Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 16/05/2001 Η συνεδρία του Συμβουλίου του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου στις Βρυξέλλες, η απόφαση δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης το οποίο βρήκε ένοχο για δυσφήμιση τον κατήγορο του Μητροπολίτη Αθανασίου κομμωτή Χρίστο Στάγγο και η κατάσταση στο ΧΑΚ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Η ΕΕ συγχαίρει την Κύπρο" γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες συγχαρητήρια στην Κύπρο για τον υψηλό βαθμό προσαρμογής της στο κοινοτικό κεκτημένο, ενώ η σουηδική προεδρία επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ με την οποία καταδικάστηκε η Τουρκία, προσφέρεται ως θαυμάσια ευκαιρία, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Τουρκία, να υπερβούν τις διαφορές τους και να αναζητήσουν λύση στην Κύπρο.

"Η Μάχη" με τίτλο "Θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους" γράφει ότι το νόμο στα χέρια τους απειλούν ότι θα πάρουν τώρα οι επαγγελματίες ψαράδες, εάν δεν ανακληθεί άμεσα η άδεια ψαρέματος "με τη μέθοδο του γρι - γρι" γιατί, όπως υποστηρίζουν, οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή. Αλλού αναφέρεται στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, του οποίου τα έργα κατασκευής θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα στο Παραλίμνι, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει το θεμέλιο λίθο.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Κύπρια Πάθη στη Θεσσαλονίκη" γράφει ότι ουδόλως βοήθησε τον Χρίστο Στάγγο η στήριξη του Μητροπολίτη Πάφου, του Χωρεπισκόπου Αρσινόης και του Αρχιμανδρίτη Κωσταντινίδη, καθώς το δικαστήριο τον ενέκρινε ένοχο συκοφαντίας εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού και του Ηγουμένου Βατοπεδίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ακόμα μια ψυχρολουσία υπέστη η Τουρκία στη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ και των ομολόγων τους, των υποψηφίων χωρών, αφού η προσπάθεια του Τούρκου ΥΠΑΜ Σεμπαχεντίν Τσακμάκογλου να θέσει θέμα συμμετοχής της Κύπρου στη Σύνοδο έπεσε στο κενό καθώς ο προεδρεύων απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κόλαφος κατά Πάφου" ότι με απόφαση καταπέλτη, οι δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης βρήκαν τον κομμωτή Χρίστο Στάγγο, ένοχο για συκοφαντική δυσφήμιση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και του Ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφρέμ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που θα δείξουν κατά πόσον υπήρξε ή όχι υπέρδοση αναισθητικών φαρμάκων στον 14χρονο Γιώργο Χατζηδημήτρη που ξεψύχησε κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "'Κάτι στήνει' ο Ντενκτάς" αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα επιχειρήσει κρυπτόμενος πίσω από προβοκατόρικες ενέργειες, να δημιουργήσει κλίμα έντασης ενώ σ' αυτή τη φάση επιλέγει την τακτική διαιώνισης απειλών για πρόκληση επεισοδίων στο μικτό χωριό Πύλα, αλλά και στην περιοχή της Καρπασίας, όπου ως γνωστό διαμένουν Ελληνες εγκλωβισμένοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποφάσισαν χθες οι 15 στην ΕΕ, επικαλούμενοι "τεχνικούς λόγους".

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Τριχοτομείται το Υπ. Υγείας" γράφει ότι σε "σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με διασπάθιση δημοσίου χρήματος εξελίχθηκε το θέμα στέγασης των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, αφού παρά το ότι η συγκεκριμένη πολυκατοικία είχε χαρακτηριστεί από την αρχή ακατάλληλη να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες, εντούτοις η κυβέρνηση αγνόησε παντελώς αυτό το γεγονός". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ενδεχόμενο να "μαυροπινακίζονται" οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων και προβαίνουν σε κακοτεχνίες, μελετά το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, με στόχο τον αποκλεισμό τους από μελλοντικές προσφορές για διάφορα έργα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μάρτυρας φυλακίζεται για λίβελο κατά του Αθανασίου" ότι ο κομμωτής Χρίστος Στάγγος ο οποίος πέρυσι έγραψε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο κατηγορώντας το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για ομοφυλοφιλικές σχέσεις φυλακίστηκε χθες για δυο χρόνια και οκτώ μήνες μετά που δικαστήριο της Θεσσαλονίκης τον βρήκε ένοχο για δυσφήμιση. Αλλού γράφει ότι οι ξενοδόχοι κατηγόρησαν χθες την κυβέρνηση ότι τους "σκοτώνει" με τη φορολογία και την κάλεσαν να αναθεωρήσει την πολιτική της σε αυτόν τον τομέα.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "MFS και Σάλαμις σε πόλεμο πωλήσεων" ότι η αρνητική ψυχολογία στο ΧΑΚ εντάθηκε όταν MarkeTrends Financial Services και Salamis Tours "διασταύρωσαν τα ξίφη τους ξεφορτώνοντας στο πάτωμα εκατομμύρια μετοχές που κατείχε η μια στην άλλη". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ανεργία είναι το σημαντικότερο θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί από τη νέα Βουλή, σύμφωνα με το 27% των ερωτηθέντων σε έρευνα της εφημερίδας για την οικονομία.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 16 May 2001 - 6:24:04 UTC