Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 23/11/2005

Η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την δολοφονία Ελληνοκύπριου το 1996, η καταχώρηση της υπόθεσης Οραμς σε βρετανικό δικαστήριο, ο θάνατος του Τουρκοκύπριου πολιτικού Οζγκέρ Οζγκιούρ, το κυπριακό βέτο για την Τουρκία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας, οι θέσεις των κομμάτων στο σχέδιο Ανάν, καθώς και πληροφορίες για δωροδοκία αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς από κατασκευάστρια εταιρεία όπλων, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

Αλλα θέματα είναι η πρόταση του ΔΗΣΥ για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, η συζήτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού στην ΚΟΡΕΠΕΡ, καθώς και η αλματώδης αύξηση στις τιμές των ακινήτων στα κατεχόμενα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Σωσίβιο για τις Κ. Αερογραμμές» γράφει ότι ετοιμάστηκε και δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα από τον ΔΗΣΥ η πρόταση σωτηρίας των Κυπριακών Αερογραμμών με κύριο άξονα της πρότασης την αποκρατικοποίηση. Προσθέτει ότι χθες η εταιρεία έστειλε προσωπικές επιστολές στον κάθε υπάλληλο με τις οποίες τους πληροφορεί το ποσό των αποζημιώσεων που θα λάβουν αν απολυθούν και το ποσό μείωσης των μισθών τους αν παραμείνουν στην εταιρεία. Αλλού γράφει ότι σήμερα αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον τόπο πραγματοποίησης της Διευρυμένης Συνόδου, η οποία θα αποφασίσει την τιμητική παύση του ασθενούντος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και την προκήρυξη εκλογών.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Ταλατ(ο)σύγκρουση ΑΚΕΛ - Τάσσου» γράφει ότι νέες διαφωνίες με πέτρα του σκανδάλου αυτή τη φορά τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προέκυψαν στις σχέσεις μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσκάλεσε τον κ. Ταλάτ στο 20ό συνέδριο του ΑΚΕΛ για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Ταλάτ και Προέδρου Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει ότι διαφορετικές εξακολουθούν να είναι οι θέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων όχι μόνο όσον αφορά το σχέδιο Ανάν αλλά και το τι γίνεται και τι αποφασίζεται στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «500.000 δολάρια, η 1η δόση της μίζας» γράφει ότι μισό εκατομμύριο δολάρια ήταν η πρώτη δόση που έλαβε από κατασκευάστρια εταιρεία όπλων αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς ενώ το άλλο μισό εκατ. θα έπαιρνε με την έναρξη υλοποίησης του συμβολαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» «δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί ενώπιον δικαστηρίου η δωροδοκία αφού τα σημαντικά «τεκμήρια» έχουν συλλεχθεί από τους πράκτορες των αρχών ασφαλείας με ανορθόδοξες μεθόδους και έτσι τα λεφτά παραμένουν στην τσέπη του λαδωμένου». Αλλού γράφει ότι αίσθημα παραίτησης από τις όποιες διεργασίες για σύντομη λύση του Κυπριακού προκαλεί στους μεσολαβητές και στα Ηνωμένα Εθνη η στροφή, που όπως θεωρούν, πραγματοποιεί η Λευκωσία σχετικά με το σχέδιο Ανάν.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Νέα καταδίκη εναντίον της Τουρκίας» γράφει ότι η Τουρκία κρίθηκε ένοχη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, που διαπράχθηκε το 1996 στην περιοχή της Αχνας. Ο 58χρονος πρόσφυγας πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες ενώ μάζευε σαλιγκάρια. Αλλού γράφει ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ θα επιδιώξει να ενημερώσει σήμερα τους υπόλοιπους «24» εταίρους της στην Ενωση για τις σκέψεις της επί του θέματος του κανονισμού για την χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων που είναι συναφής με εκείνον του απευθείας εμπορίου των Τ/Κ με τις χώρες της ΕΕ.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κυπριακό βέτο για την Τουρκία» γράφει ότι η Λευκωσία κράτησε εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας την Αγκυρα, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την ένταξή της. Με παρέμβαση του Κύπριου Υπουργού Αμυνας στη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΑΜ διαμηνύθηκε ότι η Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί τα παιχνίδια που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, η οποία επιδιώκει παράλληλα με την ένταξή της να εκτοπίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος καλεί τους πατατοπαραγωγούς να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προσέλθουν άμεσα σε διάλογο με την Υπουργική Επιτροπή, η οποία συστάθηκε χθες.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Κύπρος πενθεί» αναφέρεται στο θάνατο του Τ/Κ πολιτικού Οζγκέρ Οζγκιούρ και γράφει ότι έφυγε με ανεκπλήρωτο το όνειρο της επανενωμένης και πραγματικά ανεξάρτητης Κύπρου. Τον χαρακτηρίζει φλογερό αγωνιστή και αγνό πατριώτη. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα αποδοθεί οποιαδήποτε εγκυρότητα στις νέες διευθετήσεις που επιχειρεί η κατοχική διοίκηση σε σχέση με το θέμα των ε/κ περιουσιών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Βρετανικό δικαστήριο θα αποφανθεί για την υπόθεση Οραμς» γράφει ότι στο βρετανικό ανώτατο δικαστήριο καταχωρήθηκε η απόφαση του δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο κάλεσε την Βρετανίδα Λίντα Οραμς να κατεδαφίσει το σπίτι που έκτισε παράνομα σε ε/κ γη στα κατεχόμενα. Αυτή η κίνηση σημαίνει ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα μπορούν να ζητήσουν την εφαρμογή της απόφασης διαφορετικά μπορούν και να κατάσχουν τα περιουσιακά της στοιχεία στη Βρετανία, προσθέτει. Αλλού γράφει ότι τέσσερις μήνες μετά την απεργία των οδηγών φορτηγών που τερματίστηκε με βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, οι οδηγοί απειλούν ξανά να απεργήσουν.

Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα «Financial Mirror» με τίτλο «Πρόβλεψη για άνοδο 78% στα κέρδη της Λαϊκής» γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της την Παρασκευή, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει αυξημένα κέρδη εννιαμήνου κατά 77,5% στα 28.4 εκατ λίρες σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 16 εκατ. που ήταν τα κέρδη της την αντίστοιχη περίοδο σύμφωνα με γκάλοπ της εφημερίδας. Αλλού γράφει ότι οι τιμές ακινήτων στα κατεχόμενα έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 172%.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 23 November 2005 - 15:19:07 UTC