Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 13/9/2001 Κυρίαρχο θέμα σε όλα τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων εξακολουθεί και σήμερα να είναι οι προχθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις με αεροπλάνα στις ΗΠΑ. Η επιστροφή του Προέδρου Κληρίδη στην Κύπρο, τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται στο νησί για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τον Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη και οι κομματικές διαβουλεύσεις ενόψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα που προβάλουν οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Δύση" γράφει ότι από χθες ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου και οι δυτικοί "βάφονται στα πολεμικά χρώματα για την παγκόσμια επίθεση κατά της τρομοκρατίας που αναμένεται σύντομα να αρχίσει". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι η Κύπρος πρόκειται να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο Πρόεδρος Κληρίδης και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν αναχώρησαν από το Μοντρεάλ του Καναδά και θα επιστρέψουν στην Κύπρο μέσω Ζυρίχης.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εκατόμβες νεκρών" πως ο αριθμός των νεκρών από τις προχθεσινές επιθέσεις, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, ξεπερνά τους χίλιους, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα με την πάροδο των ημερών, δεδομένου ότι στους δύο ουρανοξύστες εργάζονταν 40 χιλιάδες άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι στο Πεντάγωνο. Αλλού γράφει ότι και στην Κύπρο έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας από την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά και ότι φρουρούνται αεροδρόμια, λιμάνια και άλλοι ευαίσθητοι χώροι όπως είναι τα κτίρια ξένων πρεσβειών και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο "Πολίτης" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Εζησα μέσα στον εφιάλτη" και αναφέρεται σε μαρτυρίες Κυπρίων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα στις ΗΠΑ ενώ γράφει ότι ήταν άγνωστο μέχρι την ώρα εκτύπωσης της εφημερίδας κατά πόσον υπήρχαν ή όχι και Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. Αλλού γράφει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ συνεχίζει τις επαφές και διαβουλεύσεις με τοπικά στελέχη σε όλες τις επαρχίες προκειμένου να διαπιστώσει τη αποδεκτικότητα κάποιων υποψηφίων Δημάρχων, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο υποστήριξης ΑΚΕΛικού υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου από το ΔΗΣΥ, εάν αυτός ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του κόμματος.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ο Μπους απαντά με πόλεμο" γράφει ότι ο Πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε χθες τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ως "πράξεις πολέμου" και ότι ζήτησε από το Κογκρέσο την αποδέσμευση μεγάλου κονδυλίου για την ανάκαμψη της χώρας και για την ενίσχυση της ασφάλειας, ενώ και το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε το άρθρο 5 της Συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο, εάν ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται επίθεση, τυγχάνει της υποστήριξης όλων των άλλων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες την τιμωρία του Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη με την ποινή του εγκλεισμού του στο μοναστήρι του Κύκκου.

"Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Αμείλικτοι για επανάκτηση της ηγετικής αξιοπιστίας" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι διεθνείς αναλυτές αναμένουν τώρα ουσιαστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ σχετικά με τις υφιστάμενες περιφερειακές ισορροπίες και ότι αυτές οι αλλαγές θα γίνουν αισθητές τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, με σημαντικές επιπτώσεις στα υπάρχοντα διεθνή προβλήματα. Αλλη είδηση είναι η διερεύνηση από τις κυπριακές μυστικές υπηρεσίες του ενδεχομένου να βρίσκεται στην Κύπρο ο αδελφός του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμ Μπεν Λάντεν, ο οποίος φέρεται να δραστηριοποιείται εμπορικά μέσω υπεράκτιων εταιρειών με έδρα τη Λεμεσό και τη Σαουδική Αραβία.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κήρυξαν πόλεμο οι ΗΠΑ" γράφει ότι ενώ στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον επικρατεί χαώδης κατάσταση υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα και ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των εχθρών, τους οποίους όμως δεν κατονομάζει, ενώ και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα είναι μακράς διάρκειας. Αλλού γράφει για την πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το δικτυακό σύστημα παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών, το γνωστό "Εσελον", και για την εμπλοκή και της Κύπρου σ' αυτό μέσω των βρετανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Αγίου Νικολάου, Δεκέλειας και Ακρωτηρίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ο Μπους το αποκαλεί πράξη πολέμου" γράφει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο κυνηγώντας αυτούς που ευθύνονται για τις προχθεσινές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή αναστολή των χρηματιστηριακών πράξεων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, εξαιτίας των επιθέσεων στις ΗΠΑ. Οπως γράφει η εφημερίδα, το γεγονός ότι παρέμεινε κλειστό το ΧΑΚ εξόργισε τόσο τους επενδυτές όσο και τους αναλυτές.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 13 September 2001 - 7:24:04 UTC