Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 19/10/2005

Το Κυπριακό και οι επισκέψεις που πραγματοποιούν στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς, η έναρξη χθες της εξαήμερης στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος 05'' και το ατύχημα που συνέβη με την ανατροπή τεθωρακισμένου οχήματος, τα προληπτικά μέτρα για παρεμπόδιση διάδοσης της γρίπης των πτηνών και η προμήθεια φαρμάκων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, για τις αντιδράσεις κομμάτων και λαϊκών οργανώσεων στην ευρωπαϊκή Οδηγία Μπολκεστάιν, καθώς και για τις εργατικές διεκδικήσεις για αυξήσεις μισθών και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ερχονται, αλλά δεν έχει'', ότι ο πανικός φαίνεται να έχει καταλάβει τους Κυπρίους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της γρίπης, τα οποία έχουν εξαφανισθεί από τα κρατικά φαρμακεία, καθώς οι πολίτες κατά εκατοντάδες σπεύδουν να εμβολιασθούν, αλλά φεύγουν άπρακτοι από τα ιατρεία και φαρμακεία αφού δεν υπάρχουν εμβόλια. Σε άλλο θέμα γράφει πως έφτασε χθες στην Κύπρο για επίσκεψη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Βίλφριντ Μαρτένς και, σε δηλώσεις του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ προς τιμήν του ο ΔΗΣΥ, εξέφρασε αταλάντευτη στήριξη στην Κύπρο και στο ΔΗΣΥ. Για το Κυπριακό δήλωσε ότι επιδίωξη είναι η δίκαιη, βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Καλύπτουν ημετέρους'', γράφει στο κύριο θέμα ότι φαίνεται να μην έχουν υλοποιηθεί οι κυβερνητικές υποσχέσεις για πάταξη της διαφθοράς και της παρανομίας στην κρατική μηχανή και ότι κάποιοι αξιωματούχοι του κράτους επιδιώκουν διάλυση της Μονάδας Δίωξης στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Ηδη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, έχει παραιτηθεί από χθες ο προϊστάμενος της Μονάδας, Νίκος Νικολάου. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για την παρούσα συγκυρία στο Κυπριακό και για δεδομένα, ''που αν τα εκμεταλλευτούμε το ταχύτερο δυνατό, ενδεχόμενα να έχουμε θετικά αποτελέσματα'', όπως ανέφερε.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Εμβόλιο υστερίας'', γράφει πως το αμόκ έχει καταλάβει ολόκληρο το νησί και ότι οι κατάλογοι αναμονής στα φαρμακεία μακραίνουν καθημερινά, ενώ οι 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης συστήνουν συντονισμό και όχι πανικό και οι αρμόδιοι στην Κύπρο καλούν όλους να είναι ψύχραιμοι. Σε άλλο θέμα γράφει πως με ατύχημα ξεκίνησε χθες η εξαήμερη Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ''Νικηφόρος 05'', όταν τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, τύπου ''Λεωνίδας'', το οποίο ταξίδευε σε φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο Ψευδά - Πυργών και σε κάποιο σημείο παρεξέκλινε της πορείας του και έπεσε σε παρακείμενο χαντάκι, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν επτά εθνοφρουροί.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Εργασιακή κρίση'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι σχέσεις εργοδοτών και συντεχνιών των εργαζομένων οδηγούνται σε ολομέτωπη σύγκρουση, με αφορμή το αίτημα της ΣΕΚ για παραχώρηση αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα για την επόμενη τριετία και οι οποίες να υπερβαίνουν το μέσο όρο της παραγωγικότητας. Αλλού γράφει για τη συνέχιση του έργου της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων προς διαπίστωση των αιτίων της πτώσης του μοιραίου ''Μπόινγκ'' της εταιρείας ''Ηλιος'' στις 14 Αυγούστου στο Γραμματικό Αττικής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής, Ακριβού Τσολάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να πάρει ξανά καταθέσεις, όλα πάνε καλά.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Εξαπλώνεται μόνο πανικός'', γράφει στο κύριο θέμα πως η έλλειψη αντι-ιικών φαρμάκων και ο εντοπισμός νέων ύποπτων περιστατικών σε διάφορες περιοχές, που θεωρούνται ενδεχόμενα κρούσματα γρίπης των πτηνών, ενισχύουν τον πανικό στην Ευρώπη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπούλιας, συνεχίζοντας χθες την περιοδεία του σε διάφορες περιοχές στο πλαίσιο της εξαήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, επέκρινε την πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό, λέγοντας ότι αυτή η πολιτική δεν επιλύει αλλά δημιουργεί αδιέξοδα. Η Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος της Ελλάδας, ''είναι χώρος ξεκάθαρων λύσεων, που να εγγυώνται ασφάλεια για όλους τους πολίτες, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και με ευημερία στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον''.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Βροντερό 'Οχι' '', ότι με δυναμική κινητοποίησή τους το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ, η ΕΔΟΝ, η ΠΟΓΟ και εκατοντάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χθες την αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή Οδηγία Μπολκεστάιν και στην επιχειρούμενη έγκρισή της από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Οδηγία αυτή, συνεχίζει η εφημερίδα, δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως ''Οδηγία Φρανκεστάιν'' και ενδεχόμενη υιοθέτησή της εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη. Αλλη είδηση είναι η επανάληψη των ελέγχων της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών στους πωλητές υγραερίου και ότι, εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν μειωθεί οι τιμές, τότε θα εκδοθεί υπουργικό διάταγμα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Βρετανός φυγάς εγκαταλείπει το Βορρά'', γράφει στο κύριο θέμα της πως 400 περίπου -κυρίως Βρετανοί- επενδυτές, οι οποίοι έχουν αγοράσει (παράνομα) ακίνητες περιουσίες στο κατεχόμενο χωριό Κλεπίνη Πενταδακτύλου, βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα του κατά πόσον έπεσαν θύματα απάτης, την οποία σχεδίασε ο διάσημος Βρετανός φυγάς Γκάρι Ρομπ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κυπριακό παράρτημα του ιδρύματος FISU (International Spiritual Unfoldment) διοργανώνει εισαγωγική διάλεξη και διαλογισμό μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων την προσεχή Τρίτη στο Κέντρο Φουλμπράιτ πλησίον του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία με στόχο την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', κάτω από τον τίτλο '' 'Απογειώθηκε' η μετοχή της BOC'', γράφει στο κύριο θέμα πως στις 2,55 λίρες ''απογειώθηκε'' χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, σημειώνοντας κέρδη 0,09 της λίρας ή 3,7%, που είναι το μεγαλύτερο ρεκόρ των τελευταίων 4,5 χρόνων στο ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι πρωτοποριακές υπηρεσίες προσφέρει η ΑΤΗΚ με το πρόγραμμα Vodafone Live που απευθύνεται στους πελάτες κινητής τηλεφωνίας της και που περιλαμβάνει τη μετάδοση ειδήσεων και άλλων πληροφοριών για πολιτικά, διεθνή, κοινωνικά, αθλητικά γεγονότα, ζώδια, μουσική, μαγειρική, τον καιρό και πολλές άλλες διευκολύνσεις.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 19 October 2005 - 17:19:06 UTC