Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 28/07/2001 Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, χωρίς τη συμμετοχή του Συνδέσμου Επενδυτών, και οι αστυνομικές έρευνες για τη διαπίστωση του βάσιμου των καταγγελιών εις βάρος οκτώ δημόσιων εταιρειών είναι ανάμεσα στα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης σε προσχέδιο λύσης που ετοίμασαν τα ΗΕ για το Κυπριακό, στο κλείσιμο του κεφαλαίου του Περιβάλλοντος στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στην κράτηση δύο Κύπριων επιχειρηματιών, στο Μπαχρέιν και στην προαγωγή του Σωτήρη Χαραλάμπους στη θέση του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα, με τίτλο «ΧΑΚ: σε 8 εταιρείες 'ψάχνει' η Αστυνομία» γράφει ότι αστυνομικές έρευνες για τη διαπίστώση του βάσιμου των καταγγελιών εις βάρος οκτώ δημόσιων εταιρειών και όχι έξι όπως αρχικά είχε αναφερθεί βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με παράπονα επενδυτών για διερευνώμενες ατασθαλίες γύρω από το ΧΑΚ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι η Κύπρος έκλεισε χθες το κεφάλαιο του Περιβάλλοντος στις διαπραγματεύσεις της για ένταξη στην ΕΕ, κλείνοντας έτσι 23 από τα 29 συνολικά κεφάλαια και διατηρώντας το προβάδισμα έναντι όλων των υποψηφίων χωρών.

«Η Μάχη» με τίτλο «Η οργή της Βουλής έφερε άνοδο» αναφέρεται στην χθεσινή ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη στο χρηματιστήριο και γράφει ότι η χθεσινή αλλαγή κλίματος στο ΧΑΚ δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με την προχθεσινή οργή των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, καθώς επίσης και με τις σοβαρές αποκαλύψεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για υποθέσεις αισχροκέρδειας και για αστυνομικές έρευνες που διεξάγονται με στόχο να τιμωρηθούν όσοι πλούτισαν παράνομα σε βάρος των επενδυτών. Αλλού γράφει ότι ο Ανώτερος Αστυνόμος Σωτήρης Χαραλάμπους έχει προαχθεί στη θέση του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας.

Ο «Πολίτης» στο βασικό θέμα, με τίτλο «Νευρική κρίση, συσκέψεις και καβγάδες στη σκιά της κατρακύλα» γράφει ότι υπό το κράτος της νευρικής κρίσης που έχει προκληθεί από τη χωρίς ανάσχεση κατρακύλα των μετοχών, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο χρηματιστήριο, στην οποία παρακάθισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ΧΑΚ, πλην των επενδυτών, όπου συζητήθηκαν μια σειρά από μέτρα που θα προταθούν προς υλοποίηση από την κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Αριστοφάνη Γεωργίου ότι Ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα και συνεργάζονται με Τ/Κ, οι οποίοι νέμονται Ε/κ περιουσίες.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Πόλεμος εκατομμυρίων» γράφει ότι πόλεμος εκατομμυρίων έχει ξεσπάσει, αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης που υπέβαλε εταιρεία για να εγκαταστήσει υπερσύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία, καθώς αντιπροσωπίες εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Κύπρο, οι οποίες χάνουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες, έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το λογισμικό που θα εγκατασταθεί και γενικά για τη δωρεά. Αλλού γράφει ότι νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων στην περιοχή «Κάππαρης» Παραλιμνίου σημειώθηκε χθες το πρωί, όπου πέντε ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες έκλεψαν τα δίκτυα Ε/Κ ψαρά, απειλώντας να τον σκοτώσουν.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο « Ομοσπονδία ισότιμων κρατών» γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν οριστικοποιήσει προσχέδιο λύσεως του Κυπριακού και θα το υποβάλουν μετά την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών, ενώ το ζητούμενο τώρα είναι το αποτέλεσμα της επικείμενης συνάντησης του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο βασικός άξονας των ιδεών του ΟΗΕ είναι η χαλαρή σχέση που θα έχουν μεταξύ τους οι δύο περιοχές. Αλλού γράφει ότι ειδική επιτροπή από την Ελλάδα έρχεται στην Κύπρο για το θέμα της διερεύνησης της ταυτότητας δύο χιλιάδων Ποντίων που ζουν στην Κύπρο, το καθεστώς των οποίων δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Περιφρονούν τους επενδυτές» γράφει ότι για το θεαθήναι μάλλον, παρά με διάθεση να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση των προβλημάτων που πλήττουν το χρηματιστηριακό θεσμό, οδηγώντας χιλιάδες επενδυτές στην απόγνωση, έγινε χθες στο μέγαρο του ΧΑΚ πλατειά σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρχών του ΧΑΚ και άλλων άμεσα εμπλεκομένων φορέων, χωρίς τη συμμετοχή του Συνδέσμου Επενδυτών (ΠΑΣΕΧΑ). Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Χριστάκη Σάββα Χριστοφίδη, του οποίου τα λείψανα αναγνωρίστηκαν με τη μέθoδο του DNA, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες εκτροπές.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Μυστήριο για δύο επιχειρηματιών που κρατούνται στο Μπαχρέιν» γράφει ότι η Ιντερπόλ και η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθούν να εξακριβώσουν γιατί δύο Κύπριοι επιχειρηματίες, ο Κώστας Πολεμιδιότης και ο Ανδρέας Παπαγιάννης, κρατούνται στο Μπαχρέιν από την περασμένη Τρίτη. Αλλού γράφει ότι γύρω στις δύο χιλιάδες υποψήφιους παρακάθισαν χθες το πρωί σε εξετάσεις για να συμπληρώσουν 400 θέσεις βαθμοφόρων στην Εθνική Φρουρά.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα «Οικονομική» με τίτλο, «Φωνή λαού, οργή Βουλής» γράφει ότι το θέμα των πολιτικών ευθυνών, για τα του ΧΑΚ, θα αρχίσουν να εξετάζουν από το Σεπτέμβριο οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, ενώ η εισήγηση για διορισμό ποινικού ανακριτή φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι από στοιχεία που παρέχει το τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, σχετικά με την κατανάλωση αναψυκτικών σε λίτρα κατά τα έτη 1998, 1999, 2000 και για τους πρώτους μήνες του 2001, προκύπτει ότι υπάρχει σταδιακή αύξηση στην κατανάλωση.

ΣΣ: Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 28 July 2001 - 8:24:03 UTC