Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 25/04/2001

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Μιχάλη Παπαπέτρου για τις θέσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό, το θέμα της ακαταλληλότητας του νερού της νέας μονάδας αφαλάτωσης, τα στοιχεία για τη μαζική φυγή Τουρκοκυπρίων από τα κατεχόμενα, η απάντηση του Υπουργού Γεωργίας στο ΑΚΕΛ για τα περιβαλλοντικά θέματα και η υπόθεση με τα ψυχοτρόπα φάρμακα που εξαφανίστηκαν από το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκτεθειμένος ο Πιττοκοπίτης από το πόρισμα της διερευνητικής" ότι "εκτεθειμένο αφήνει τον α' αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Πιττοκοπίτη, το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής που εξέτασε το θέμα υπερβάσεων στο Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες πως οι δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και πως η εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι περιέχουν σημαντικά στοιχεία όπως η αναφορά σε ουσιαστική λύση του Κυπριακού και ενοποίηση ώστε η Κύπρος να λειτουργεί αποτελεσματικά όταν θα ενταχθεί.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Φροντίδα ΔΗΣΥ για νεολαία" προβάλει δηλώσεις του Προέδρου της ΝΕΔΗΣΥ Γιάννη Ιωάννου ότι η νεολαία βρίσκεται πάντοτε ψηλά στις προτεραιότητες του Δημοκρατικού Συναγερμού και πως ο ΔΗΣΥ έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για τον πολιτισμό, τα ναρκωτικά, το AIDS, την παιδεία και τα φοιτητικά θέματα και για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι απάντηση στην κριτική που άσκησε το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα για την περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθείται έδωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας ο οποίος είπε ότι πολλές από τις θέσεις και εισηγήσεις του ΑΚΕΛ είτε βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, είτε περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ο "Πολίτης" δημοσιεύει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αυτά βγάζει η κάλπη σήμερα" δημοσκόπηση της ΑΜΕΡ που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του "Πολίτη" και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας το ΑΚΕΛ συγκεντρώνει 31,3% με βάση την πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων, στη δεύτερη θέση, με διαφορά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται ο ΔΗΣΥ, στην τρίτη θέση του ΔΗΚΟ με 14%, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών παίρνει ένα ποσοστό της τάξης του 5,2% και ακολουθούν οι Νέοι Ορίζοντες με 4%, οι Οικολόγοι με 2,2%, οι ΕΔΗ με 1,5% και το ΑΔΗΚ με 1%. Αλλού αναφέρει ότι τη διαδικασία επιβολής ποινών "δείχνει" το πόρισμα της Γενικής Εισαγγελίας για τα φάρμακα που έκαναν φτερά από το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Σφαγή στις Κ. Αερογραμμές" αναφέρει ότι οι σχέσεις των διοικητικών συμβούλων στις Κυπριακές Αερογραμμές "βρίσκονται σε κρίση, καθώς ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες για θέματα ζωτικής σημασίας ανάμεσα στα οποία είναι η ανανέωση του στόλου και η εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η κρίση κορυφώθηκε εξ αφορμής της ενημέρωσης που ζήτησε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στο θέμα της ανανέωσης του στόλου των Κυπριακών Αερογραμμών". Αλλού σημειώνει ότι η Ασφάλεια Αττικής συνέλαβε χθες τρεις Κύπριους, όταν στην κατοχή του ενός βρέθηκαν δέκα κιλά κάνναβης. Η σύλληψη έγινε αργά το απόγευμα και τα ονόματα των τριών Κυπρίων δεν ανακοινώθηκαν.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μαζική φυγή Τ/κυπρίων" ότι μαζική είναι η φυγή Τουρκοκυπρίων από τα κατεχόμενα, ενώ εκκρεμούν μερικές χιλιάδες αιτήσεις σε ξένες πρεσβείες για εξασφάλιση βίζας για μετανάστευση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, από το 1974 και εντεύθεν, υπολογίζεται πως ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που έχει μεταναστεύσει ξεπερνά τις 40 χιλιάδες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σχέδιο προώθησης των λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, έχει καταστρώσει το καθεστώς Ντενκτάς, όπως αποδεικνύεται από δύο πρόσφατες περιπτώσεις.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Φιάσκο με την αφαλάτωση" αναφέρει ότι "εγκαίνια σταθμού αφαλάτωσης χωρίς... νερό έκανε προχθές η κυβέρνηση, αφού η εγκαινιασθείσα μονάδα στη Λάρνακα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να παράγει κατάλληλο νερό". Οπως αποκαλύφθηκε, το νερό περιέχει αυξημένες ποσότητες βορίου, σε βαθμό που να καθιστούν τόσο την πόση όσο και την άρδευσή του απαγορευτικές. Αλλού αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στην Πλατεία Ελευθερίας εκδήλωση παρουσίασης όλων των έργων των εικαστικών δημιουργών που παραχωρήθηκαν για την "Προσφορά Αισθητικής" του ΑΚΕΛ- Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση παραδέχθηκε χθες ότι η νέα μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα, που εγκαινιάστηκε επίσημα τη Δευτέρα, δεν θα παρέχει πόσιμο νερό στο κοινό για ακόμη ένα δεκαπενθήμερο. Ο εκτελών χρέη Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας Νίκος Στυλιανού δήλωσε στην εφημερίδα ότι ενώ το νερό είναι πόσιμο, η κυβέρνηση ανέβαλε τη λειτουργία της γιατί μια από τις παραμέτρους βρίσκεται ελαφρώς εκτός των επιτρεπτών ορίων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τρεις κοινοτάρχες από την περιοχή του Ακάμα μετέβησαν χθες στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξει της αναπτυξιακές τους προτάσεις για τη χερσόνησο του Ακάμα.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" με κύριο τίτλο "Ενεση κεφαλαίων στο χρηματιστήριο" γράφει ότι οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ωθούμενες από την προοπτική της τονωτικής ένεσης νέων κεφαλαίων, αφού επενδυτικές εταιρείες, σπεύδουν να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία για 20% μέγιστο ποσοστό του ενεργητικού τους σε ρευστό μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αλλού γράφει ότι τέσσερις μετοχές θα αντικατασταθούν στο δείκτη FTSE/CySE 20 - τον οποίον αποτελούν οι είκοσι μεγαλύτερες εταιρείες - στην πρώτη αναδιάρθρωση μετά το επίσημο ντεμπούτο την 1η Δεκεμβρίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 25 April 2001 - 7:24:02 UTC