Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 30/07/2001 Οι διεργασίες στο Κυπριακό και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το μήνυμα που απέστειλε η Ουάσιγκτον προς την κυπριακή κυβέρνηση, οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι καταγγελίες του Προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Αριστοφάνη Γεωργίου για συνεργασίες Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών για ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές, η υπόθεση των δύο Κυπρίων που κρατούνται στο Μπαχρέιν και η έναρξη σήμερα νέων μετρήσεων των μαγνητικών πεδίων στην περιοχή Ακρωτηρίου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Το παρασκήνιο στο Εθνικό" ότι η αναμενόμενη επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα βρίσκονται στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς για λύση του Κυπριακού μίλησε ο απερχόμενος από την Αθήνα Αμερικανός Πρέσβης Νίκολας Μπερνς, ο οποίος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως ένα από τα πλέον πολύπλοκα και δύσκολα διπλωματικά προβλήματα στον κόσμο.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Ενθαρρυντικό μήνυμα Ουάσιγκτον για διάλογο" αναφέρει ότι μήνυμα προς την κυπριακή κυβέρνηση απέστειλε η Ουάσιγκτον, ενόψει της αναμενόμενης επανέναρξης των συνομιλιών. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον Κύκκο, όπου παρέστη στο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια εκταφής και αναγνώρισης λειψάνων φονευθέντων κατά την τουρκική εισβολή μέχρι το τέλος, όσο χρόνο και αν χρειαστεί, δηλώνει ο Αμερικανός καθηγητής Γουίλιαμ Χάγκλαντ, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον κίνδυνο κάποια λείψανα να μην αναγνωριστούν.

Ο "Πολίτης" υποστηρίζει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Πολεοδομικές ατασθαλίες" ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Γερμασόγειας παραχωρεί άδειες για τετραώροφες πολυκατοικίες, παρά το γεγονός ότι το Τοπικό Σχέδιο της συγκεκριμένης περιοχής προβλέπει κτίσματα μέχρι δύο ορόφους και παρά τις έντονες διαφωνίες των Τεχνικών Υπηρεσιών και του νομικού συμβούλου του Δήμου. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι κύκλωμα πορνείας πιστεύει ότι εξάρθρωσε η Αστυνομία και όπως κατατέθηκε χθες στο Δικαστήριο, θύματα του κυκλώματος είναι Ουκρανές καλλιτέχνιδες, που προωθούνταν σε διάφορους πελάτες για έρωτα, έναντι ταρίφας 40 λιρών.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Κάνει θραύση η ηρωίνη" ότι σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες νέοι, ανάμεσά τους και πολλοί έφηβοι, αλλά και οικογένειές τους, αφού έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά και ιδιαίτερα στην ηρωίνη, που τα τελευταία λίγα χρόνια μπήκε για τα καλά στην κυπριακή ναρκοαγορά και κάνει θραύση ανάμεσα στα ανυποψίαστα νεαρά θύματά της. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι αρχίζουν σήμερα Δευτέρα νέες μετρήσεις των μαγνητικών πεδίων στην περιοχή Ακρωτηρίου, από Κύπριους και Βρετανούς ειδικούς, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι θα επιδιωχθεί σε κατοπινό στάδιο η συμμετοχή και ειδικών από την ΕΕ, για την επίδραση των εκπομπών στο βιότοπο της περιοχής.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Εδαφικό έναντι εξουσιών" αναφέρει ότι η ομάδα του αρμόδιου για το Κυπριακό στα Ηνωμένα Εθνη Αλβαρο ντε Σότο ετοιμάζει σκληρό "πάρε-δώσε", με βασικό άξονα της νέας διαδικασίας τη λογική για υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς στο εδαφικό και της ελληνικής στο συνταγματικό. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι για υπόθεση οικονομικής απάτης εκατομμυρίων δολαρίων κρατούνται τελικά ως ύποπτοι οι δύο Κύπριοι και ένας Ιορδανός, από τις αρχές του Μπαχρέιν, ενώ ο βαθμός εμπλοκής τους, σύμφωνα με το δικηγόρο τους, περιορίζεται στη διαμεσολάβηση μεταξύ τρίτων.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στο 'σφυρί' η γη μας" ότι καταδικαστέες είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και βοηθούν την εκεί ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας. Αλλού σημειώνει ότι αυξήθηκε το ανώτατο όριο ποινής φυλάκισης για τα αδικήματα της κλοπής υπό υπαλλήλων, διευθυντών ή αξιωματούχων εταιρειών και αντιπροσώπων, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 30 July 2001 - 6:24:03 UTC