Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 9/10/2001 Η χθεσινοβραδινή δεύτερη αμερικανο-βρετανική επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις που προέκυψαν μετά την πρώτη επίθεση την Κυριακή, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για την άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης", η απόφαση των Κυπριακών Αερογραμμών για επιβάρυνση πέντε δολαρίων ανά επιβάτη μονής διαδρομής, η απόφαση για προσωρινή μη συμμετοχή της εταιρείας "Globalsoft" στο ΧΑΚ, οι βλέψεις για χρήση φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθώς και η σημερινή εκλογή Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Επεκτείνεται ο πόλεμος" γράφει ότι επιβεβαιώθηκαν χθες οι πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί θα κτυπήσουν και άλλες χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Αναφέρει ότι στις ΗΠΑ επικρατεί πανικός μετά την απειλή των Ταλιμπάν για σοβαρές συνέπειες και την κήρυξη "ιερού πολέμου" εναντίον των Αμερικανών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας η προγραμματισθείσα για τις 16 Οκτωβρίου στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης" δεν πρόκειται να επηρεασθεί από την επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ταλιμπάν προς ΟΗΕ: Θα απαντήσουμε" γράφει ότι οι Ταλιμπάν με επιστολή τους στο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι θα κτυπήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, ενώ οι ΗΠΑ κοινοποίησαν χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ΓΓ του οργανισμού ότι θα χτυπήσουν και τη Συρία. Γράφει ότι χθες το βράδυ υπήρξε νέο αεροπορικό σφυροκόπημα στην Καμπούλ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει η εταιρεία "Globalsoft" μένει εκτός Χρηματιστηρίου "για άγνωστο χρονικό διάστημα".

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Μαίνεται ο πόλεμος" γράφει ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους ισοπέδωσαν χθες βράδυ το Αφγανιστάν με αλλεπάλληλα κύματα βομβαρδισμών εναντίον 30 στρατιωτικών στόχων στην Καμπούλ και το Καταχάρ. Γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας διέψευσε πληροφορίες ότι κατέπεσαν αμερικανικά αεροσκάφη. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη, το 2006 θα λειτουργήσει η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στην Κύπρο βασικός πελάτης της οποίας θα είναι αρχικά η Αρχή Ηλεκτρισμού, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη χρήση του αερίου στη βιομηχανία και στα σπίτια.

"H Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ηφαίστειο το Πακιστάν" πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία διενήργησαν χθες νέο κύκλο βομβαρδισμών στην Καμπούλ και άλλες πόλεις του Αφγανιστάν, ετοιμάζοντας το δρόμο για χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα, σε μεγάλες πόλεις του Πακιστάν, ξεσπούσαν συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή απόφαση των Κυπριακών Αερογραμμών να επιβάλουν επιβάρυνση ύψους 5 δολαρίων ανά επιβάτη μονής διαδρομής (10 δολάρια σε εισιτήριο μετ' επιστροφής) για κάλυψη των αυξημένων ασφαλίστρων που επιβλήθηκαν στις αεροπορικές εταιρείες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.

"O Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Τρόμος αντιποίνων πλανάται παντού" γράφει στο κύριο θέμα πως, την ίδια ώρα κατά την οποία κλιμακώνονται οι αμερικανο- βρετανικές επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν νέα πιο ισχυρή τρομοκρατική επίθεση και ότι τουλάχιστον πέντε χιλιάδες άνδρες του Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκονται σε διάφορες χώρες σχεδιάζοντας νέα κτυπήματα. Σε άλλο θέμα γράφει πως η πακιστανική κυβέρνηση, με την αποστολή στα κατεχόμενα εκπροσώπου της πρεσβείας της στην Αγκυρα, επιχειρεί έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Βροχή βομβών" γράφει ότι με τους νέους μαζικούς βομβαρδισμούς, που εξαπέλυσαν οι Αμερικανοί και Βρετανοί χθες το βράδυ κατά του Αφγανιστάν, επιχειρείται η καταστροφή των αντιαεροπορικών πυραύλων των Ταλιμπάν, καθώς επίσης και των δεξαμενών καυσίμων και των αεροδρομίων τους, ενώ ορισμένες επιδρομές είχαν στόχο στρατιωτικές δυνάμεις των Ταλιμπάν. Αλλη είδηση είναι η σημερινή, δεύτερη απόπειρα της ΟΕΛΜΕΚ να εκλέξει Πρόεδρο του Κεντρικού Διοικητικού της Συμβουλίου, μετά την παραίτηση του τέως Προέδρου της Ανδρέα Σταύρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τον τίτλο "Οι σύμμαχοι κτυπούν ξανά" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας θα κρατήσει πολύ, ενώ την ίδια ώρα και για δεύτερη συνεχόμενη νύκτα οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν από αέρος το Αφγανιστάν. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης δήλωσε χθες ότι, παρ' όλο που η Κύπρος δεν είναι στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας, εντούτοις τα μέτρα προστασίας των αεροδρομίων και των ξένων πρεσβειών θα εξακολουθήσουν.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 9 October 2001 - 6:24:05 UTC