Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 18/11/2005

Η χθεσινή έγκριση των κυβερνητικών μέτρων από την Βουλή, η εγκατάσταση κάμερων στους δρόμους για παρακολούθηση τροχαίων παραβιάσεων, η πρόσκληση για συνεργασία ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για λύση του Κυπριακού, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Χρίστο Πουργουρίδη, οι αντιδράσεις συνταξιούχων για ''συντάξεις πείνας'', η δημογραφική κατάσταση στην Κύπρο, καθώς και ο απόηχος των αντιδράσεων μετά την συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Πρόσκληση για συνεργασία ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ανοικτή πρόσκληση στο ΑΚΕΛ να συνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ, ώστε να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, απηύθυνε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης. Αλλού γράφει ότι ο διευθυντής του «γραφείου Τύπου και Πληροφοριών» των κατεχομένων Χουσείν Οζέλ δήλωσε στην «Α» ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ιζέτ Ιζτζάν, ο οποίος συναντήθηκε προχθές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να διαπιστώσει τις απευθείας προσθέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Τους κατάντησαν επαΑίτες», γράφει ότι συνολικά 81 συνταξιούχοι Δημότες Πέγειας απευθύνουν δραματική έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αύξηση των συντάξεων πείνας. «Η κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει (τους ηλικιωμένους) στο έλεος του Θεού και της δυστυχίας σφυρίζοντας αδιάφορα», προσθέτει η εφημερίδα. Αλλού σε γράφει ότι σε μυστήριο εξελίσσεται η εξαφάνιση του 47χρονου Κώστα Αναστασίου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την περασμένη Κυριακή όταν πήγε κυνήγι στα Λαγουδερά.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Με ονόματα και στοιχεία», αναφέρεται στο θέμα της αγοράς τεσσάρων ακάτων αξίας 10 εκ λιρών και γράφει ότι εγείρονται και «σοβαρότατα θέματα δεοντολογίας που αγγίζουν ίσως τα όρια της διαπλοκής ως προς τον τρόπο που ενήργησαν κάποιοι κρατικοί λειτουργοί (στελέχη της Αστυνομίας) και σύμβουλοι του κράτους (όπως ο Κυπριακός Νηογνώμονας).» Αλλού γράφει ότι «σφίγγουν πολύ τα πράγματα» για την ε/κ πλευρά μετά τη συνέντευξη του Διευθυντή του Τάσου Τζιωνή και προσθέτει ότι οι μεσολαβητές στο Κυπριακό υποδεικνύουν πως «αν πετάξετε το σχέδιο Ανάν πείτε μας εσείς τι προτείνετε, τι σκοπεύετε να κάνετε» και ότι «το βάρος είναι επάνω σας».

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Δημογραφικός εφιάλτης στην Κύπρο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η μαζική εξέγερση που πραγματοποίησαν προχθές το απόγευμα οι αλλοδαποί κρατούμενοι στα αστυνομικά κρατητήρια των Κεντρικών Φυλακών, φέρει στην επιφάνεια ένα υπαρκτό πρόβλημα της κυπριακής κοινωνίας, την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου. Προσθέτει ότι οι Τούρκοι έποικοι υπολογίζονται σε 119.000, ενώ οι βιομηχανικοί μετανάστες στις 100.000. Αλλού γράφει ότι στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Γενική Εισαγγελία σχετικά με την τροποποίηση των άρθρων 169 και 179 του Συντάγματος, ώστε να μην υπερισχύει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Δίωξη κατά των Δημοσίων Εργων» και γράφει ότι ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου στο Τμήμα Δημοσίων Εργων εισηγείται λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης εργασίας, «γιατί παραβιάσθηκε η νομοθεσία αποσυναρμολόγησης φύλλων αμιάντου, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων στο Τμήμα Αλλοδαπών, αλλά και πολίτες στη ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, όπου μεταφέρθηκαν οι ίνες αμιάντου από τον αέρα». Αλλού γράφει ότι το Πρόγραμμα Σύγκλισης που θα καταθέσει η Κύπρος στην ΕΕ το τέλος του μήνα προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου μέσα στον οποίο θα ολοκληρωθεί το βασικό μέρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης μέχρι το 2009.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Πρωτιά στις παροχές» γράφει ότι κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος οι μύθοι που έστησε ο ΔΗΣΥ γύρω από τις κοινωνικές παροχές, που πρόσφερε η κυβέρνηση της Αλλαγής. Προσθέτει ότι η Βουλή χθες ενέκρινε τα κοινωνικά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είναι στην κορυφή της λίστας των πολιτικών σε δημοτικότητα, με δεύτερο τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Ακολουθούν οι Γιαννάκης Ομήρου, Νίκος Κλεάνθους, Δημήτρης Συλλούρης, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόδρομος Προδρόμου.

H αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Βήμα για πιο ασφαλείς δρόμους» γράφει σήμερα ότι η Τροχαία εγκαθιστά κάμερες παρακολούθησης για τροχαίες παραβάσεις. Η πρώτη φάση εγκατάστασης στα φώτα τροχαίας, αναφέρει, άρχισε χθες. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου παρέδωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο την ετήσια έκθεση του γραφείου της, αναφέροντας ότι το 2004 σημειώθηκε ρεκόρ υποβολής παραπόνων που έφθασαν τις 2.500.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο « (Tas) Sudoku: Το παιχνίδι τώρα αρχίζει» γράφει ότι «όσοι προμήνυαν, ως Κασάνδρες, ότι δεν θα αργούσε να εκδηλωθεί σύγκρουση μεταξύ Τάσσου Παπαδόπουλου και ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, κυρίως λόγω διαφοράς νοοτροπίας και φιλοσοφίας των δύο πλευρών, από την περασμένη Κυριακή τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση». Αλλού γράφει ότι αίτημα του Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Συγγενών για συνέχιση της λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου και στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έγινε αποδεκτό μετά από συνεχή δημοσιεύματα του «Ποντικιού».

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Κάλυψη σκανδάλου» γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε αστυνομική διερεύνηση για σκάνδαλο διαφθοράς στην πατατο-βιομηχανία από το 1996. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι ιδιαίτερης σημασίας είναι η διακήρυξη της εξ υπουργών επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προσθέτει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών Mihai Ungureanu, είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανοικτή πληγή», γράφει ότι ανοικτή πληγή εξακολουθεί να παραμένει η συνέντευξη Τάσου Τζιωνή και προσθέτει ότι «τα παυσίπονα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής που με δηλώσεις τους προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους δεν επουλώνουν τα τραύματα και δεν διασκεδάζουν τα ερωτηματικά που δημιουργούντα». Αλλού γράφει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας επανεκλέγεται πανηγυρικά στη θέση του ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ στις 27 Νοεμβρίου, τελευταία ημέρα του Παγκυπρίου Συνεδρίου του κόμματος, στην οποία ο ΚΕ θα επανεκλέξει τον ηγέτη του κόμματος.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 18 November 2005 - 15:19:05 UTC