Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 13/2/2001 Οι αντιδράσεις στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για Ελληνοκύπριους, οι οποίοι κατά τις συνομιλίες τους με ξένους πρέσβεις τάσσονται υπέρ της λύσης "δυο κρατών", οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση για την εγκληματικότητα, η υποβολή υποψηφιοτήτων από 62 άτομα για διεκδίκηση του χρίσματος υποψήφιου βουλευτή του ΔΗΣΥ, η νέα χθεσινή κατρακύλα του δείκτη στο ΧΑΚ, η απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων από τους κυβερνητικούς γιατρούς και η συνέχιση της "δίκης"- παρωδίας στα κατεχόμενα του Πανίκου Τζακούρμα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εμπόδια στο νέο στόλο των Κ.Α." γράφει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με την αγορά νέων αεροσκαφών των Κυπριακών Αερογραμμών αφού, όπως αναφέρει, βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η τελική απόφαση της εταιρείας δεν θα μπορεί να είναι διαφορετική από την πλειοψηφική θέση που θα διαμορφωθεί στη Βουλή. Αλλού γράφει ότι για "πολύ νέο αίμα στους υποψήφιους του ΔΗΣΥ", αφού στις 62 υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν, τέσσερις βουλευτές (Γιαννάκης Μάτσης, Ισίδωρος Μακρίδης, Ανδρέας Μούσκος, Κατερίνα Παντελίδου) δεν θα επεναδιεκδικήσουν βουλευτική έδρα.

"Η Μάχη" στην κύρια είδηση με τίτλο "Γλοιώδεις προωθούν διχοτόμηση" γράφει για "ιδέες επιχειρηματιών" για λύση "δύο κρατών" στην Κύπρο και επικαλούμενη τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη γράφει ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί από τις συζητήσεις αυτές και ότι δεν λήφθηκαν μέτρα από την κυβέρνηση για τις ιδέες αυτές, αφού τίθεται θέμα συνειδήσεως. Προβάλλει μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν βολιδοσκοπήθηκε για λύση "δύο κρατών". Αλλού γράφει για την υπογραφή στη Συρία συμπληρωματικής συμφωνίας από τον Υπουργό Εσωτερικών με τον Σύριο ομόλογό του για αντιμετώπιση του θέματος των λαθρομεταναστών.

Ο "Πολίτης" στην κύρια είδηση με τίτλο "Τορπίλλη Βενιζέλου" γράφει για την προώθηση από τον Έλληνα Υπουργό Πολιτισμού προς υπογραφή από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο διατάγματος που αναγνωρίζει την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, κάτι που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει για ενδεχόμενη επαναφορά της αγοράς των ελικοπτέρων "Μπελ" και επικαλούμενη πηγές, αναφέρει ότι αναμένεται από τον Προέδρο της Δημοκρατίας απόφαση για αναπομπή του ψηφίσματος της Βουλής με το οποίο απορρίφθηκε η αποδέσμευση κονδυλίων για αγορά των ελικοπτέρων αυτών.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Υποβαθμίζουν το έγκλημα" αναφέρει ότι εμφανή προσπάθεια υποβάθμισης του προβλήματος της εγκληματικότητας, μετά το πρόσφατο μπαράζ γκανγκστερικών ενεργειών σε Λεμεσό και Λευκωσία, καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία, διά του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση, επιμένει ότι η Κύπρος, συγκρινόμενη με άλλες χώρες "είναι σε πολύ καλή μοίρα". Αλλού σημειώνει ότι ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον του τομέα της δημόσιας υγείας, μετά τη χθεσινή απόφαση των κυβερνητικών γιατρών ν'απορρίψουν τις προτάσεις της επίσημης πλευράς για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Βυθομετρούν αντιδράσεις" ότι οι Αμερικανοί αξιοποιούν πολιτικά τις απόψεις που διατυπώνουν μεμονωμένα Ελληνοκύπριοι για λύση "δύο κρατών", ενώ "κτίζουν" επί των απόψεων αυτών στη διαμόρφωση των επικείμενων πρωτοβουλιών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά τους δασκάλους και τους καθηγητές σε απεργιακά μέτρα προχωρούν και οι επιθεωρητές Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι κατέρχονται σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της επίσημης πλευράς σε ό,τι αφορά το αίτημά τους για αναβάθμιση κλιμάκων και δημιουργία νέων θέσεων πρώτων λειτουργών.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Πλήρης στασιμότητα" γράφει ότι το βαθύ αδιέξοδο στο Κυπριακό από τη μια και οι αναφορές από μεμονωμένα άτομα σε διπλωμάτες ότι είναι καλύτερη η υφιστάμενη κατάσταση και η λύση "δύο κρατών" έχουν επαυξήσει τον προβληματισμό και τις ανησυχίες για το τι δέον γενέσθαι. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνεχίστηκε χθες για τρίτη ημέρα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο η "δίκη"-παρωδία του Πανίκου Τζιακούρμα κατά την οποία ο δεύτερος ψευδοαστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση απαγωγής του Τζιακούρμα περιέπεσε σε τρεις βασικές αντιφάσεις.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα ότι η ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σχολιάζοντας τις πληροφορίες για Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες που προτρέπουν ξένους διπλωμάτες να υποστηρίξουν τη μόνιμη διαίρεση του νησιού δήλωσαν ότι αυτές οι κινήσεις είναι "απαράδεκτες", σημειώνοντας ότι αυτές περιορίζονται ανάμεσα σε "μεμονωμένα άτομα". Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή κατρακύλα του δείκτη στο ΧΑΚ, σημειώνοντας ότι το ηθικό των επενδυτών έπεσε χθες στο χαμηλότερο σημείο, καθώς ο δείκτης έκλεισε κάτω από τις 200 μονάδες.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 13 February 2001 - 7:24:03 UTC