Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 16/11/2005

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τάσου Τζιωνή, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου, για το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν και οι χθεσινές εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων. Το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, η διεξαγόμενη έρευνα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημόσιων Υπαλλήλων και οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''ΑΚΕΛ μόνο εναντίον απορριπτικών'', ότι παρατηρείται «νέο μπαράζ επιθέσεων» από το ΑΚΕΛ κατά του Τάσου Τζιωνή σχετικά με τις απόψεις που διατύπωσε δημοσίως για το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν. Τον κ. Τζιωνή, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στήριξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ευρωπαϊκό Κόμμα «και άλλοι απορριπτικοί της κυβέρνησης». Σε άλλο θέμα γράφει πως η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου έλαβε απόφαση η οποία «τρόπος του λέγειν» είναι ομόφωνη και ότι ο Μητροπολίτης Πάφου επιθυμεί να έχει νέα συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Πού πήγαν τα λεφτά;'' γράφει στο κύριο θέμα ότι διεξάγεται έρευνα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων κατόπιν των καταγγελιών πρώην υπαλλήλου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, ο οποίος διεκδικεί την είσπραξη ποσού 18 περίπου χιλιάδων λιρών από το Ταμείο αυτό μετά την αφυπηρέτησή του. Αλλη είδηση είναι η πραγματοποίηση χθες εκδηλώσεων καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, αλλά και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες όπου διαμένουν Κύπριοι και Ελλαδίτες. Κάτω από έγχρωμη φωτογραφία διαδηλωτών, γράφει πως οι μαθητές, κρατώντας σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της τουρκικής κατοχής και υπέρ της επανένωσης του νησιού, πραγματοποίησαν εκδηλώσεις, συναυλίες και πορείες.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ολα από την αρχή'', γράφει πως εκτιμήσεις από τη διεθνή κοινότητα κάνουν λόγο για πλήξη της βασικής φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν και της λογικής του «πάρε - δώσε» από τις δηλώσεις του κ. Τζιωνή, ενώ διεθνείς μεσολαβητές πιστεύουν πως ο κ. Τζιωνής έδωσε τη σχετική συνέντευξη καθ υπόδειξιν του Προέδρου Παπαδόπουλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί κλιμακώνουν τα μέτρα και τις κινητοποιήσεις τους και ότι από σήμερα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αυτές και οι πατατοπαραγωγοί της επαρχίας Λευκωσίας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν σήμερα με τα τρακτέρ τους στο συσκευαστήριο Ακακίου, ζητώντας συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας Τίμη Ευθυμίου. Στις κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών συμμετέχουν και οι γυναίκες τους.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πυρ και μανία το ΑΚΕΛ κατά Τζιωνή'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση θεωρεί λήξαν το ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις του κ. Τζιωνή για το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ήταν χθες «πυρ και μανία» κατά του κ. Τζιωνή και της δήλωσής του ότι η συζήτηση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν οδηγεί σε παγίδευση. Ενόψει των εξελίξεων αυτών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφει "εσπευσμένα" στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης επιμένει στην κριτική του κατά της κυβέρνησης Παπαδοπούλου και με χθεσινές του δηλώσεις αντεπιτίθεται στα συγκυβερνώντα κόμματα.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Στη σκιά Ανάν η συγκυβέρνηση'', γράφει στο κύριο θέμα πως το ΑΚΕΛ επιμένει -και μετά τις διευκρινίσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου- να κρατεί ανοικτό το θέμα που έχει εγείρει για το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Τζιωνή και για τη δήλωσή του ότι το σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να είναι η βάση της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. Από την τσιμπίδα της κριτικής του κ. Χριστόφια, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν γλίτωσε ούτε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τη δήλωσή του ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είναι άγγελος μπροστά στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αλλού γράφει ότι δύο κινεζικές εταιρείες έχουν προτείνει στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) να της «χαρίσουν» εξοπλισμό συνολικής αξίας 24 εκ. λιρών για το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 3ης γενεάς.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αγώνας μέχρι την επανένωση'', ότι το ΑΚΕΛ, με τη μαχητική αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες βράδυ, καταδίκασε τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Με την ομιλία του ο κ. Χριστόφιας έστειλε μήνυμα συνέχισης του αγώνα για επανένωση του νησιού. Επίσης χαρακτήρισε ως ατυχείς και ζημιογόνες τις δηλώσεις του κ. Τζιωνή. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη σήμερα άφιξη στην Κύπρο του Προέδρου της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβού Τσολάκη, ο οποίος θα έχει συναντήσεις στην Κύπρο για να λάβει συμπληρωματικές καταθέσεις σχετικά με την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό Αττικής και το θάνατο των 121 επιβατών και μελών του πληρώματος του Μπόινγκ της εταιρείας Ηλιος».

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα της πως οι πατατοπαραγωγοί αρνήθηκαν χθες να παραχωρήσουν έστω και μια ίντσα από τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Αγίας Νάπας τον οποίο έχουν αποκόψει εδώ και μία εβδομάδα περίπου και παράλληλα αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Αλλού γράφει για τους εορτασμούς από τους Τουρκοκυπρίους και τον τουρκικό κατοχικό στρατό στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της 22ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους και για τις δηλώσεις του κ. Ταλάτ ότι η ύπαρξη του ψευδοκράτους δεν αποκλείει την επανένωση του νησιού.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', κάτω από τον τίτλο ''Βουτιά πριν τα rights έκανε η BOC'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκαναν βουτιά πέφτοντας κατά 2,4% χθες και στις 2,47 λίρες, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να πωλήσουν τις μετοχές τους για να αντλήσουν χρήματα και να συμμετάσχουν στην επικείμενη έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης. Αλλού γράφει ότι η Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα ανέφερε με ανακοίνωσή της πως έχει έλθει σε προκαταρκτική συμφωνία για την εξαγορά του 59% του μετοχικού κεφαλαίου της Centrobanka.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 16 November 2005 - 15:19:06 UTC