Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 06/10/2001 Οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά το αναμενόμενο κτύπημα των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, η αναστολή διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ των τίτλων δημόσιας εταιρείας καθώς και οι αντιδράσεις των κομμάτων στην απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στις ΗΠΑ τον εναέριο χώρο της Κύπρου για τις ανάγκες που προκύπτουν από τις δραστηριότητες κατά της τρομοκρατίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Η Glοbalsoft εκτός ΧΑΚ" γράφει ότι "με απόφασή του ΔΣ του ΧΑΚ, που ελήφθη με βάση τις εξουσίες που του παρέχει το άρθρο 29 για προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των επενδυτών και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τέθηκε εκτός Χρηματιστηρίου η εταιρεία Globalsoft". Αλλού γράφει ότι ύστερα από χθεσινή συνεδρία με την ηγεσία του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης επεσήμανε ότι οι μειωμένες κρατήσεις τουριστών προβληματίζουν έντονα το Υπουργείο του.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Φόβοι για νέο κτύπημα" γράφει ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής αντικατασκοπίας ειδοποίησαν μέλη του Κογκρέσου ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τρομοκράτες που συνδέονται με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν να προσπαθήσουν στο προσεχές μέλλον να εξαπολύσουν νέα μεγάλη επίθεση εναντίον αμερικανικών στόχων στις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε χθες ότι "υπάρχει μια αρκετά βεβαρημένη κατάσταση από πλευράς παράνομων δραστηριοτήτων στα κατεχόμενα", και πως αυτό "δεν δικαιολογούνται η Αμερική και η ΕΕ να το αγνοούν ή να το παρασιωπούν αφού το γνωρίζουν αρκετά καλά από τις δικές τους υπηρεσίες πληροφόρησης".

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα γράφει ότι "η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τ αποφάσισε χθες την αναστολή της διαπραγμάτευσης της Glabalsoft από το κυπριακό Χρηματιστήριο". Αλλού γράφει ότι ο πρώην υπεύθυνος της αντικατασκοπίας της KGB Ολεγκ Καλούγκιν δήλωσε, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", ότι "οι ισλαμιστές τρομοκράτες χρησιμοποιούν σήμερα τους ίδιους δρόμους τους οποίους χρησιμοποιούσε χθες η Σοβιετική Ενωση όταν βοηθούσε τα απελευθερωτικά κινήματα" για να προσθέσει πως "πρόκειται για τα ίδια κανάλια που χρησιμοποιήθηκαν για τη λεηλασία του πλούτου της πρώην ΕΣΣΔ και που τώρα χρησιμεύουν για τη χρηματοδότηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται η Κύπρος".

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Ισραηλινές βολές" ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξευμενίζουν τους Αραβες εις βάρος του Ισραήλ, ενώ από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι "το Ισραήλ δεν έχει άλλο ισχυρότερο σύμμαχο από τις ΗΠΑ". Αλλού γράφει ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τον Πρόεδρο της Βουλής, τα μονοεδρικά κόμματα, "ξεκαθάρισαν ότι δεν αποδέχονται" νέα φόρμουλα για την κατανομή της ετήσιας χορηγίας προς τα κόμματα "με βάση την οποία το 20% της κρατικής χορηγίας θα διανέμεται ισόποσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα και το 80% με βάση την εκλογική τους δύναμη".

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Μένει μόνο το άρξασθε πυρ" γράφει ότι πανέτοιμη για κτυπήματα εναντίον των τρομοκρατών είναι η πολεμική μηχανή των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό που περιμένει είναι να δοθεί το "πράσινο φως" από τον Λευκό Οίκο για επίθεση. Αλλού γράφει ότι οι διευκολύνσεις που αποφάσισε να παραχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση στους Αμερικανούς, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους για καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας "θα επηρεάσουν και το επιχειρησιακό μέρος της κοινής στρατιωτικής άσκησης Κύπρου - Ελλάδας 'Νικηφόρος - Τοξότης'", η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 16 και 21 Οκτωβρίου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Ερωτηματικά και επιφυλάξεις" γράφει ότι το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του "τάσσεται κατηγορηματικά ενάντια στην χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου και του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας για οποιαδήποτε επίθεση κατά γειτονικών αραβικών χωρών και γενικά για τα όποια ισοπεδωτικά κτυπήματα, θύματα των οποίων θα είναι αθώοι άνθρωποι και όχι οι υπεύθυνοι της τρομοκρατίας". Αναφέρει ακόμη ότι ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ "άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα". Αλλού γράφει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Χουμαγιούν Τζαρίρ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο δήλωσε ότι είχε επαφές με το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας ότι "δεν είχε οποιαδήποτε επίσημη συνάντηση για τη συγκρότηση διάσκεψης για το Αφγανικό στην Κύπρο".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αποφάσισε την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της Glοbalsoft. Αλλού γράφει ότι ο Κύπριος επιστήμονας Παναγιώτης Ζαβός δήλωσε ότι επιστήμονες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τον πρώτο κλωνοποιημένο άνθρωπο πριν το τέλος του χρόνου. Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν απαγορεύσει στην ομάδα των επιστημόνων αυτών να πραγματοποιήσει έρευνες αλλά ο κ. Ζαβός ανέφερε, μιλώντας στην Κύπρο, ότι το γεγονός αυτό δεν θέτει εμπόδια στην πρόοδο της όλης διαδικασίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Αντίλογος" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Η ώρα των όπλων" γράφει ότι οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους προχωρούν στο "τελικό κτύπημα κατά των Ταλιμπάν και του Μπιν Λάντεν". Αλλού γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ο ΔΗΣΥ "θα υποστηρίξει τους ικανότερους και αξιότερους υποψηφίους που θα ανταποκρίνονται με επάρκεια στο ρόλο και στην αποστολή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση".

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Οικονομική" σε πρωτοσέλιδη είδησή της γράφει ότι "το πρόσφατο ράλι" στην αξία της κυπριακής λίρας έναντι του ευρώ έχει ολοκληρωθεί και η ισοτιμία τώρα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ κάποιοι αναλυτές "αναμένουν απώλειες μέχρι και 2 τοις εκατόν έναντι του ενιαίου νομίσματος". Αλλού γράφει ότι οι μειώσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα και η πλεονασματική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα "υποχρέωσαν τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν την κυβέρνηση με επιτόκιο μόλις 3.9 τοις εκατόν που είναι το χαμηλότερο του έτους".

(ΣΣ: Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 6 October 2001 - 8:24:03 UTC