Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 24/10/2001 Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η έλευση στην Κύπρο του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για την υπόδειξη κομματικών υποψηφίων Δημάρχων και ο διορισμός ποινικών ανακριτών για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου από το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια", με τον τίτλο "Εντείνονται οι τριγμοί στην τριμερή", γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ περιμένουν να πληροφορηθούν σήμερα την απόφαση του ΚΙΣΟΣ για το κατά πόσο προτιμά να έχει υποψήφιο Δήμαρχο στη Λευκωσία ή στο Στρόβολο για να οριστικοποιηθεί η μεταξύ τους κατανομή των δήμων. Στο μεταξύ οι διαφωνίες στο εσωτερικό των κομμάτων εντείνονται και, μετά την απόσυρση ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα στελεχών του ΔΗΚΟ, χθες ο Στέλιος Μαρκίδης, που ανήκει στο ΚΙΣΟΣ, εξήγγειλε δημοσίως την υποψηφιότητά του για το Δήμο Μέσας Γειτονιάς. Αλλού γράφει πως ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε τρεις ποινικούς ανακριτές για τη διεξαγωγή έρευνας στο ΧΑΚ για μη επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές από 13 εταιρείες.

"Η Μάχη", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κτυπήματα πίσω από τις γραμμές", γράφει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν από χθες αεροπορικές επιθέσεις πίσω από τις γραμμές των Ταλιμπάν στις περιοχές της Καμπούλ και της Μαζάρι Σαρίφ, προκειμένου να ανοίξουν διόδους στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και να προελάσουν με στόχο την πρωτεύουσα Καμπούλ. Αλλη είδηση είναι η κάθοδος σήμερα των εργαζομένων στην Ξυλουργική Βιομηχανία σε 24ωρη απεργία, λόγω της άρνησης της εργοδοτικής πλευράς να συμφωνήσει σε συναινετική λύση. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση για να αποφασίσουν περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο "Πολίτης" γράφει, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Η αρπαγή κτημάτων αγγίζει επενδυτική", ότι συγκεκριμένοι υπάλληλοι του Κτηματολογίου, των οποίων η εφημερίδα υποστηρίζει ότι κατέχει τα ονόματα, φέρονται αναμεμειγμένοι "σε μεγάλη και πρωτοφανή κομπίνα πλαστογραφίας εγγράφων και μεταβίβασης τουρκοκυπριακών περιουσιών στην περιοχή Τηλλυρίας." Σε άλλο θέμα γράφει πως ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επαναλαμβάνει την απαράδεκτη αξίωσή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους και γενικά σκληραίνει τη στάση του ενόψει της άφιξης στην Κύπρο του κ. Γουέστον.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Κληρίδης κατά Ζιβανάρη" γράφει ότι μετωπική σύγκρουση σημειώθηκε χθες μεταξύ του Προέδρου του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων(ΟΕΒ) Μιχαλάκη Ζιβανάρη και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα για τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπό τα χειροκροτήματα των μελών της ΟΕΒ, κάλυψε τον Υπουργό Εργασίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και του αντίστοιχου της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην άφιξη βιβλίων στα σχολεία μας και προσθέτει ότι τα βιβλία που έλειπαν από την πρώτη παραλαβή που έγινε στο τέλος Ιουνίου παραλήφθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αντάρτικο στα κόμματα" γράφει ότι η τύχη του δήμου Λευκωσίας κρίνεται σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΣΟΣ και οδηγεί τις διεργασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε επικύρωση της μεταξύ τους συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ εκτιμά πως θα υπάρξει κατάληξη παρά τα προβλήματα που προέκυψαν στο δήμο Λευκωσίας και σημειώνει ότι την ίδια ώρα "τα αντάρτικα στο σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων προκαλούν τις κομματικές ηγεσίες". Αλλού φιλοξενεί δήλωση του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη ότι αναμένεται μείωση στις τιμές των καυσίμων "εκτός και αν υπάρξει άλλη διευθέτηση, η οποία θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο."

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Λύση τώρα θέλει η ΕΕ " γράφει ότι σε χθεσινή ανακοίνωση της βελγικής προεδρίας, η ΕΕ καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό να συνεργαστούν στη βάση των υφιστάμενων διαδικασιών, ούτως ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό πριν από το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εκφράζει απογοήτευση για τη στάση των Τ/Κ, τους οποίους καλεί να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ ώστε να επιτευχθεί λύση. Αλλού γράφει ότι "αν όχι παγκοσμίως, τουλάχιστον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Κύπρος κατέχει την πρωτιά από πλευράς αναλογίας αλλοδαπών εργαζομένων και τοπικού πληθυσμού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Οργή για την ασφάλεια στην πρεσβεία", γράφει πως οι επιχειρηματίες, στην περιοχή γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, είναι εξοργισμένοι με τα νέα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί και για το κτίσιμο τσιμεντένιας περίφραξης, που όπως υποστηρίζουν δυσκολεύουν την πρόσβαση των πελατών στα καταστήματά τους. Αλλού γράφει πως ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα έλθει στην Κύπρο για να μελετήσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, που ενδεχομένως να έχει η εγκατάσταση νέας κεραίας στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror", στο κύριο θέμα με τίτλο "Κοσκίνισμα χρηματιστών", γράφει πως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριο Κληρίδη, τα χρηματιστηριακά γραφεία πρέπει να διαθέτουν τα σχετικά συστήματα οργάνωσης και τεχνογνωσίας για διαχείριση χαρτοφυλακίων και ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το "κοσκίνισμά" τους, προκειμένου να ξεχωρίσουν τα γραφεία που βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορούν να διαχειρισθούν σωστά τα χαρτοφυλάκια αυτά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναμένεται να μειωθούν τα έσοδα των δήμων λόγω της αδυναμίας τους να τηρήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν με ιδιωτικές εταιρείες για υπαίθρια διαφήμιση μέσω της τοποθέτησης πινακίδων σε δρόμους και πεζοδρόμια.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 24 October 2001 - 7:24:04 UTC