Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 12/04/2001

Η απόφαση που λήφθηκε στην Τουρκία για αναστολή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, οι χθεσινές δηλώσεις της Αυστριακής Υπουργού Εξωτερικών, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΑΚΕΛ για το θέμα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, η ολοκλήρωση της "δίκης" - παρωδίας του Πανίκου Τζιακούρμα στα κατεχόμενα και τα αποτελέσματα των χθεσινοβραδινών ποδοσφαιρικών αγώνων για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Περικοπές 19,5 δις του τουρκικού στρατού" ότι οι κοσμογονικές αλλαγές στις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκουν συνέχεια στην εξαγγελθείσα χθες, από την Αγκυρα απόφαση του τουρκικού στρατού να αναστείλει 32 προγράμματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αξίας 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος φέρεται να απέστειλε πριν από μερικές ημέρες μήνυμα στο Βάσο Λυσσαρίδη, "ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να τον υποστηρίξει για την προεδρία της Βουλής και ότι θα προσπαθούσε ο ίδιος, αν τα δύο κόμματα συμφωνήσουν, να εξασφαλίσει και την υποστήριξη του ΑΚΕΛ".

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Συμφωνημένη άμυνα" αναφέρει ότι άμεσα αποτελέσματα είχε η πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, αφού την ώρα που η Ελλάδα μειώνει τις αμυντικές δαπάνες, στην Τουρκία, ο στρατός ανακοινώνει την αναστολή 32 προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Βάλτνερ, η οποία είχε χθες συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό της Ιωάννη Κασουλίδη επανέλαβε τη θέση ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Η κρίση κλονίζει την Αγκυρα" ότι στην "κόψη του ξυραφιού" βρίσκεται κυριολεκτικά η Τουρκία, καθώς οι ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις χιλιάδων απελπισμένων πολιτών, δείχνουν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Κύριο αίτημα η παραίτηση Ετζεβίτ, ενδεχόμενο το οποίο ο ίδιος απέκλεισε, κάνοντας λόγο για ανασχηματισμό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι νέα αντιπαράθεση εκδηλώθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, αυτή τη φορά για το Κυπριακό και με αφορμή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι κανείς δεν έχει ζητήσει επίσημα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Φωτιές Καρά στο ΔΗΣΥ" γράφει ότι "φωτιές" άναψε στο ΔΗΣΥ η υπόθεση των καταγγελιών του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου σχετικά με "παρατυπίες" του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντώνη Καρά "ότι έκτισε σπίτι στο Παραλίμνι χωρίς να έχει οικοδομική άδεια και ότι εξασφάλισε παράνομα άδεια για ανέγερση 22 κατοικιών στην Αγία Νάπα". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ένα εκατομμύριο λίρες θα πάρουν τα κόμματα ως κρατική βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουν να μεταφέρουν τους φοιτητές από το εξωτερικό, για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαϊου.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Καταγγέλλονται οι απειλές" ότι η Λευκωσία κατήγγειλε το θέμα των τουρκικών εκβιασμών και απειλών σε βάρος της Κύπρου, στην Ουάσιγκτον και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με "ασφαλείς πληροφορίες" ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ήγειρε το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, ο οποίος παρουσιάστηκε καθησυχαστικός. Αλλού αναφέρει ότι "ματς γκραν γκινιόλ με αρκετό χρώμα θρίλερ" ήταν οι ψεσινές ρεβάνς της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου, όπου ο Απόλλωνας και η Σαλαμίνα απέκλεισαν την Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ αντίστοιχα και προκρίθηκαν στο μεγάλο τελικό που θα γίνει στις 12 Μαϊου.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Με διάλογο και προσέγγιση" αναφέρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι "η πολιτική της αποφυγής διχαστικής συμπεριφοράς είναι η ορθότερη, γιατί ο κυπριακός λαός αναμένει από εμάς να αρθρώνουμε λόγο, να διατυπώνουμε θέσεις και απόψεις και στο Κυπριακό και στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και στα θέματα που αφορούν στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και γενικότερα σε ό,τι αφορά στο παρόν και το μέλλον του". Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες την αντικατάσταση του Σπύρου Χρίστου, ο οποίος παραιτήθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή για το ΧΑΚ και χθες επρόκειτο να βολιδοσκοπηθούν τρία πρόσωπα προκειμένου να αποφασιστεί ποιο από αυτά θα πληρώσει την κενωθείσα θέση.

H αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα ότι το Κυπριακό Επιμελητήριο Καλών Τεχνών επέκρινε χθες την κυβέρνηση για τη σκέψη της να ανεγείρει ένα γιγάντιο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης ως τουριστικό αξιοθέατο στην Πέτρα του Ρωμιού. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι αγνοεί την κριτική, προσθέτοντας ότι κάτι ανάλογο είχε λεχθεί και για τον πύργο του Αϊφελ πριν ανεγερθεί. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε χθες στα κατεχόμενα η "δίκη" του Πανίκου Τζιακούρμα και πως η "απόφαση" του "δικαστηρίου" θα εκδοθεί στις 26 Απριλίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 12 April 2001 - 6:24:04 UTC