Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 04/08/2001 Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη νέα προσπάθεια των ΗΕ για επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με την επικείμενη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τ/Κ ηγέτη και η αναμενόμενη επίσκεψη του Αλβαρο ντε Σότο στην Κύπρο, το θέμα που αφορά πληροφορίες για αγοραπωλησίες Τ/κ περιουσιών, η πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με την ΕΕ και οι καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών κοριτσιών από καλλιτεχνικούς παράγοντες είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Πιέζουν ισχυρούς φίλους για κουκούλωμα", γράφει ότι αυξάνει ο αριθμός των νεαρών γυναικών, που προβαίνουν σε καταγγελίες εις βάρος δυο γνωστών καλλιτεχνικών παραγόντων για παιδεραστία και σεξουαλική παρενόχληση προ δεκαετίας περίπου. Αλλού γράφει για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, κατά την οποία συζήτησαν τον προϋπολογισμό της Βουλής και το θέμα πρόσληψης εμπειρογνωμόνων για επιστημονική στήριξη των βουλευτών.

"Η Μάχη", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Σάτυρος θείος βίασε ανήλικη ανεψιά του", γράφει στο κύριο θέμα ότι στις διωκτικές Αρχές έχει καταγγελθεί 43χρονος πρόσφυγας για βιασμό 14χρονης ανεψιάς του, την οποία φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά. Ο ύποπτος συνελήφθη χθες το απόγευμα και ανακρινόμενος παραδέχθηκε την ενοχή του. Αλλη είδηση είναι η δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιου Ιωαννίδη ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την προσφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις ανάγκες των μαθητών δημόσιων σχολείων από δωρητές, εάν αυτοί δεν δημοσιοποιήσουν τα ονόματά τους.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Απαγόρευση εξόδου στους δύο για τη διαφθορά", γράφει ότι αναφορικά με τις καταγγελίες κοριτσιών για το κύκλωμα παιδεραστίας στον καλλιτεχνικό χώρο, τα δύο άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπό διερεύνηση υπόθεση έχουν τοποθετηθεί στο "στοπ λιστ". Αλλού γράφει για την αυριανή άφιξη στην Κύπρο του Σύρου Υπουργού Πετρελαίων και Ενέργειας, ο οποίος θα συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση την οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών της ζώνης εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Μαρτυρίες σοκ", αναφέρεται με τη σειρά του στο θέμα των καταγγελιών για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων κοριτσιών από δύο γνωστά πρόσωπα του καλλιτεχνικού κόσμου και γράφει ότι μέχρι στιγμής πέντε νεαρές γυναίκες προέβησαν σε καταγγελίες για το θέμα. Αλλη είδηση είναι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία του συνεδρία, των αιτημάτων της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων, η δημιουργία πρόσθετων θέσεων και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

"Ο Φιλελεύθερος", στο πρωτοσέλιδο θέμα, κάτω από τον τίτλο "Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα", γράφει ότι συζητήσεις επί της ουσίας του Κυπριακού θα αρχίσει ο απεσταλμένος των ΗΕ Αλβαρο ντε Σότο κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, που τοποθετείται στα τέλη Αυγούστου, αμέσως μετά τη συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Αναν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 28 του μηνός στην Αυστρία. Αλλού γράφει ότι χθες διαπιστώθηκε ότι βέβηλοι διέρρηξαν την εξοχική κατοικία του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου στο Μαρί και άρπαξαν προσωπικά του αντικείμενα που φυλάσσονταν εκεί.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Τετ-α-τετ Ανάν - Ντενκτάς" αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά στην περίπτωση που ο ΓΓ των ΗΕ απευθύνει πρόσκληση για συνομιλίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τη συνάντηση του ΓΓ με τον Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε χθες έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι γύρω από το θέμα των αγοραπωλησιών Τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι άτομα που λαμβάνουν μέρος σε εκστρατεία για τους αναπήρους καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία περισσοτέρου φιλικού περιβάλλοντος για τους παραπληγικούς αφού αντιμετωπίζουν εμπόδια στη διακίνησή τους στους δρόμους, σε γραφεία και σε καταστήματα όπου δεν υπάρχουν ειδικές ράμπες για να διευκολύνεται η πρόσβασή τους. Αλλού γράφει ότι χθες το Κίνημα Οικολόγων ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με βρετανικό νομικό οίκο μελετάται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την πρόθεση των Βρετανών να εγκαταστήσουν κεραία στο Ακρωτήρι.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Εισαγόμενα...Ρίχτερ ταρακουνούν το ΧΑΚ" αναφέρεται σε σύνδεση και επιδράσεις του ΧΑΚ από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι φέτος η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει ζηλευτές επιδόσεις με πληθωρισμό της τάξης του 1,8%, με ανεργία όχι υψηλότερη από 3% και με δημοσιονομικό έλλειμμα που δεν θα ξεπεράσει το 2%. Γράφει ακόμη ότι, αν η Κύπρος ήταν ήδη μέλος της ΕΕ, η οικονομία της θα ήταν αντικείμενο ζήλειας για τους Ευρωπαίους.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", στο κύριο θέμα με τίτλο "Μειώστε επιτόκια", γράφει ότι την ανάγκη να σμικρυνθεί η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ Κύπρου και ΕΕ επεσήμανε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου σε συνάντησή του χθες με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη με θέμα την πορεία εναρμόνισης. Άλλού γράφει ότι, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας, οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης του δείκτη FTSE CySE-20 αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κερδών της τάξης του 17% περίπου, σε σχέση με το 2000.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 4 August 2001 - 6:24:06 UTC