Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 3/5/2001 Ο άδικος θάνατος του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη και οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με οικονομικά θέματα, την προεκλογική εκστρατεία και την πρόθεση Τ/Κ να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεκδικώντας ψήφο στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κλονίζεται το ιατρικό ανακοινωθέν" αναφέρεται στο θάνατο του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη από το Γέρι και γράφει ότι πολλά είναι τα ερωτηματικά που δημιουργούνται αναφορικά με το θάνατό του, μετά και τον εντοπισμό ξένου σώματος στην πληγή του, κατά τη διάρκεια της διενέργειας χθες νεκροψίας στη σορό του. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος έστειλε χθες σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις σε σχέση με την επιμονή της Ελλάδας στη συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Αναισθησιολογικός θάνατος 14χρονου" αναφέρεται στο δράμα της οικογένειας του Γιώργου Χατζηδημήτρη και γράφει ότι ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης μετά τη διενέργεια νεκροψίας στη σορό του παιδιού, απέκλεισε το ενδεχόμενο θανάτου λόγω σηψαιμίας και είπε ότι πρόκειται για "αναισθησιολογικό χειρουργικό θάνατο". Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες πως δεν έχει υποβληθεί επισήμως συνολικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και πρόσθεσε πως μετά τις εκλογές θα αναληφθεί εντατική προσπάθεια για επανάληψη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τεκμήριο εγκλήματος" γράφει ότι "είναι πασιφανές πως διεπράχθησαν εγκληματικά λάθη προκαλώντας το θάνατο του 14χρονου Γιώργου" και αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης προτίθεται να διατάξει έρευνα μετακαλώντας αν κριθεί αναγκαίο και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Αλλού γράφει ότι 13χρονος μαθητής, ο Ανδρέας Ασσιώτης από τη Λεμεσό, είναι κλινικά νεκρός αφού τα ζωτικά όργανά του έχουν προσβληθεί από σπάνιο βακτηριακό μηνιγγιδόκοκο και γράφει ότι το περιστατικό αυτό είναι το πρώτο που παρουσιάζεται φέτος στη Λεμεσό και ιατρικοί κύκλοι εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή επιδημίας ιογενούς μηνιγγίτιδας.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αμείλικτα ερωτήματα" αναφέρει ότι ανεβρέθη τεμάχιο υφάσματος στην πληγή που έφερε ο 14χρόνος Γιώργος Χατζηδημήτρη και γράφει πως θα πρέπει να γίνουν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις βιολογικών δειγμάτων για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Αλλού αναφέρει ότι συζητούνται σήμερα στην Αθήνα τρόποι θωράκισης της ευρωπαϊκής πορείας και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ σε συνδυασμό με το Κυπριακό και τις πιθανότητες επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Νέες και κρίσιμες αποφάσεις" γράφει ότι Κληρίδης και Σημίτης κωδικοποιούν σήμερα την τακτική στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, ενώ θα συζητηθούν και διάφορα σενάρια που αφορούν την ένταξη πριν από τη λύση, την επανέναρξη των συνομιλιών εν αναμονή αιτήματος του Ντενκτάς να συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ για κάποιες προφορικές διευκρινίσεις. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ότι 15 εταιρείες θα διωχθούν ποινικά κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας για καταβολή χρημάτων εάν οι μετοχές τους δεν εισήχθηκαν στο ΧΑΚ και ότι οι καταγγελίες επενδυτών κατά εταιρειών έφθασαν στις 200.

H "Χαραυγή" με τίτλο "Τραγωδία με ευθύνες" αναφέρεται στο θάνατο του Γιώργου Χατζηδημήτρη και γράφει ότι "προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες για ιατρική αμέλεια", ενώ η παθολογοανατόμος Ελένη Αντωνίου απέκλεισε το ενδεχόμενο να πέθανε ο μικρός από πνευμονική εμβολή. Αλλού προβάλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "παραγνωρίζει" το Εθνικό Συμβούλιο αφού δεν συγκάλεσε σύσκεψη πριν από τη μετάβασή του στην Αθήνα και πως πιθανόν να ανακοινωθούν αποφάσεις από τις συναντήσεις του Προέδρου στην Αθήνα που θα ανακοινωθούν στο Συμβούλιο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Η νεκροψία εγείρει περισσότερα ερωτηματικά για το θάνατο του μικρού αγοριού" αναφέρεται σε δηλώσεις του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη ότι ο θάνατος του Γιώργου Χατζηδημήτρη δεν προήλθε από μόλυνση, που πιθανότατα να προκλήθηκε από το ύφασμα που βρέθηκε στην πληγή. Αλλού γράφει ότι Τ/Κ που ζει στις ελεύθερες περιοχές προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο εναντίον της Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου αναφορικά με το δικαίωμά του να ψηφίζει, που δεν του επιτρέπεται να ασκήσει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/MM/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 3 May 2001 - 6:55:45 UTC