Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 22/06/2001 Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και η αντίδραση της τουρκικής πλευράς σε αυτές, οι δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) Λέοπολντ Μάουρερ σε σχέση με τις Βρετανικές Βάσεις, η κυβερνητική απόφαση για τις εκταφές λειψάνων Τ/Κ, το εξιτήριο του Προέδρου της Δημοκρατίας από την "Ευαγγελίστρια", η απαγόρευση που επέβαλε το κατοχικό καθεστώς στους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης να εισέρχονται στα κατεχόμενα με ελικόπτερα, το απαγορευτικό διάταγμα κατά της εφημερίδας "Πολίτης", και η κοινή αεροπορική άσκηση ΗΠΑ - Τουρκίας - Ισραήλ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Βραδυφλεγής βόμβα οι περιουσίες Τ/Κ", αναφέρεται στο θέμα που συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίας της επιτροπής προσφύγων, για το θέμα των Ε/κ και Τ/κ περιουσιών και το σοβαρό θέμα της εκμετάλλευσης Τ/κ περιουσιών από Ε/Κ , στο πλαίσιο της επαναδραστηριοποίησης των προσφύγων και το χαρακτηρίζει σαν "βόμβα" που είναι έτοιμη να σκάσει. Αλλού γράφει ότι ενώ η επίσημη Αγκυρα έσπευσε να χαιρετίσει τις δηλώσεις του ΓΓ Κόφι Αναν να καλέσει τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έσπευσε να προειδοποιήσει τον ΓΓ, ότι δεν δέχεται εκπλήξεις.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Δύο σενάρια για τις βάσεις" αναφέρει ότι συνομιλίες με τους Βρετανούς σε διπλωματικό επίπεδο για το μέλλον των Βάσεων και το καθεστώς τους όταν ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, θα αρχίσουν στο μέλλον σε διπλωματικό επίπεδο, όπως αποκάλυψε χθες ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης. Αλλού γράφει, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήλθε χθες από την κλινική "Ευαγγελίστρια", όπου είχε υποβληθεί σε εξετάσεις ρουτίνας και δηλώνοντας πως μπήκε υγιής και εξήλθε υγιέστατος.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "7 ώρες σημειωτόν στο κατ΄επείγον διάταγμα", γράφει ότι χωρίς καμιά καθοριστική εξέλιξη, παρά το επείγον του θέματος, αναλώθηκε χθες η διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο καλείται να αποφασίσει αν απαγορευτικό προσωρινό απαγορευτικό διάταγμα εναντίον της εφημερίδας θα παραμείνει σε ισχύ ή θα τερματισθεί. Αλλού η εφημερίδα παραθέτει συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δηλώνει ότι το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων του 1974, αποτελεί "ανυποχώρητο στόχο", διευκρινίζοντας ότι τη δεδομένη στιγμή προέχει η λάμψη της αλήθειας στο θέμα.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Βολές κατά Μαρκίδη - Κόση" αναφέρεται σε "ευθείες βολές που εκτοξεύονται μέσω της έφεσης του Πάμπου Αναστασιάδη" εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση. Οι δικηγόροι του Πάμπου Αναστασιάδη υποστηρίζουν ότι μέσω της καταδίκης του Πάμπου υπήρχαν πολιτικοί στόχοι για μείωση του κύρους του αδελφού του Νίκου Αναστασιάδη, προέδρου του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι, οι υποψήφιοι για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας αισιοδοξούν ότι έθεσαν τις βάσεις για εξασφάλιση ψηλής βαθμολογίας αφού τα θέματα φέτος ίσως ήταν πιο εύκολα από τα τελευταία χρόνια.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Έκλεισε την πόρτα σε Οηέδες", γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ως αντίποινο στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, υιοθέτησε μέτρα κατά της ΟΥΦΙΚΥΠ, απαγορεύοντας στους άνδρες της δύναμης να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα με ελικόπτερα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια ύψους 54 εκατομμυρίων Ευρώ, που θα προσφέρει η ΕΕ στην Κύπρο ώστε η χώρα να εναρμονισθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Λέοπολντ Μάουρερ.

Η "Χαραυγή", πρωτοσέλιδα με τίτλο "Επί τάπητος θέμα Βάσεων", γράφει ότι το θέμα των Βάσεων έρχεται ξανά στο προσκήνιο ενόψει της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι αναγκαίο να ξεκαθαρισθούν ζητήματα που αφορούν το καθεστώς τους, και τα δικαιώματα των πολιτών που εργάζονται, διέρχονται ή διαμένουν στην περιοχή των Βάσεων. Αλλού γράφει ότι κατά την χθεσινή πρώτη της συνεδρία η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, απέστειλε προς το Υπουργείο Εργασίας επιστολή, στην οποία ζητά ενημέρωση για το θέμα της παραχώρησης διπλών συντάξεων χηρείας και γήρατος σε δικαιούχους και την μείωση της συντάξιμης ηλικίας των αμιαντορύχων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα " Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα γράφει ότι ο YΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε χθες ότι θα γίνουν εκταφές λειψάνων Τ/Κ ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως αυτό έπρεπε κάποτε να γίνει από τη στιγμή που πάρθηκε πολιτική απόφαση για εκταφές Ε/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει τα Ηνωμένα Έθνη απάντησαν χθες σον κατοχικό ηγέτη Ραουφ Ντενκτάς που απαγόρευσε σε ελικόπτερα της ειρηνευτικής δύναμης να προσγειώνονται στα κατεχόμενα, ότι δεν χρειάζονται την άδεια του για να κινούνται ελεύθερα στο νησί.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Παιγνίδια πολέμου ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας", γράφει ότι Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Τούρκοι πιλότοι παίρνουν μέρος στην αεροπορική άσκηση "Αετός της Ανατολίας", που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Ενιαίου Αμυντικού Μετώπου, για αντιστάθμιση των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας και Κύπρου "Νικηφόρος - Τοξότης". Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ο οποίος δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία στηριγμένη στο δυναμικό και την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα " The Cyprus Weekly", πρωτοσέλιδα προβάλλει δηλώσεις του υπευθύνου της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου, Λέοπολντ Μάουρερ ο οποίος είπε ότι η συνεχιζόμενη ύπαρξη των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο δεν θα καθυστερήσει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις Σουηδού ειρηνευτή που υπηρετούσε στην Κύπρο το 1974 ο οποίος αποκαλύπτει ότι Ε/Κ που παγιδεύτηκαν μετά την πτώση της Αμμοχώστου το 1974 εκτελέστηκαν ομαδικά από τα τουρκικά στρατεύματα.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα " The Weekly Review" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία έχει ετοιμάσει βιντεοταινία με την οποία προειδοποιούνται οι Βρετανοί τουρίστες να μην μεταφέρουν ναρκωτικά στην Κύπρο γιατί κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με φυλάκιση. Αλλού γράφει ότι η Γενική Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην ετήσια της έκθεση για το έτος 2000, "χαστουκίζει" τους ημικρατικούς οργανισμούς και καταγγέλλει ότι παραβιάζουν το νόμο που διέπει τους ημικρατικούς οργανισμούς.

(ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΑΑΓ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 22 June 2001 - 8:24:03 UTC