Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 12/6/2001 Το επικείμενο ταξίδι του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στην Κύπρο, η πρόταση της Βρετανίας για τον Ευρωστρατό, η απόφαση του ΚΙΣΟΣ να προχωρήσει σε Εκλογικό Συνέδριο στις 22 Ιουλίου, οι προσπάθειες της Λιμενικής Αστυνομίας για να αποτρέψει την είσοδο σεσημασμένου τρομοκράτη στην Κύπρο και η κατανομή των προεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ξεκίνησε ο Αλβαρο ντε Σότο" γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ενημέρωσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας για το επικείμενο ταξίδι του στην Κύπρο και σε άλλες πρωτεύουσες, προκειμένου να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι συνέρχεται σήμερα η κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού όπου αναμένεται να εκλεγεί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σεσημασμένος τρομοκράτης στα ακτές της Κύπρου" γράφει ότι η Αστυνομία "κτενίζει" όλη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για να παρεμποδίσει την είσοδο διεθνούς τρομοκράτη, που βρίσκεται σε σκάφος με 50 λαθρομετανάστες, ενώ μεταφέρει μαζί του τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια που αποτελούν προϊόν ξεπλύματος χρήματος. Αλλού γράφει για το συναινετικό κλίμα που επικράτησε χθες στη Βουλή για την κατανομή των προεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ θα προδρεύουν έξι επιτροπών, το ΔΗΚΟ τεσσάρων και το ΚΙΣΟΣ μίας.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι 132 παγίδες στους δρόμους" γράφει ότι σε όσα "διαπιστωμένα ως επικίνδυνα σημεία των δρόμων" έγιναν έργα βελτίωσης παρατηρείται μείωση δυστυχημάτων. Έχουν βελτιωθεί 11 σημεία στις πόλεις και άλλα οκτώ στο υπεραστικό και αγροτικό δίκτυο. Μετά τη βελτίωση των σημείων αυτών έχουν σημειωθεί μόνο 18 δυστυχήματα εκ των οποίων ένα θανατηφόρο, ενώ κατά την περίοδο 97-99 σημειώθηκαν 198 δυστυχήματα με μέσο όρο 66 ετησίως. Αλλού αναφέρεται σε δύο περιπτώσεις πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή και ότι οι συγγενείς τους τους θεωρούσαν αγνοούμενους για 27 χρόνια ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι είναι νεκροί.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "SOS για ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι "συγκλονίζεται ο χώρος του Σοδιαλδημοκρατικού Κινήματος", αφού το παλιό στέλεχος της ΕΔΕΚ Ευστάθιου Ευσταθίου εξάγγειλε την πρόθεση να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΣΟΣ να προχωρήσει σε Εκλογικό Συνέδριο στις 22 Ιουλίου και όχι σε καταστατικό συνέδριο, όπως ζητούσε ο κ. Ευσταθίου. Αλλού γράφει ότι αφρικανικός καύσωνας επηρεάζει από σήμερα την Κύπρο με αποτέλεσμα το θερμόμετρο να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εξαιρούν Κύπρο και Αιγαίο" γράφει ότι κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο Λουξεμβούργο τέθηκε εκ μέρους του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών πρόταση για τον Ευρωστρατό με την οποία η Τουρκία αποκτά εξουσίες που μόνο χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν, κάτι που προξένησε τη διαμαρτυρία της Ελλάδας διά στόματος του Ελληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οτιδήποτε που είναι έξω από τη συνθήκη της Νίκαιας. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 25 Σεπτεμβρίου, που θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα Αρχιεπισκόπου στο νησί.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μάχη για δύο" γράφει ότι η προχθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΣΟΣ να προκηρύξει Εκλογικό Συμβούλιο στις 22 Ιουλίου "άνοιξε το δρόμο της διαδοχής". Γράφει ότι την ηγεσία του κόμματος θα διεκδικήσουν το ιστορικό στέλεχος της ΕΔΕΚ Τάκης Χατζηδημητρίου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου. Αλλού γράφει ότι οι δικηγόροι του Πανίκου Τζιακούρμα και άλλων μελών της οικογένειας κατάθεσαν χθες προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πάμπος Αναστασιάδης βρέθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού σε επτά κατηγορίες που αφορούν πλαστογραφία σε ισάριθμες περιπτώσεις γραπτών βεβαιώσεων παράτασης άδειας παραμονής σε αλλοδαπές καλλιτέχνιδες. Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ιρλανδία θα αλλάξει γνώμη και θα επικυρώσει τελικά τη συνθήκη της Νίκαιας για διεύρυνση της ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 12 June 2001 - 6:24:04 UTC