Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 08/06/2001 Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν πρωτοσέλιδα την εκλογή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Βουλής. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι το παρασκήνιο για τις προεδρικές εκλογές, τουρκικό σχέδιο για δημιουργία κλίματος ανησυχίας και ψυχολογικής βίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, η ταυτοποίηση εκταφέντων λειψάνων, και η δηλητηρίαση Αυστριακών τουριστών σε ξενοδοχείο της Πάφου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μάθημα υπευθυνότητας από τον ΔΗΣΥ", φιλοξενεί τη δήλωση του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη από το βήμα Βουλής κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρία της, ότι ο ΔΗΣΥ με δεδομένες τις σοβαρές πολιτικές του επιφυλάξεις θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια Ο κ. Αναστασιάδης και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, γράφει η εφημερίδα, παρέδωσαν μαθήματα πολιτικού ήθους και προσήλωσης στις δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι μάγειροι του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν Αυστριακοί τουρίστες μετέδωσαν σαλμονέλα στους επισκέπτες.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Ηπιο κλίμα στη Βουλή", αναφέρεται στη χθεσινή εκλογή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στη θέση του Προέδρου της Βουλής και γράφει ότι την υποψηφιότητα Χριστόφια υπερψήφισαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, ενώ την υποψηφιότητα Αναστασιάδη υπερψήφισαν οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ. Προσθέτει ότι οι βουλευτές των ΝΕΟ, ΕΔΗ , ΑΔΗΚ και Οικολόγων τήρησαν αποχή. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι το κόμμα του "θα λειτουργήσει σαν δύναμη ευθύνης". Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απευθυνόμενος προς τους Ελληνες Δημάρχους χθες είπε ότι η Κύπρος χρειάζεται τη συστράτευση όλων των Ελλήνων για να επιβιώσει.

Ο "Πολίτης" στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο "Ετσι εμπλέκουν τον Τορναρίτη" και γράφει ότι το πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) της Ελλάδας, που περιέχει λεπτομερέστατα στοιχεία για τις δραστηριότητες των εταιρειών του Χριστόφορου Τορναρίτη, τον εμπλέκουν σε υποθέσεις λαθραίας διακίνησης τσιγάρων προς την ΕΕ και προσθέτει ότι τα στοιχεία των ευρωπαϊκών οργάνων είναι καταπελτικά και συμπεριλαμβάνουν ακόμα και ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες Κυπρίων επιχειρηματιών με καπετάνιους λαθρεμπορικών σκαφών που πιάστηκαν στην Ελλάδα. Αλλού αναφέρεται στη δημοσίευση της φόρμουλας πλαίσιο από τους "Τάιμς" για συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευροστρατό.

Η "Σημερινή" στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σύγχυση - ασυνεννοησία " και γράφει ότι η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για το έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που αποκάλυψε η εφημερίδα και με το οποίο οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υποτιμούνται οι τουρκικές απειλές σε περίπτωση ένταξης στην ΕΕ, και διαψεύδει τα όσα αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ. Αναφέρει επίσης ότι επικρατεί σύγχυση, έλλειψη ενημέρωσης και ασυνεννοησία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας όπως προκύπτει από το παρασκήνιο και το προσκήνιο με αφορμή το έγγραφο. Αλλού γράφει ότι μέχρι το Φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των λειψάνων που εκτάφηκαν από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και το κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Προς συνεργασία εξουσίας" γράφει στο κύριο του θέμα ότι η ιστορική εκλογή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της κυπριακής πολιτείας ήταν με άρωμα προεδρικών εκλογών. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, γράφει η εφημερίδα, απορρίπτουν με επιμονή τα περί προδεσμεύσεων και συναλλαγών που παραπέμπουν στις προεδρικές εκλογές, αλλά παραδέχονται ότι η δημιουργία θετικού κλίματος μπορεί να συμβάλει σε διεύρυνση της συνεργασίας. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργού Υγείας το πόρισμα έρευνας για πιθανά παραπτώματα του διευθυντή του φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Η "Χαραυγή", υπό τον πηχυαίο τίτλο "Νέα Σελίδα", γράφει ότι χθες με την εκλογή και εγκαθίδρυση του Δημήτρη Χριστόφια στο δεύτερο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας άνοιξε νέα ιστορική σελίδα. Γράφει, επίσης, ότι ο κ. Χριστόφιας αναλαμβάνοντας τη βαριά ευθύνη εξέφρασε σεβασμό και εκτίμηση προς ολόκληρο το Σώμα και διαβεβαίωσε ότι θα αφιερώσει τον καλύτερο του εαυτό στο λειτούργημα που του εμπιστεύτηκε η Βουλή. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάλληλοι που πρόσκεινται στον Υπουργό Εξωτερικών προωθούσαν την υποψηφιότητα του Προέδρου της ΝΕΔΗΣΥ Γ. Ιωάννου με αντάλλαγμα ο τελευταίος να εργαστεί εντός του κόμματος ώστε να προωθηθεί ο Ιωάννης Κασουλίδης ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι 60 ηλικιωμένοι τουρίστες από την Αυστρία έπαθαν τροφική δηλητηρίαση σε ξενοδοχείο της Πάφου και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε τοπική κλινική, σημειώνοντας ότι το κράτος διενεργεί επιστημονικές εξετάσεις. Γράφει, επίσης, ότι Τ/Κ που κατοικεί στα κατεχόμενα προτίθεται να καταγγείλει την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματός του για πρόσβαση στην οικία του στην κατεχόμενη Ελιά από το 1974.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα", υπό τον τίτλο "Εφαρμόζεται το σχέδιο προβοκάτσιας", γράφει ότι με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανησυχίας και ψυχολογικής βίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) ενεργοποιούν "σχέδια αποσταθεροποίησης", βάσει ενός "σατανικού προγράμματος" που εκπονήθηκε από το "ειδικό γραφείο ψυχολογικών επιχειρήσεων" του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε "γενναίες αλλαγές", που θα μεταβάλουν τη μορφή και την εικόνα της κυβέρνησης.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly", αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις χθεσινές εκλογές στη Βρετανία. Αναφέρεται, επίσης, πρωτοσέλιδα στην εκλογή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Βουλής και αναφέρεται σε διαβεβαιώσεις που έδωσε ότι θα εργαστεί με όλη του τη δύναμη για λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων.

Η επίσης εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Weekly Review" αναφέρεται και αυτή στο κύριο της θέμα στις εκλογές στη Βρετανία. Αναφέρεται, επίσης, στην τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Κένυας Ντάνιελ Αραπ Μόι , ο οποίος συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του. Η εφημερίδα γράφει ότι έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο η επίσημη υποδοχή του Κενυάτη Προέδρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, μετά την οποία έγιναν επίσημες συνομιλίες.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 8 June 2001 - 7:24:03 UTC