Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 10/4/2001 Tο Κυπριακό, η συνάντηση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ στην Ουάσιγκτον, οι υπερβάσεις 12 Συνεργατικών Εταιρειών, τα κοιτάσματα του πετρελαίου και οι χθεσινές δηλώσεις του Αιγυπτίου πρέσβη στη Λευκωσία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Θύελλα υπερβάσεων στο Συνεργατισμό" γράφει ότι "τεράστιες διαστάσεις" παίρνει το θέμα των υπερβάσεων από αξιωματούχους των Συνεργατικών Εταιρειών "σε σημείο που να τίθεται θέμα του ίδιου του Εφορου Αναπτύξεως Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη" μετά τη δημοσιοποίηση 12 Συνεργατικών Εταιρειών στις οποίες παρουσιάζονται υπερβάσεις 1,6 εκατομμυρίων λιρών. Αλλού γράφει για παρέμβαση του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις κυπριακών κομμάτων στην πρόταση της Ελλάδας να φέρει στην ΕΕ το δάνειο της Τουρκίας ύψους 12 δισ. δολαρίων για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Υπερβάσεις στις ΣΠΕ" γράφει για τη δημοσιοποίηση των υπερβάσεων 12 Συνεργατικών Εταιρειών ύψους 1,6 εκατομμυρίων λιρών χωρίς στο συνολικό ποσό να συμπεριλαμβάνονται οι υπερβάσεις από το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου. Αναφέρει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης προειδοποίησε όλους τους εμπλεκόμενους όπως καλυφθεί το ποσό, διαφορετικά θα παυθούν. Αλλού γράφει ότι "νέα χαμόγελα" σημειώθηκαν χθες στο Χρηματιστήριο στο οποίο σημειώθηκε άνοδος για τρίτη συνεχόμενη συνεδρία στην οποία ο δείκτης ανέβηκε στις 176,5 μονάδες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "'Δάσκαλοι' και στις απουσίες" γράφει ότι σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Προέδρου της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Χρήστου Θεοφιλίδη, οι απουσίες των εκπαιδευτικών αυξήθηκαν κατά 55%, ενώ το κόστος της αντικατάστασής τους από άλλους εκπαιδευτικούς ανέβηκε από 646.081, λίρες στα 1,9 εκατομμύρια λίρες. Αλλού γράφει ότι τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν αποφασιστικά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού έδωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ κατά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Ο τελευταίος δήλωσε μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον ότι οι "ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τη σημασία των προσεχών μηνών και την ευκαιρία που προσφέρεται προς επίλυση του Κυπριακού με ορόσημο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

"Η Σημερινή" με τον τίτλο "Συμφέροντα εκατομμυρίων" προβάλει χθεσινές δηλώσεις του Αιγυπτίου Πρέσβη στη Λευκωσία Ομάρ Μετουάλι ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργασθεί με την κυπριακή κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των θαλασσίων κοιτασμάτων πετρελαίου, που έχουν εντοπισθεί στο βυθό της θάλασσας ανάμεσα στις δυο χώρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αντώνη Βασιλείου ότι οι ιατροί δεν θα ανεχθούν αλλοίωση του Εθνικού Σχεδίου Υγείας με την αποδοχή των αξιώσεων της ΠΑΣΥΔΥ.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΗΠΑ: Ετοιμες και με ιδέες", γράφει πως γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για προώθηση δικών τους ιδεών για επίλυση του Κυπριακού και ότι η αμερικανική κυβέρνηση "τοποθετεί χρονικά" την έναρξη της νέας πρωτοβουλίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2001. Αλλού γράφει ότι το μέλος της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο Σπύρος Χρίστου υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή στον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη την παραίτησή του "λόγω σχέσης του με τα χρηματιστηριακά δρώμενα".

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συντονισμός με την Ελλάδα" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι "χωρίς συντονισμό με την Ελλάδα και κοινές προσπάθειες, δεν μπορούμε από μόνοι μας να προωθήσουμε θέσεις, στρατηγικές και τακτικές για τη λύση στο Κυπριακό και για ένταξη στην ΕΕ". Αλλού γράφει ότι σε φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες στο Λήδρα Πάλας η συνάντηση μεταξύ αρχηγών ή εκπροσώπων Ε/κ και Τ/κ κομμάτων κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε η "έντονη επιθυμία" τους να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Πληρώστε τα χρέη σας, διαφορετικά θα παυθείτε", γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης ανακοίνωσε χθες τα ονόματα 12 Συνεργατικών Εταιρειών των οποίων οι υπερβάσεις στα όρια ανάληψης χρημάτων φθάνουν συνολικά το ποσό των 1.106.767 λιρών. Ο Υπουργός προειδοποίησε τους υπεύθυνους αξιωματούχους των ιδρυμάτων αυτών πως, εάν δεν καλύψουν τα ποσά αυτά μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαϊου θα υποχρεωθούν σε παραίτηση. Σε άλλο θέμα γράφει για συγκεριμένα πρόσφατα περιστατικά μαθητικής και νεανικής παραβατικότητας σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στη Λευκωσία και στα προάστιά της.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 10 April 2001 - 6:24:04 UTC