTC