Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 10/08/2001 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, η παραίτηση των μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΔΥ, η σύλληψη Αντισυνταγματάρχη της Εθνικής Φρουράς για υπό διερεύνηση υπόθεση κλοπής και προμήθειας εκρηκτικών υλών, τα νεότερα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ Κυπριακών Αερογραμμών και των μηχανικών της εταιρείας, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Νέα έγγραφα θα δώσουν τα ΗΕ", αναφέρεται στα νέα διαμορφωμένα έγγραφα, που θα τεθούν από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο ?λβαρο ντε Σότο ενώπιον των δύο πλευρών κατά την επανέναρξη των συνομιλιών στις 4 ή 6 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας την πρακτική των πέντε προηγούμενων γύρων. Αλλού γράφει ότι σήμα κινδύνου απευθύνουν στην κυβέρνηση οι παραγωγικές μονάδες του τόπου για την έλλειψη εργατικού δυναμικού και ζητούν επιτακτικά την εγκατάλειψη των περιοριστικών μέτρων στην απασχόληση ξένων εργατών.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο "Αντισυνταγματάρχης ύποπτος για την προμήθεια εκρηκτικών", αναφέρεται στη χθεσινή σύλληψη Αντισυνταγματάρχη της Εθνικής Φρουράς ύστερα από μαρτυρία που εξασφαλίσθηκε εναντίον του, με βάση την οποία θεωρείται ύποπτος για υποθέσεις κλοπής εκρηκτικών υλών όπως επίσης και προμήθεια εκρηκτικών υλών σε πρόσωπο που τέλει υπό κράτηση για παρόμοια αδικήματα. Αλλού αναφέρεται στο τραγικό ατύχημα που συνέβη χθες όταν έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, ο υπάλληλος της Αρχής Ηλεκτρισμού Πέτρος Γεωργιάδης 33 χρόνων από την Κάτω Λακατάμεια, ενώ εργαζόταν.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Και μαθήτριες στην Αστυνομία", αναφέρεται σε μαθήτριες, που έχουν προστεθεί στη λίστα των καταγγελιών για τις υποθέσεις άσεμνων επιθέσεων. Ως ύποπτοι κρατούνται δύο άτομα του καλλιτεχνικού χώρου. Αλλού γράφει ότι στη συζήτηση άτυπων εγγράφων τα οποία θα καταθέσουν τα ΗΕ εκτιμάται από κυβερνητικούς κύκλους ότι θα αναλωθεί ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στο Κυπριακό. Αναφέρει ότι οι Αμερικανοβρετανοί επικεντρώνονται στον καταρτισμό της ατζέντας της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί με την επανέναρξη των συνομιλιών.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Τριγμοί στην ΠΑΣΥΔΥ" γράφει ότι "τριγμούς" στην ΠΑΣΥΔΥ προκαλεί η αιφνιδιαστική ομαδική παραίτηση 55 μελών του Γενικού Συμβουλίου, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Αλλού γράφει ότι κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις Κυπριακές Αερογραμμές, αφού η συντεχνία των μηχανικών της εταιρείας ΑΣΥΣΕΚΑ ύστερα από πρωινή της συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα πάρει την απόφασή της αναφορικά με τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου για τη διάφορά της με τη διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Ατυπα έγγραφα σε πρώτη δόση" γράφει ότι με μια διαδικασία αντίτυπο των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν θα αρχίσει η νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και αναφέρει ότι η Λευκωσία αναμένει ότι ο εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ Αλβαρο ντε Σότο για την Κύπρο θα συνεχίσει την τακτική επίδοσης άτυπων εγγράφων στις δύο πλευρές. Αλλού γράφει ότι φάρμακο, που μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα και το οποίο διατίθεται στην Κύπρο αποσύρεται από την αγορά, λόγω πιθανής σύνδεσής του με θανάτους ασθενών.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Κρίση στην ΠΑΣΥΔΥ" γράφει ότι "πρωτοφανής κρίση" έχει εκδηλωθεί στους κόλπους της ΠΑΣΥΔΥ μετά τις μαζικές παραιτήσεις των μελών του Γενικού Συμβουλίου και αναφέρει ότι το Εκτακτο Συνέδριο της συντεχνίας θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι μέχρι και την Κυριακή αναμένεται να συνεχιστούν οι ψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα έχουν προκαλέσει αυξημένα αισθήματα δυσφορίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Πόλεμος του Ισραήλ με στόχο Αράφατ" αναφέρεται σε νέα στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας και ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, που βρίσκεται στην Αγκυρα υπογράφει το νέο μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αλλού γράφει ότι αν δεν υπάρξουν τα εχέγγυα για τελική συμφωνία συγκεκριμένου ομίλου εταιρειών με την Ολυμπιακή Αεροπορία τότε οι διαπραγματεύσεις για απόκτηση της Ο.Α. θα συνεχισθούν με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα, αναφέρεται στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ από Παλαιστίνιο, ο οποίος εισήλθε σε εστιατόριο στην Ιερουσαλήμ μεταφέροντας εκρηκτικά με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και να σκοτωθούν 15 άτομα. Αλλού γράφει ότι 30χρονος από την Πάφο καταδικάσθηκε χθες σε 17χρονη φυλάκιση για σειρά σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον παιδιών ηλικίας 5 - 7 ετών σε νηπιαγωγείο που ανήκει στην αδελφή του στην Πάφο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" αναφέρεται στο κύριο θέμα στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ και γράφει ότι ο Σαρόν είπε ότι θα δώσει σκληρή απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις των Παλαιστινίων. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος θα είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι του 2002 για να υπογράψει συμφωνία με τη Συρία αναφορικά με την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Συρία με τάνκερ, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

Η επίσης εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" στο κύριο θέμα, αναφέρεται στην υπόθεση άσεμνης επίθεσης εναντίον κοριτσιών από δύο παράγοντες του καλλιτεχνικού χώρου και γράφει ότι εναντίον τους έγιναν συνολικά επτά καταγγελίες. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι δύο άνεργες Βρετανίδες μητέρες, φυλακίστηκαν για υπόθεση κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών και συγκεκριμένα χαπιών έκστασι, στην Αγία Νάπα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 10 August 2001 - 6:24:04 UTC