Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 25/11/2001 Η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και οι παρασκηνιακές ενέργειες γύρω από το Κυπριακό ως επίσης και οι επιδράσεις του στην ίδια την Τουρκία κυριαρχούν των σημερινών θεμάτων. Αλλά θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι επικείμενες δημοτικές εκλογές, η χθεσινή σύνοδος της Βουλής των Παιδιών, τα παράνομα στοιχήματα, ο νόμος για τις ζώνες ασφαλείας και η κατάσταση της υγείας του άσσου του ποδοσφαίρου Τζορτζ Μπεστ.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Προσεύχομαι να μην μπλοφάρει" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών εμμένει στην εκτίμηση ότι η κίνηση του Τ/Κ ηγέτη για συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη είναι μπλόφα, αφού όπως είπε, ο κ. Ντενκτάς, προφανώς σε συνεννόηση με Αγκυρα, ακολούθησε αυτή την παρελκυστική τακτική για να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την άρνησή του στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας παρενέβη καθοριστικά προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, λίγο πριν επισκεφθεί την Κύπρο, και πέτυχε να τον πείσει να αλλάξει την προσέγγισή του ως προς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Μας έλυσαν με νόμο" γράφει ότι ο νόμος που υποχρεώνει τους οδηγούς και συνοδηγούς να φέρουν ζώνες ασφαλείας, από τις 27/07/2001 που έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα ο νόμος που τον ακύρωνε, είναι ανενεργός, αφού ο Υπουργός Συγκοινωνιών δεν έχει εκδώσει ακόμα νέα διατάγματα με τα οποία να καθιστά τη χρήση ζώνης ασφαλείας και στα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων υποχρεωτική. Αλλού γράφει ότι τα 34 κορίτσια και τα 20 αγόρια από όλες τις επαρχίες, ηλικίας 15 χρονών που κατέλαβαν χθες τα έδρανα των βουλευτών και συνεδρίασαν υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, ήταν εφοδιασμένα με εισηγήσεις και απόψεις σε θέματα που αφορούν την οικογένεια, την παιδεία και την πολιτική ζωή του τόπου.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Μαύρη τρύπα στα γήπεδα" γράφει στο κύριο θέμα του ότι το παράνομο στοίχημα και ο εύκολος πλουτισμός φαίνεται να αποτελούν "εθνικό σπορ" και προσθέτει ότι πέραν των 40 εκ. λιρών παίζονται κάθε χρόνο στο παράνομο στοίχημα, ενώ οι ζημιές του κράτους που δεν εισπράττει το φόρο του 25% είναι ανυπολόγιστες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εξαπολύοντας χθες επίθεση κατά του ΔΗΣΥ και υπεραμυνόμενος της τριμερούς συνεργασίας, υπογράμμισε ότι έγινε καθαρά για την τοπική αυτοδιοίκηση, όμως αφού ξεπέρασε τόσα εμπόδια έδωσε δείγμα γραφής ότι μπορεί και σε άλλους τομείς να προχωρήσει, χωρίς να αποκλείονται και οι προεδρικές εκλογές.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Σπεύδουν όλοι για λύση" γράφει ότι αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο από τους Αγγλοαμερικανούς, οι οποίοι πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις για την επίτευξη συμφωνίας εντός του 2002. Προσθέτει ότι Ουάσιγκτον και Λονδίνο θεωρούν πως ο χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, είναι περιορισμένος και πως θα πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να προκληθεί κρίση. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου στη Ρωσία για συναντήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του και εκπροσώπους του κρατικού οργανισμού που εμπορεύεται τα προϊόντα της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Διχασμένη η Τουρκία" γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο εντόνων συζητήσεων στην Τουρκία και διχάζουν τους πολιτικούς και την κοινή γνώμη και προσθέτει ότι γύρω από τα θέματα αυτά δημιουργείται ένα πλέγμα ζητημάτων που αφορούν την ίδια την Τουρκία και το μέλλον της τόσο διεθνώς όσο και εσωτερικά. Επισημαίνει τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τον Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση, γνωρίζοντας εκ προοιμίου το παράτυπο των ενεργειών της, παράτεινε τις υπηρεσίες του Διευθυντή Εσωτερικών Προσόδων Πολύβιου Ριαλά μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2002.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει ότι ο άσσος του ποδοσφαίρου Τζορτζ Μπεστ, ο οποίος ενώ ήταν με τη σύζυγό του στη Λεμεσό για διακοπές, εισήλθε σε ιδιωτική κλινική μετά από διαταραχές στο στομάχι και πιθανόν να εξέλθει της κλινικής σήμερα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση καθυστερεί στην ετοιμασία προγράμματος για το μέλλον της χερσονήσου του Ακάμα, αφού η αρμόδια επιτροπή αποτελούμενη από τέσσερις υπουργούς αποφάσισε την αναβολή για το τέλος του χρόνου της συζήτησης του θέματος.

Σημ.: Η εφημερίδα "Σημερινή" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 25 November 2001 - 10:24:03 UTC