Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 6/3/2001 Τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας για αποτροπή του ενδεχομένου μετάδοσης της ασθένειας του αφθώδους πυρετού στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, οι κομματικές διεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι απειλές του Ισμαϊλ Τζεμ σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού, η απόσυρση δυο κατηγοριών που αφορούν απόπειρες φόνου στην υπόθεση του Πέτρου Πατσαλίδη και η δίκη του πρώην Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Κάιρο Χαράλαμπου Καψού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κύκλωμα Κυπρίων λαθρεμπόρων αλκοόλ" αναφέρει ότι στα αχνάρια εξάρθρωσης κυκλώματος Κυπρίων λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών βρίσκεται η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο δρούσε από τις αρχές του 2000 στην Ελλάδα όσο και σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι η στάση που κράτησε η βασική μάρτυρας κατηγορίας Χριστιάνα Ανδρέου, οδήγησε τελικά στην αλλαγή των δεδομένων της δίκης του Πέτρου Πατσαλίδη και χθες η κατηγορούσα αρχή αφαίρεσε από το κατηγορητήριο τις απόπειρες φόνου κατά της Χριστιάνας και του Νίκου Ανδρεώτη.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Καίει ο αφθώδης πυρετός" αναφέρει ότι σε συναγερμό βρίσκεται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός για αποφυγή της εισαγωγής του αφθώδους πυρετού στην Κύπρο, ενώ για ακόμη μια φορά ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Ανδρέας Ορφανίδης σημείωσε ότι ο αφθώδης πυρετός "δεν αποτελεί ουσιώδες πρόβλημα δημόσιας υγείας". Αλλού γράφει ότι ο πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο Χαράλαμπος Καψός παρουσιάσθηκε χθες το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για υπόθεση οικειοποίησης 11,5 χιλιάδων λιρών από εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Χίλτον Καϊρου από την κυπριακή πρεσβεία.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αφθώδης πανικός - Ο κίνδυνος έρχεται από τα κατεχόμενα" ότι σε συναγερμό τέθηκαν οι αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης μετάδοσης του αφθώδους πυρετού από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Στο Υπουργείο Γεωργίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και αποφασίστηκε η αύξηση της επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις παράνομης μετακίνησης ζώων από τις περιοχές που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι στην Κύπρο για να καταγράψει την έκταση του δημογραφικού προβλήματος βρίσκεται από χθες ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Φιλανδός βουλευτής Τζάακο Λάσκο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Πρόταση-σοκ" αναφέρει ότι "πρόταση-σοκ" για τη λειτουργία των ξενοδοχείων της κατεχόμενης Αμμοχώστου, έγινε, σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ", από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους προς Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες. Η πρόταση έγινε στο Λονδίνο και την πληροφορία επιβεβαίωσε κατά την "Ορτάμ" ο "εκπρόσωπος" του ψευδοκράτους στη βρετανική πρωτεύουσα. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την ίδρυση Σταθεροποιητικού Ταμείου για το Χρηματιστήριο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Απειλητικές προειδοποιήσεις" ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια πρόσφατων επαφών του με Ευρωπαίους ομολόγους του πως η χώρα του δεν θα μείνει αδρανής σε περίπτωση που η ΕΕ αποδεκτεί την Κύπρο στους κόλπους της, πριν από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι Προεδρικό και ηγεσία του ΔΗΣΥ πυκνώνουν τις επαφές και θέτουν επί συστηματικής βάσης το συντονισμό των δυο κέντρων ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Συστράτευση ΑΚΕΛ - ΠΕΟ" γράφει ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ αποφάσισε χθες να συμπαραταχθεί και να στηρίξει ενεργά τους εκλογικούς συνδυασμούς του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και καλεί τα στελέχη και μέλη της οργάνωσης να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για ενίσχυση της εκλογικής του δύναμης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην Ιταλία και τις συναντήσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Μάσιμο ντ΄Αλέμα, πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικοί της Αριστεράς, και τον Φάουστο Μπερτινότι, ΓΓ του Κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας του αφθώδους πυρετού από τα κατεχόμενα θα απολυμαίνονται οι διπλωμάτες και όσοι άλλοι περνούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Γεωργίας αφού υπάρχουν φόβοι ότι η μολυσματική αυτή ασθένεια μπορεί να εισέλθει στη χώρα μέσω των κατεχομένων, ύστερα από τον εντοπισμό τεσσάρων περιστατικών στην Τουρκία. Αλλού σημειώνει ότι βουλευτές παραπονέθηκαν χθες γιατί δεν ενημερώθηκαν για τα σχέδια ανανέωσης του στόλου των Κυπριακών Αερογραμμών προτού αυτά ανακοινωθούν από την εταιρεία.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 6 March 2001 - 7:24:04 UTC