Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 21/09/2005

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για καταπολέμηση πιθανών κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών, η στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς ''Νικηφόρος'' και οι αντιδράσεις της Αγκυρας, η επίσκεψη στην Κύπρο του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βρετανίας, η ενημέρωση που έτυχε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για τις εξελίξεις στην εκκλησία της Κύπρου από τον Επίσκοπο Κύκκου, ο νέος νόμος για προστασία των αγοραστών ακινήτων που προωθείται στη Βουλή, καθώς και η ασθένεια ''Αταξία του Φρίντραϊχ'' που εμφανίζεται στην Πάφο, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Απαντούν με F16'' γράφει ότι απάντηση στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς ''Νικηφόρος'' ετοιμάζουν οι Τούρκοι, επιστρατεύοντας μαχητικά F16, για ''σκοπούς επίδειξης δυνάμεως πάνω από το νησί'', όπως ομολογούν. Προσθέτει ότι την ίδια ώρα η Αγκυρα επαναφέρει θέμα μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με νέα δήλωση για το FIR Λευκωσίας. Αλλού η ''Α'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εντατικοποιεί τις επαφές του με προσωπικότητες για να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια σε όλες τις επαρχίες με προσωπικότητες του κέντρου.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Νίκη - Φόροι'' γράφει ότι με απαράδεκτο τρόπο, ετσιθελικά και επιτακτικά, λειτουργοί του Νοσοκομείου Λάρνακας ζήτησαν από τους εφέδρους οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό τους από την ανατροπή του τεθωρακισμένου άρματος ''Λεωνίδας'', κατά την άσκηση ''Νικηφόρος'' να πληρώσουν τα νοσήλια αποθεραπείας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έτυχαν κατά την παραμονή τους. Αλλού γράφει ότι ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το χώρο της κυπριακής Εκκλησίας και την επικείμενη επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Νόμος - Κοτσιάνη για αγοραστές'' γράφει ότι σημαντική αναβάθμιση της προστασίας των αγοραστών ακινήτων από επιτήδειους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, επιτυγχάνεται με νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τροποποίηση του περί πωλήσεων γης νόμου. Το νομοσχέδιο άρχισε να συζητείται χθες στην Επιτροπή Νομικών. Αλλού γράφει ότι στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της Ατυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενδέχεται να βρεθεί το Κυπριακό. Αυτή είναι η πρόθεση του Τούρκου Πρωθυπουργού, που αναλαμβάνει εκστρατεία προβολής των θέσεών του, γράφει ο ''Π''.

''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ανίατη ασθένεια'' γράφει ότι μορφή επιδημίας προσλαμβάνει η ανίατη ασθένεια ''Αταξία του Φρίντραϊχ'' στην επαρχία Πάφου, η οποία οδηγεί σε παράλυση και καθηλώνει σε αναπηρικό καροτσάκι ένα στους δέκα κατοίκους της περιοχής ενώ στην Ευρώπη η ασθένεια εντοπίζεται σε έναν στις 50.000. Προσθέτει ότι ήδη το Υπουργείο Υγείας δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή παρόλο που γνώριζε τον κίνδυνο ουδέν έπραξε για να μειώσει το πρόβλημα. Αλλού γράφει ότι όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οι γιατροί δύο κρατικών νοσοκομείων ψήφισαν χθες υπέρ της λήψης απεργιακών μέτρων.

''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Επτά αμαρτίες τραπεζών - JCC'' γράφει ότι καταπέλτης για τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση του πλαστικού χρήματος στην Κύπρο από την ομάδα των τραπεζών - μετοχών του διατραπεζικού οργανισμού JCC και την ίδια την JCC αποτελεί το πόρισμα αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανή παράβαση του νόμου περί Προστασίας του Ανταγωνισμού. Αλλού γράφει ότι τρεις μέρες μετά την παραλαβή του τελικού πορίσματος της Εθνικής Φρουράς για την πτώση του αεροπλάνου PC 9, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος το επέστρεψε ως ελλιπές.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εγρήγορση'' γράφει ότι ούτε πανικό αλλά ούτε και εφησυχασμό συστήνουν στο κοινό οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, σε σχέση με τη γρίπη των πουλερικών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβεβαίωσαν τη Βουλή ότι λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση του ιού που πιθανόν να μεταφέρουν οι ''φτερωτοί επισκέπτες'' στον τόπο μας. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκτιμά πως η θέση της Κύπρου στην ΕΕ έχει βελτιωθεί αισθητά και η χώρα έχει κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση των εταίρων της. Εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Επίσημες Διαταγές: Κανένα πτηνό έξω'' γράφει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι κίνδυνοι για μόλυνση των ανθρώπων από τη γρίπη των πτηνών είναι σχεδόν μηδαμινοί, η κυβέρνηση απαιτεί όπως τα πτηνά παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ενώ οι πτηνοτρόφοι πρέπει να λάβουν μέτρα για μείωση των κινδύνων άφιξης της γρίπης και στην Κύπρο, ενώ προειδοποιούν ότι όσοι δεν εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν ποινές, μέχρι και φυλάκιση. Αλλού γράφει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες για οχήματα διαμήνυσαν ότι θα αυξήσουν τα ασφάλιστρα μέχρι και 20%.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο ''Διάταγμα για τη γρίπη των πουλερικών'' γράφει ότι διάταγμα εξέδωσε ο Υπουργός Γεωργίας για λήψη μέτρων λόγω της γρίπης των πουλερικών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 24-26 Οκτωβρίου 2005. Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχει συναντήσεις με άλλα μέλη της κυβέρνησης, ενώ μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου θα συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με θέμα ''Το μέλλον της Ευρώπης''.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Δέος και φόβος'' γράφει ότι ενώ οι αρχές της Δημοκρατίας καθησυχάζουν τον κόσμο πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τη γρίπη των πτηνών, που άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορες χώρες, από την άλλη το δέος και ο φόβος που ξαπλώνεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα αγγίζει και την Κύπρο μετά τις διαπιστώσεις ότι η νόσος μπορεί να διαδοθεί με τα αποδημητικά πουλιά και με άλλους τρόπους που δεν μπορούν τόσο εύκολα να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Αλλού γράφει ότι τα μηνύματα της επίσκεψης του Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο ήταν βαρυσήμαντα, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή πορεία των δύο χωρών μέχρι τέλους.

Η εβδομαδιαία πολιτική και σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι το ζήτημα του Ακάμα μετά από 18 χρόνια οδεύει είτε προς οριστική λύση είτε θα προκαλέσει οριστική ρήξη μεταξύ πολλών. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, με επιστολή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου, ζητεί όπως το σχέδιο διαχείρισης του Ακάμα εγκριθεί και υλοποιηθεί άμεσα. Αλλού γράφει ότι δύσκολη δουλειά ανέλαβε ο νέος Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος θα επιδιώξει να οδηγήσει τους ΕΔΗ στις βουλευτικές εκλογές του Μάη.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 21 October 2005 - 14:19:06 UTC