Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 13/11/2001 Η χθεσινή πτώση του αεροπλάνου "Εαρμπας 300" των Αμερικανικών Αερογραμμών στη συνοικία Κουϊνς της Νέας Υόρκης κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Το Κυπριακό και οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, η αυριανή Ισλαμική Διάσκεψη, οι επενδύσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τα έτη 1999 και 2000 και οι επιπτώσεις τους στα κυπριακά νοικοκυριά, η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2002 και οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και οι παράνομες μεταβιβάσεις εκτάσεων γης στην περιοχή Τηλλυρίας είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πανικός Νο. 2 στη Νέα Υόρκη" γράφει ότι η χθεσινή πτώση του αεροπλάνου "Εαρμπας 300" των Αμερικανικών Αερογραμμών στη συνοικία Κουϊνς της Νέας Υόρκης, αν και φαίνεται να οφείλεται σε ατύχημα, θύμισε σε όλο τον κόσμο τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αποτέλεσμα της πτώσης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν να βρουν τραγικό θάνατο 255 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα), ενώ υπάρχει και απροσδιόριστος ακόμα αριθμός κατοίκων της περιοχής που βρήκαν το θάνατο ή τραυματίσθηκαν από την πτώση του αεροπλάνου στο έδαφος. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας, κατά τη χθεσινή συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, δήλωσε ότι προωθούνται σημαντικά έργα που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας.

"Η Μάχη" με τίτλο "Πάγωσαν οι ΗΠΑ" γράφει στο κύριο θέμα ότι συγκλονισμό προκάλεσε σε ολόκληρο τον κόσμο η χθεσινή συντριβή αεροπλάνου με 255 επιβαίνοντες στη συνοικία Κουϊνς της Νέας Υόρκης, δυο μήνες και μιαν ημέρα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην ίδια πόλη και στην Ουάσινγκτον και ότι, επίσημα, δεν είχε ανακοινωθεί τίποτε σχετικά με τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου (μέχρι την ώρα εκτύπωσης της εφημερίδας). Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρατηρήθηκαν ύποπτες κινήσεις Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή Αθηαίνου, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ερευνούσαν την περιοχή όλο το βράδυ.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Η ανατομία του εγκλήματος" ότι έρευνα, που διεξήγαγε το Κέντρο Μελετών του "Σάιπρους Κόλεϊτζ" για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας, κατέδειξε ότι το 43% των κυπριακών νοικοκυριών επένδυσε χρήματα από δάνεια ή αποταμιεύσεις στο ΧΑΚ κατά τα έτη 1999 και 2000 και ότι το 76% αυτών που επένδυσαν βγήκαν ζημιωμένοι. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αποταμιεύσεις που επενδύθηκαν στο ΧΑΚ έφτασαν τα 825 εκατομμύρια λίρες, ενώ άλλα 245 εκατομμύρια λίρες προέρχονταν από δάνεια. Αλλού γράφει ότι, ενόψει της Ισλαμικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Νέα Υόρκη, εντείνονται οι παρασκηνιακές ενέργειες των Τούρκων διπλωματών από τη μια και των Ελλαδιτών και Κυπρίων από την άλλη για προώθηση των δικών τους θέσεων στο Κυπριακό.

"Η Σημερινή" με τον τίτλο "Τραγωδία - τρόμος - μυστήριο" γράφει στο κύριο θέμα πως η Νέα Υόρκη τέθηκε επί ποδός πολέμου χθες, μετά την πτώση του επιβατηγού αεροπλάνου "Εαρμπας 300" των Αμερικανικών Αερογραμμών στη συνοικία Κουϊνς της Νέας Υόρκης, επειδή η σκέψη όλων και ιδιαίτερα των Αμερικανών στράφηκε στο ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού κτυπήματος και αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της πόλης, τις γέφυρες, τις σήραγγες και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ πολεμικά αεροσκάφη υπερίπταντο της περιοχής. Αλλη είδηση είναι η αποκάλυψη χθες από την Αστυνομία και νέων στοιχείων εις βάρος υπαλλήλων του Κτηματολογίου που κρατούνται για την υπόθεση των παράνομων μεταβιβάσεων γης.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "ΗΠΑ: Κόκκινος συναγερμός" ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τέθηκαν χθες σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού", μέχρις ότου εξακριβωθεί η ακριβής αιτία της χθεσινής συντριβής του αεροπλάνου των Αμερικανικών Αερογραμμών στη συνοικία Κουϊνς της Νέας Υόρκης και ότι, εκτός των μέτρων που λήφθηκαν για περιφρούρηση του εναέριου χώρου πάνω από την πόλη, αποκλείσθηκε και η είσοδος και η περιοχή γύρω από το κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε άλλο θέμα γράφει για τις χθεσινές επαφές του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη και πως σε δηλώσεις του στον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έθεσαν ενώπιόν τους θέμα ανταλλαγής περιουσιών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "75 χρόνια τιμής" γράφει ότι εορτάσθηκε χθες η 75η επέτειος ίδρυσης του Κομουνιστικού Κόμματος Κύπρου που μετεξελίχθηκε αργότερα (το 1941) στο ΑΚΕΛ, με συναυλία που έγινε στο στάδιο "Ελευθερία" στη Λευκωσία, όπου μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προσφορά του κόμματος στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Η εφημερίδα παρουσιάζει φωτορεπορτάζ από τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση καθώς και δηλώσεις του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου ότι αισθάνεται σαν μέλος του ΑΚΕΛ και ότι το ΑΚΕΛ "είναι υποδειγματικό κόμμα σε ευρωπαϊκή κλίμακα".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αεροπλάνο συντρίβεται στη Νέα Υόρκη" γράφει ότι σκόρπισε τον τρόμο στη Νέα Υόρκη η χθεσινή πτώση του αεροπλάνου των Αμερικανικών Αερογραμμών στην περιοχή Κουϊνς, το οποίο μετέφερε περισσότερους από 250 ανθρώπους και ότι μάρτυρες ανέφεραν έκρηξη στον κινητήρα του αεροπλάνου, για την πτώση του οποίου δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα τα αίτια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δυνάμεις στο Αφγανιστάν που αντιτίθενται στους Ταλιμπάν προελαύνουν προς την Καμπούλ και ότι καταρρέει το μέτωπο των Ταλιμπάν.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 13 November 2001 - 8:24:03 UTC