Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 5/09/2001 Οι προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για συνέχιση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, η επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, η αναμενόμενη σήμερα έγκριση του ψηφίσματος Πόος στο Στρασβούργο, το κρατικό μισθολόγιο και η κρίση στους κόλπους της ΠΑΣΥΔΥ και οι προτεινόμενες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των φημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Φωτιά στις τιμές του ρεύματος" γράφει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο το οποίο, εντός του μηνός, θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και με το οποίο προβλέπονται αυξήσεις μέχρι και 20% στα επιβαλλόμενα τέλη, γεγονός που θα επιβαρύνει οικονομικά περίπου 250.000 νοικοκυριά. Αλλού γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει απαγορεύσει σε Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες, που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του "Λήδρα Πάλας", να επισκέπτονται τις οικίες τους, όπου τώρα διαμένουν παράνομα Τουρκοκύπριοι ή Τούρκοι έποικοι.

"Η Μάχη" με τον τίτλο "Θερίζει ο καρκίνος στις Βρυσούλες" γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών έχει εγγράψει θέμα για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων από καρκίνο που παρατηρείται στο συνοικισμό Αγίου Γεωργίου στις Βρυσούλες και για το κατά πόσον οι θάνατοι αυτοί οφείλονται στην ακτινοβολία των βρετανικών εγκαταστάσεων ραντάρ που υπάρχουν στην περιοχή Αγίου Νικολάου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αυτό είναι το μισθολόγιο" πως κύρια αιτία για την κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της ΠΑΣΥΔΥ είναι το κρατικό μισθολόγιο, οι κλίμακες, οι βαθμίδες και η ανισοσκέλεια και οι διαφωνίες που προκλήθηκαν από τη συζήτηση του θέματος αυτού στην Εκτελεστική Επιτροπή της συντεχνίας. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη σήμερα ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο για τροποποίηση και έγκριση του ψηφίσματος για την Κύπρο που κατέθεσε ο Εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου για την Κύπρο Ζακ Πόος.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Αντάρτικο στη Παιδεία" αναφέρεται στη συνδικαλιστική οργάνωση ΟΕΛΜΕΚ "η οποία έθεσε τον εαυτό της στη θέση του εργοδότη, δίνοντας την εντολή στα μέλη της να προχωρήσουν από μόνα τους στη μείωση των περιόδων διδασκαλίας τους στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης κατά δύο ώρες". Αλλού γράφει ότι δύο τροποποιητικά νομοσχέδια, που αφορούν την Εθνική Φρουρά, αναμένεται να καταθέσει το Υπουργείο Αμυνας με την έναρξη των εργασιών της Βουλής στις 4 Οκτωβρίου.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ντε Σότο: Επιδίδει τις προσκλήσεις" αναφέρεται στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο Ντε Σότο, ο οποίος θα προχωρήσει στην επίδοση προσκλήσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, αφού ήδη έχει ετοιμάσει το έδαφος για τη κίνηση αυτή, όμως θα εξαρτηθούν πολλά από τις σημερινές τελευταίες εξελίξεις. Αλλού γράφει ότι, ενόψει των δημοτικών εκλογών, τα κόμματα τριμερούς συνεργασίας (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ) μπήκαν στη τελική ευθεία της προετοιμασίας των τελικών τους προτάσεων για τους Δήμους, ενώ το ΑΚΕΛ από τη πλευρά του φαίνεται αισιόδοξο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Αρχίζουν τα δύσκολα" αναφέρεται στην επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και σημειώνει ότι σήμερα ξεκαθαρίζει το σκηνικό. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των επαφών του σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι σήμερα θα ανακοινώσει το "ναι" ή το "όχι" στις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι ανακαλύφθηκε Βυζαντινή Εκκλησία 1550 ετών στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, όταν ο λεγόμενος "δήμος Ριζοκαρπάσου" άρχισε εργασίες τοποθέτησης αγωγών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παπανδρέου: Από την Τουρκία εξαρτάται τώρα" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, που πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού είναι στο χέρι της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αλλού γράφει ότι η νεκροψία επί της σορού του διάσημου καρδιοχειρούργου Κρίστιαν Μπάρναρντ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες από την παθολογοανατόμο-ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου, έδειξε ότι ο εκλιπών πέθανε από βρογχικό άσθμα και όχι από την καρδιά του, όπως αρχικά είχε μεταδοθεί.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Παράνομο και το market-making" γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί το "market making", όπως αυτό εφαρμόζεται από διάφορα χρηματιστηριακά γραφεία, ως χειραγώγηση των τιμών των μετοχών που οδηγεί στη δημιουργία πλασματικής αγοράς. Αλλού γράφει ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο 2001 ήταν στην Κύπρο μειωμένος κατά 1,96% σε σχέση με τον Ιούνιο και ότι, λόγω των εκπτώσεων στα καταστήματα, εκτιμάται ότι και το μήνα Αύγουστο θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο.

(ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 5 September 2001 - 6:24:05 UTC