Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 30/10/2005

Η μετάβαση των τριών μελών της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι και η κρίση που προέκυψε μεταξύ των Συνοδικών, η συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και η δρομολόγηση απευθείας συναντήσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ είναι τα θέματα που προβάλλονται κατά κύριο λόγο από τις σημερινές εφημερίδες.

Προβάλλονται επίσης θέματα που άπτονται της Εθνικής Φρουράς, της οικονομικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα, η χρήση φυτοφαρμάκων και η νέα κατάσχεση αντικειμένων από την οικία του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Λύση της κρίσης στις 10 Νοεμβρίου» γράφει πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέδειξε στους τρεις Κύπριους ιεράρχες που τον επισκέφθηκαν χθες, ότι επιθυμεί να δει όλους τους Κύπριους ιεράρχες στην προκαθορισμένη συνάντηση της 10ης Νοεμβρίου, προκειμένου να δοθεί τέλος στην κρίση που μαστίζει την Εκκλησία της Κύπρου και να επέλθει ειρήνη στους κόλπους της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν έχουν διαψευστεί οι καταγγελίες του κόμματος για τα στοιχεία των 120 εκ. λιρών αφού τελικά είναι 15 εκ. για δύο χρόνια.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Διαλύουν σταδιακά την ΕΦ» γράφει ότι μεταξύ των μονίμων στελεχών της Εθνικής Φρουράς επικρατεί αναστάτωση και έντονος προβληματισμός μετά τις τελευταίες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε σταδιακή αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων με τελικό στόχο τη διάλυσή τους. Προσθέτει ότι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το σχέδιο που έθεσε σε εφαρμογή για διάλυση των Ειδικών Δυνάμεων Υποβρυχίων Καταστροφών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί Λάρνακας και Αμμοχώστου βρίσκονται από χθες σε στάση αναμονής και προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις εάν μέχρι την Τετάρτη δεν ικανοποιηθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο τα δύο βασικά αιτήματά τους.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «9.000 δολάρια κατά κεφαλήν» γράφει ότι η Τουρκία σε συνεργασία με τη «διοίκηση» Ταλάτ δημιουργεί για πρώτη φορά μετά το 1974 πραγματική υποδομή για ανάπτυξη των κατεχομένων στο πλαίσιο μια μακροπρόθεσμης πολιτικής που έχει το στοιχείο της σιγουριάς ότι το ψευδοκράτος δεν κινδυνεύει να χαθεί. Προσθέτει ότι το κατά κεφαλή εισόδημα των Τ/Κ για το 2005 θα ανέλθει στα 8.950 δολάρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις Βρυξέλες κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να διαμορφωθούν τα κείμενα της έκθεσης προόδου για την Τουρκία και η αναθεωρημένη εταιρική σχέση της χώρας με την ΕΕ.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Καλή Χώνεψη» γράφει ότι κατά την προηγούμενη πενταετία (1999 2004) καταναλώσαμε 8 εκατομμύρια κιλά φυτοφάρμακα. Προσθέτει ότι μοναδική δικλείδα ασφαλείας για το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι τα κοινοτικά όρια που καθορίζουν την αβλαβή και ασφαλή χρήση και οι έλεγχοι υπολειμμάτων που διεξάγουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, το Γενικό Κρατικό Χημείο και ο κλάδος Εργαστηριακών Αναλύσεων του Υπουργείου Γεωργίας. Σε άλλο θέμα γράφει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης διαμηνύει ότι επείγει η τροποποίηση του Συντάγματος και προσθέτει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα της κυπριακής δικαιοσύνης είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση υποθέσεων.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τάσσος Ταλάτ στο ίδιο τραπέζι" γράφει ότι ο στόχος των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση της Κοντολίζα Ράις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων ολοταχώς. Προσθέτει ότι οι Αμερικανοί σε συνεργασία με το Λονδίνο και τις Βρυξέλες και τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας θα απαιτήσουν απευθείας συναντήσεις μεταξύ του κ. Ταλάτ και του Προέδρου Παπαδόπουλου το συντομότερο δυνατό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία «Μπόινγκ» στις 17 Οκτωβρίου απέστειλε απόρρητη οδηγία σε όλες τις τεχνικές βάσεις που συντηρούν αεροπλάνα της, μετά την επεξεργασία των στοιχείων από τη συντριβή του αεροσκάφους της «Ηλιος», στην οποία επισημαίνονται τα δύο λάθη που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους και δίδονται οδηγίες για αποφυγή τους στο μέλλον.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Δυναμιτίζουν το κλίμα» γράφει ότι την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως η συνάντηση της Κοντολίζα Ράις «με τον εκλεγμένο ηγέτη της τ/κ κοινότητας αντανακλά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια για υποστήριξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» η Αγκυρα με προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα και οδηγεί την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου σε αδιέξοδο. Προσθέτει ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναβολή της επίσκεψης Καραμανλή στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι προετοιμασίες για το 20ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ που αρχίζει στις 24 Νοεμβρίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα «Sunday Mail» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Αστυνομία χθες σε δεύτερη επιχείρηση της εντός μιας εβδομάδας στο σπίτι του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη κατάσχεσε μπαούλα, αμφορείς και άλλα αντικείμενα τέχνης στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται εναντίον του κ. Ματσάκη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις εστιάστηκε σε βήματα για την άρση της οικονομικής «απομόνωσης» των Τ/Κ. Προσθέτει ότι η πολιτική ηγεσία στη Λευκωσία, σχολιάζοντας την ημίωρη συνάντηση, σημείωσε ότι δεν βοηθά προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 30 October 2005 - 15:19:08 UTC