Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 25/05/2001 Η λήξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής είναι το κύριο θέμα στο σημερινό Τύπο. Δεσπόζει επίσης η αποκάλυψη απόρρητου εγγράφου του ελληνικού ΥΠΕΞ για θερμό τουρκικό επεισόδιο πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τα επεισόδια μεταξύ κατοίκων του χωριού Παλαιχωρίου Ορεινής και της Αστυνομίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κυπριακός Τύπος προβάλει επίσης την αναβολή της 24ωρης απεργίας στη Γιουροσύπρια, τη διάλυση της ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού στα κατεχόμενα και τη βομβιστική επίθεση κατά της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα".

H "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Θετική ψήφος με εθνικά κριτήρια" αναφέρεται σε μήνυμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι "στις εκλογές αντιπαρατάσσονται δύο ιδεολογίες" και κάλεσε όσους πικράθηκαν να θέσουν υπεράνω όλων το μέλλον της Κύπρου. Γράφει επίσης ότι μόλις το 2,5%-4% του πληθυσμού της Κύπρου διακινείται με μεταφορικά μέσα δημόσιας χρήσης, ποσοστό που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις του σχετικού ευρωπαϊκού πίνακα. Οπως είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ο μεγάλος στόχος της πολιτείας για την επόμενη δεκαετία είναι "να βγει ο Κύπριος από τα ιδιωτικά οχήματα".

Η "Μάχη" προβάλει το πρωτοσέλιδό της με τίτλο "Απόλυτη συσπείρωση στο ΔΗΣΥ" και γράφει ότι "η απόλυτη συσπείρωση του ΔΗΣΥ είναι πλέον γεγονός και την ερχόμενη Κυριακή το κόμμα θα διατηρήσει την πρωτιά, αφού ο συναγερμικός κόσμος παραμερίσει τις οποιεσδήποτε μεμψιμοιρίες και θα δώσει την ψήφο του στο κόμμα". Ιδιαίτερα ψηλή συσπείρωση παρουσιάζεται στην επαρχία Αμμοχώστου. Γράφει επίσης ότι στο παρά πέντε απετράπη η προγραμματισθείσα για σήμερα 24ωη προειδοποιητική απεργία των πιλότων της "Γιουροσύπρια".

Ο "Πολίτης" τιτλοφορεί το κύριο θέμα "Γενικές επιθέσεις πριν από την τελική μάχη". Γράφει ότι ο επίλογος των προεκλογικών διαξιφισμών, εκστρατειών και ομιλιών θα γραφτεί σήμερα τα μεσάνυχτα, καθώς όπως επιτάσσει ο νόμος, θα λήξει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία. "Προς το παρόν ο προεκλογικός χορός καλά κρατεί με τις επιθέσεις να εισέρχονται σε φαύλο κύκλο". Αλλού γράφει ότι επαληθεύτηκαν πλήρως στα κατεχόμενα οι φόβοι για την επαναδραστηριοποίηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ με τη βομβιστική επίθεση εναντίον της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα".

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ειδύλλιο σε δυναμίτες" γράφει ότι το "ελληνοτουρκικό ειδύλλιο κάθεται πάνω στους δυναμίτες των τουρκικών απειλών για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και Κύπρο". Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" των Αθηνών, αναφέρεται σε θερμό επεισόδιο πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι με φόντο την προεκλογική αντιπαράθεση στις ελεύθερες περιοχές διαλύθηκε χθες η ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού στα κατεχόμενα.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο θέμα "Με όξυνση πέφτει η αυλαία" γράφει ότι η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής πέφτει με όξυνση για το εθνικό θέμα, την ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και τις συνεργασίες ενόψει προεδρικών εκλογών. Οι υποψήφιοι κλιμακώνουν τις προσωπικές τους επαφές σε μια ύστατη προσπάθεια για τη σταυροδότησή τους, ενώ η αερογέφυρα από το εξωτερικό θα ενταθεί αύριο με μαζικές αφίξεις. Προβάλει πληροφορίες για παρέμβαση των Αμερικανών προς την κυπριακή κυβέρνηση να ρίξει τους τόνους για τον Ευρωστρατό και ότι αναμένονται επισκέψεις το φθινόπωρο από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον Κοινοτικό Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν.

Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Συζήτησε θερμό επεισόδιο" γράφει στο κύριο θέμα ότι, σύμφωνα με άκρως απόρρητο τηλεγράφημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που αποκάλυψε χθες αθηναϊκή εφημερίδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, τις τουρκικές απειλές για "έντονη αντίδραση" στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι "απέκρυψε το γεγονός αυτό από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου". Αλλού γράφει για τη χθεσινή συναυλία του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή των Ελλαδιτών καλλιτεχνών Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ιρανός 'γρονθοκοπήθηκε, κλωτσήθηκε, κτυπήθηκε με ρόπαλα και βασανίσθηκε από την Αστυνομία'" γράφει ότι προτού περάσουν 24 ώρες από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με την κακοποίηση Τουρκοκυπρίων από την κυπριακή Αστυνομία, η εφημερίδα πληροφορήθηκε ότι 24χρονος Ιρανός μετανάστης ισχυρίζεται πως κακοποιήθηκε τον περασμένο μήνα από 6 - 7 αστυνομικούς της ομάδας "Ζ". Σε άλλο θέμα γράφει για τα χθεσινά επεισόδια έξω από το Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ της Αστυνομίας και κατοίκων του χωριού Παλαιχωρίου Ορεινής, που διαμαρτύρονταν για δυσμενή μεταχείριση της κοινότητάς τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα", κάτω από τον τίτλο "Η Αθήνα στο πλευρό της Λευκωσίας" γράφει ότι μετά τη συνάντηση των Υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος μετέφερε στην Κύπρο μήνυμα ολοκλήρωσης του εξοπλιστικού προγράμματός της Κύπρου και ενίσχυσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Αλλη είδηση είναι η ομιλία του Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστου Παναγόπουλου στο ελληνικό περίπτερο της Διεθνούς Εκθεσης και οι αναφορές του στη διαρκή διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Τhe Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα με τίτλο "Το τέλος μιας βρώμικης εκστρατείας" γράφει ότι οι Κύπριοι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να προσέλθουν μεθαύριον Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τους Αντιπροσώπους τους στη νέα Βουλή, μετά από μια βρώμικη προεκλογική εκστρατεία, η οποία σημαδεύτηκε από "δολοφονίες χαρακτήρων διαφόρων πολιτικών". Σε άλλο θέμα γράφει για την υπογραφή συμβολαίων ύψους 6,5 εκατομμυρίων λιρών, που έγινε χθες από τον Υπουργό Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου και που αφορούν την εκτέλεση οδικών έργων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η επίσης εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Weekly Review" με τον τίτλο "Το ΑΚΕΛ σίγουρο για την εκλογική του νίκη" γράφει ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η νίκη του στις μεθαυριανές εκλογές θα το καταστήσει ως το μεγαλύτερο κόμμα στην Κύπρο και πως όλες οι δημοσκοπήσεις, που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, του δίδουν σαφές προβάδισμα έναντι του κυρίου αντιπάλου του, του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αλλη είδηση είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο και στην Κύπρο το νέο "θαυματουργό" φάρμακο "Γλιβέκ" για τη θεραπεία πασχόντων από λευχαιμία.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 25 May 2001 - 7:24:04 UTC