Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 10/02/2001 Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου στην Αθήνα αναφορικά με το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ε/Κ απαχθέντος Πανίκου Τζιακούρμα καθώς και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ροκανίζουν το χρόνο οι Τούρκοι" γράφει ότι τακτική ροκανίσματος του χρόνου, εν αναμονή των εξελίξεων γύρω από τη δίκη του Ομέρ Τέκογουλ στο Κακουργιοδικείο, ακολουθούν οι κατοχικές αρχές στη δίκη - παρωδία του Πανίκου Τζιακούρμα στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα εκδώσουν απόφαση αν δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση του Τ/Κ. Αλλού γράφει ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ)έκανε χθες ανοικτή επίθεση εναντίον του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) κατηγορώντας το για "ισοπεδωτικές και αναρμόδιες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις" αναφορικά με το θέμα των νέων συλλογικών συμβάσεων.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρόσω ολοταχώς για ένταξη" αναφέρεται στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργου Παπανδρέου και Ιωάννη Κασουλίδη, στην Αθήνα, και γράφει ότι ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 11 - 13 Μαρτίου, ενώ από πλευράς του ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς οφείλει να επανέλθει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν τεθεί σε συναγερμό, λόγω πληροφοριών που αναφέρουν ότι αναμένεται νέο κύμα λαθρομεταναστών, και συγκεκριμένα ότι δύο πλοιάρια με 200 και πλέον λαθρομετανάστες ξεκίνησαν από τον Λίβανο με προορισμό την Κύπρο.

Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Δεν σήκωσε το γάντι ο ΔΗΣΥ" γράφει ότι ο ΔΗΣΥ απέφυγε επιμελώς να δώσει συνέχεια στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά το κείμενο του εντύπου του ΔΗΚΟ "Διάλογος", με τίτλο "Ο ψηφοφόρος του ΔΗΣΥ έχει επιλογή:το ΔΗΚΟ" και γράφει ότι η στάση αυτή αποδίδεται στην επιθυμία του ΔΗΣΥ να διατηρήσει γέφυρες επικοινωνίας με το ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία συνεχίζει τις εκτεταμένες έρευνές της για εντοπισμό του Πέτρου Πατσαλίδη, ο οποίος απέδρασε από τα χέρια της Αστυνομίας την περασμένη Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι έρευνες χθες διεξήχθησαν στην περιοχή Αγλαντζιάς χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πεντάλογος Κασουλίδη" αναφέρεται στις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν χθες στην Αθήνα και στηρίζονται σε πέντε σημεία, και γράφει ότι οι δύο χώρες στρέφουν την προσοχή τους προς μια συντονισμένη δράση της Ευρώπης, των ΗΕ και των ΗΠΑ στο Κυπριακό, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις επί της Τουρκίας για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι διαμάχη ξέσπασε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Υγείας μεταξύ του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη και του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου για τις επιπτώσεις στους όρους εργοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων από την εφαρμογή του Σχεδίου.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Κόφι Αναν καλεί Ντενκτάς" γράφει ότι ΗΕ και μεσολαβητές εξετάζουν τώρα ως πιθανό σενάριο την πραγματοποίηση συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ" σε αυτό φαίνεται να έχουν καταλήξει οι συζητήσεις που είχε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Αλβαρο ντε Σότο με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς κατά τις τελευταίες μέρες. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία εξετάζει νέα υπόθεση απάτης με μετοχές, ύστερα από καταγγελία επενδυτών ότι ξεγελάστηκαν από μεγάλη εταιρεία που εισήχθη πρόσφατα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ρεζιλεύτηκαν" γράφει ότι ρεζίλι έγινε χθες το Προεδρικό με την παραδοχή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου ότι η νομοθεσία βάσει της οποίας η Βουλή απέρριψε την αγορά των ελικοπτέρων "Μπελ", προερχόταν από το ΔΗΣΥ, Πρόεδρος του οποίου ήταν τότε ο Γλαύκος Κληρίδης. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η οργάνωση "Διεθνής για την Παιδεία" με επιστολή της ζήτησε χθες από τον Ραούφ Ντενκτάς να διασφαλίσει όπως ο εκφοβισμός των Τ/Κ συνδικαλιστών της ΚΤΟΣ τερματιστεί αμέσως, ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση στην ΕΕ για υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τους Τ/Κ συνδικαλιστές, οι οποίοι διώκονται από το ψευδοκράτος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Οι φόβοι για την υγεία του Τζιακούρμα αυξάνονται" γράφει ότι ο Ούγγρος ειδικός ο οποίος παρακολουθεί τον Τζιακούρμα, για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ως διαβητικός, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Ε/Κ απαχθέντος επιδεινώνεται ταχέως όταν ο Τζιακούρμας υφίσταται ψυχική αναστάτωση. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι το Κακουργιοδικείο απέρριψε χθες την κατάθεση που έδωσε ο Τ/Κ Ομέρ Τέκογουλ, που κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών, και την οποία παρουσίαση η Αστυνομία, γιατί δεν πείστηκε ότι την έδωσε με τη θέλησή του.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" στο κύριο θέμα με τίτλο "SOS για την κυπριακή οικονομία" γράφει ότι η παρατεταμένη πτώση στο ΧΑΚ απειλεί ολόκληρο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας αφού οι τρομερές πιέσεις που δέχεται ο Γενικός Δείκτης Τιμών προκαλούν τεράστια προβλήματα στο οικονομικό οικοδόμημα του νησιού. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι προκαταρκτικά κριτήρια που θα διέπουν την εισδοχή ναυτιλιακών εταιριών στο "πάτωμα" ενέκριναν κατά τη διάρκεια πρόσφατης κοινής τους συνεδρίας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Η επίσης εβδομαδιαία "Οικονομική" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ψηλό μέρισμα από τη Λαϊκή" γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα θα καταβάλει ψηλό μέρισμα για το 2000, που θα είναι στα επίπεδα του 1999 και θα αποτελεί συνδυασμό ρευστού και μετοχών μέσω νέας έκδοσης. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του διοικητικού συμβουλίου των χρηματιστών και των μικρομεσαίων χρηματιστηριακών γραφείων, αφού στην περίοδο των ισχνών αγελάδων που εισήλθε η χρηματιστηριακή αγορά βγαίνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα που υπόβοσκαν από καιρό.

Η εφημερίδα "Αντίλογος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι ΕΔΗ είναι εδώ", προβάλλει συνέντευξη της Ανδρούλλας Βασιλείου στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα είναι και στη νέα Βουλή. Αλλού, η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Σπύρο Κέττηρο, ο οποίος αναφέρεται στα προσωπικά του βιώματα από την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ '55 - '59, στη γνωριμία του με ηγέτες της πολιτικής και κομματικής ζωής του τόπου και στις δραματικές στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.

(ΣΣ. Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ).

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 10 February 2001 - 8:24:03 UTC