Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 5/06/2001 Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Βουλής κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τη συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη με τον Ιρλανδό ομόλογό του, αλλά και τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων στην άσφαλτο κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο Τάσος αποφασίζει Χριστόφια" γράφει ότι "αποφασισμένος" να οδηγήσει το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Βουλής είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καταγγέλλει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι ευθύνεται για τη μη επανάληψη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στην τελευταία του έκθεση προς στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης στην έκθεσή του ο κ. Ανάν καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση ως απόλυτα υπεύθυνη για τη διατήρηση του σημερινού στάτους κβο στην Αμμόχωστο.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αναβιώνει το λαϊκό μέτωπο" γράφει ότι η υποψηφιότητα για την Προεδρία της Βουλής του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια "κερδίζει έδαφος", αφού τα κεντρώα κόμματα ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ "συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση". Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κυπρίων Λαρίσης, χαρακτήρισε ως "προβοκάτσια" την επίθεση με χειροβομβίδα σε τουρκικά φορτηγά στο Τελωνείο της Λάρισας για την οποία άγνωστος εκπροσωπώντας την Κυπριακή Εθνικιστική οργάνωση "κατάφρακτοι", τηλεφώνησε χθες στα γραφεία τοπικής εφημερίδας και ανάλαβε την ευθύνη.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προς ευρύ μέτωπο αντιπολίτευσης" γράφει ότι "τυπική διαδικασία" θεωρείται η εκλογή του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, αφού το ΚΙΣΟΣ μετά από χθεσινή συνεδρία αποφάσισε τη στήριξη της υποψηφιότητας Χριστόφια, ενώ "αντίστοιχη απόφαση" αναμένεται να λάβει και η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ σήμερα το απόγευμα. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Ιρλανδίας σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, τόνισε τη σθεναρή υποστήριξη της χώρας προς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ρυμουλκό... υποδούλωσης" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε χθες ως "ρυμουλκό στο οποίο θα υποδουλωθούν το ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ και όσα άλλα κόμματα συνεργασθούν με το ΑΚΕΛ". Γράφει ακόμη ότι το θέμα της Προεδρίας της Βουλής, "βρίσκεται στα χέρια του ΔΗΚΟ", το Εκτελεστικό Γραφείο του οποίου θα συνεδριάσει σήμερα. Αλλού γράφει ότι πολύ κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας της Ουκρανής Ιλόνα Λι βρίσκεται η Αστυνομία, αφού ο Σύρος Τζιβάτ Μανσούρ "ομολόγησε τα πάντα στην Αστυνομία" και παρέδωσε τα ενδύματα που φορούσε κατά τη στιγμή της επίθεσης εναντίον της Λι.

"Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Οριστικά δεύτερος τη τάξει" γράφει ότι το ΚΙΣΟΣ επαναβεβαιώνει στήριξη στην υποψηφιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για την Προεδρία της Βουλής ενώ γράφει ότι από το ΔΗΚΟ επισημαίνεται σε σταθερή βάση ότι ο κύβος ερρίφθη υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, έντονες αντιδράσεις προβάλλουν οι Τ/Κ για την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για ενσωμάτωση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Η "Χαραυγή" υπο τον τίτλο "Επικρατέστερος ο Χριστόφιας" γράφει ότι "επικρατέστερη" παραμένει η υποψηφιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για την Προεδρία της Βουλής αφού μετά τη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, το σκηνικό παραμένει το ίδιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει σύμφωνα με δικές της πηγές ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καμία σκέψη για ανασχηματισμό. Γράφει ότι υπάρχει απροθυμία εκ μέρους των νεοεκλεγέντων βουλευτών να γίνουν υπουργοί μόνο για ενάμιση χρόνο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει για τον τραγικό απολογισμό των τεσσάρων νεκρών του Σαββατοκυρίακου καθώς και των τραυματιών, και σημειώνει ότι τα νέα αυστηρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η μεγάλη παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους δεν κατάφερε να εμποδίσει τα ατυχήματα αυτά. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο αποτελούμενο από Σλοβάκους νέο απόσπασμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο που φθάνει σήμερα.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΣΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 5 June 2001 - 6:24:04 UTC