Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 27/09/2001 Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των Ταλιμπάν και οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες των Αμερικανών και των συμμάχων τους για πολεμικό κτύπημα κατά της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Η απόφαση για μέτρα λιτότητας και περισυλλογής που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, καθώς και τα σχέδια που επεξεργάζεται για αντιμετώπιση των συνεπειών ενδεχόμενου βιολογικού ή χημικού πολέμου, η διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος" και η "απογοήτευση" του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άρνηση της τουρκικής πλευράς να προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εμφύλιος θα είναι τελικά ο πόλεμος" γράφει ότι οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει να μην εμπλακούν σε ένα μακροχρόνιο, γενικό, φθοροποιό και αναποτελεσματικό πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι προτιμούν να ενισχύσουν τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της "Βόρειας Συμμαχίας" που μάχονται κατά των Ταλιμπάν. Αλλού γράφει πως η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών των όσων διαδραματίζονται διεθνώς μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον και ότι ζητεί από τους κοινωνικούς εταίρους λιτότητα, περισυλλογή και αυτοσυγκράτηση.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πυρπόλησαν το σχέδιο των ΗΠΑ" ότι χιλιάδες Αφγανοί διαδηλωτές έβαλαν χθες φωτιά στο εγκατελειμμένο κτίριο της αμερικανικής Πρεσβείας στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, διαμαρτυρόμενοι για το αμερικανικό αίτημα παράδοσης του Οσάμα μπιν Λάντεν. Αλλη είδηση είναι ότι θα διεξαχθεί και φέτος η άσκηση "Νικηφόρος" της Εθνικής Φρουράς, κανονικά και όπως έχει προγραμματισθεί, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος διέψευσε τα όσα λέγονται ή γράφονται για υποβάθμιση της άσκησης.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Εφοδος ρέιντζερς μετά τον Πάπα" γράφει ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, που βρίσκονται ήδη στο Αφγανιστάν, αναμένουν την εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για να αναλάβουν δράση εναντίον της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν και των δυνάμεων που τον υποστηρίζουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εκπνέει" σήμερα το απόγευμα η προθεσμία που υποσχέθηκε ο κ. Μπους στον Πάπα Ιωάννη Παύλο για να ολοκληρώσει την επίσκεψή του σε χώρες της κεντρικής Ασίας, προτού αναλάβει στρατιωτική δράση. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διά του Πρόεδρου του εξέφρασε απογοήτευση για την "αδικαιολόγητη" απόφαση της τουρκικής πλευράς να να απορρίψει την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Οικονομική θηλιά" γράφει πως οι Αμερικανοί, με τη βοήθεια και άλλων κρατών, επιχειρούν "να βάλουν οικονομική θηλιά στο λαιμό της τρομοκρατίας", κάτι που προβληματίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θεωρεί δύσκολο το εγχείρημα αυτό λόγω των δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιέχονται στους λογαριασμούς τρομοκρατικών οργανώσεων και της μαφίας και που είναι διασκορπισμένα σε διάφορες τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση διαμορφώνει σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση πιθανού χημικού ή βιολογικού πολέμου, καλώντας συγχρόνως το κοινό να διατηρήσει την ψυχραιμία του, γιατί ο κίνδυνος για την Κύπρο είναι "απομακρυσμένος".

"Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Τρόμος για επίθεση με χημικά" γράφει στο κύριο θέμα ότι στην αμερικανική πρωτεύουσα εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα πιο τρομακτική επίθεση στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά με χημικά όπλα και ότι για το ενδεχόμενο αυτό ενημερώθηκαν χθες τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Αλλη είδηση είναι ότι, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, οι επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών θα καταβάλλουν 1,25 δολάρια (0,75 λ.) ως επιπρόσθετο ασφάλιστρο που ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση ενδέχεται τελικά να είναι ακόμα μεγαλύτερη και ίσως κυμανθεί μεταξύ δύο και τεσσάρων λιρών.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Στην πρώτη γραμμή" ότι στην ομιλία του χθες, κατά την έναρξη του 18ου Φεστιβάλ Νεολαίας της ΕΔΟΝ, ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης, Στέφανος Στεφάνου, υπογράμμισε πως η ΕΔΟΝ στέκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, παρά τα αδιέξοδα που προκαλεί η τουρκική πλευρά. Αλλη είδηση είναι η επιστροφή σήμερα του Προέδρου της Βουλής από το Στρασβούργο, όπου βρισκόταν από την περασμένη Δευτέρα για να προσφωνήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενημερώνοντας για το Κυπριακό και την αναγκαιότητα να ασκηθούν πιέσεις στην τουρκική πλευρά.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα πως η "Γιουροσίπρια" έχει ήδη προβεί σε απολύσεις εποχιακού προσωπικού ένα μήνα περίπου ενωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται ως συνέπεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και ότι και οι Κυπριακές Αερογραμμές ίσως απολύσουν προσωπικό, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της εταιρείας Χάρης Λοϊζίδης, εάν ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας εξελιχθεί σε ολοκληρωτική περιφερειακή σύγκρουση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος ετοιμάζεται να αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου 2002 τη διεκπεραίωση των αιτήσεων προσφύγων για πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι με το οποίο τώρα ασχολείται η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 27 September 2001 - 7:24:04 UTC