Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 30/10/2001 Το Κυπριακό και η συνέχιση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, η επίσκεψη και οι επαφές που έχει από χθες στη Λευκωσία ο Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζακ Πόος, η χθεσινή τετράωρη στάση εργασίας των ωρομίσθιων υπαλλήλων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της διαχείρισης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή, ο θάνατος του αδελφού του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η εισαγωγή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού στο νοσοκομείο και οι κομματικές διαβουλεύσεις για τα ονόματα των υποψήφιων Δημάρχων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές είναι τα κύρια θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναρχοσυνδικαλιστικό κτύπημα" αναφέρεται σε μια ομάδα εργαζομένων η οποία προκάλεσε "χάος" στο αεροδρόμιο Λάρνακας και υπέβαλε σε ταλαιπωρία εκατοντάδες επιβάτες. Οπως γράφει η εικόνα που επικρατούσε χθες στο αεροδρόμιο ήταν "εξωφρενική". Αλλού αναφέρεται σε στοιχεία από 60 νέες περιπτώσεις αγοραπωλησίας τ/κ γης στις ελεύθερες περιοχές και για μερικές περιπτώσεις ε/κ γης στα κατεχόμενα, που υποστηρίζει ότι κατέχει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Φούσκα η τριμερής" προβάλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ στις Δημοτικές εκλογές ως "επένδυση στο Χρηματιστήριο, όπου επένδυσαν πολλοί για να γίνουν πλουσιότεροι και στο τέλος χρεοκόπησαν". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου θα δημιουργηθεί καταυλισμός μεταξύ Λάρνακας-Λευκωσίας, ο οποίος θα διασφαλίζει καλές ανθρώπινες συνθήκες για τους Ρόμα, οι οποίοι έρχονται από τα κατεχόμενα για να παραμείνουν για λίγο καιρό στις ελεύθερες περιοχές.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εδώ Αλαλούμ! Καλώς Ηλθατε" αναφέρεται στην "τρομοκρατία και αναρχία", όπως χαρακτηρίστηκε από τη κυβέρνηση η χθεσινή τετράωρη στάση εργασίας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, η οποία προκάλεσε "χάος και ταλαιπωρία σε χιλιάδες επιβάτες, εκθέτοντας τη Κύπρο διεθνώς". Αλλού γράφει για τις κρίσιμες ώρες που περνά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού μετά τις επιπλοκές που παρουσίασε η υγεία του. Η διάγνωση των ιατρών, μετά την εισαγωγή του στο Ογκολογικό Κέντρο, ήταν λοίμωξη στο αναπνευστικό σύστημα.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Χάος στα αεροδρόμια" γράφει ότι το ωρομίσθιο προσωπικό στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου πραγματοποίησε χθες τετράωρη στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της διαχείρισης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί "χάος χωρίς προηγούμενο" στους κυπριακούς αερολιμένες και να επηρεασθούν περισσότερες από 50 πτήσεις, καθώς και χιλιάδες επιβάτες. Αλλη είδηση είναι ο θάνατος του αδελφού του Προέδρου Κληρίδη, νομικού, βουλευτή και πρώην Προέδρου της Βουλής Ξάνθου Κληρίδη, ο οποίος είχε διατελέσει και Προεδρεύων της Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974. Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει στις 11 σήμερα το πρωί από τον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Με τα μάτια στη Λευκωσία" ότι η τριμερής συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ αναζητεί ακόμη υποψήφιο για το αξίωμα του Δημάρχου Λευκωσίας, για να αντιπαραταχθεί με προοτική επιτυχίας στον ανεξάρτητο υποψήφιο Μιχαλάκη Ζαμπέλα, τον οποίο υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ. Αναμένεται σήμερα η απόφαση του ΔΗΚΟ, ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου του οποίου θα τεθούν τα ονόματα όλων των πιθανών υποψηφίων για την τελική επιλογή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολλοί Κύπριοι φοιτητές, που σπουδάζουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ μετεγγραφόμενοι σε κυπριακά κολέγια, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και των αυξημένων περιστατικών κρουσμάτων της νόσου του άνθρακα σε αρκετές Πολιτείες της Αμερικής.

Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Θέμα σημαίας" γράφει στο κύριο θέμα πως ο Ζακ Πόος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, δήλωσε χθες στη Βουλή πως η σημαία της ΕΕ πρέπει να κυματίζει παντού στη Λευκωσία και ότι η Κύπρος "δεν είναι αποικία της Ελλάδας ούτε παράρτημά της" και ότι θα ενταχθεί στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος και δεν πρόκειται να ενωθεί με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Πόος, με τις δηλώσεις του αυτές, έθεσε θέμα "υποστολής" της ελληνικής σημαίας στη Λευκωσία. Αλλη είδηση είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό και επανέναρξη των συνομιλιών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα και αναφερόμενη στην κατάσταση που επικράτησε χθες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας των ωρομίσθιων υπαλλήλων, γράφει ότι χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν από τις καθυστερήσεις που παρουσιάσθηκαν σε περισσότερες από 50 πτήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Κύπριος καθηγητής και ειδικός εμβρυολόγος Κύπρος Νικολαϊδης ανακάλυψε καινούργια μέθοδο διάγνωσης του "Συνδρόμου Ντάουν" σε έμβρυα, η οποία σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους δίδει πιθανότητα αξιοπιστίας της διάγνωσης 97%.

(ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 30 October 2001 - 8:24:06 UTC