Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 30/11/2005

Η αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ μετά τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφιας για μεθοδεύσεις της ΕΔΕΚ και ρουσφέτι, με στόχο κομματικά οφέλη στις Ευρωεκλογές, η προέλαση των κατοχικών δυνάμεων εντός της νεκρής ζώνης με πρόσχημα το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας και η αντίδραση της Λευκωσίας στο θέμα αυτό προβάλλονται σήμερα από τις εφημερίδες.

Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό στο Δουβλίνο και τις πληροφορίες πως η Γραμματεία των ΗΕ θα επιχειρήσει να φέρει από το παράθυρο το ζήτημα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, την απόφαση των πατατοπαραγωγών να μην κλιμακώσουν τα μέτρα τους αλλά να παραμείνουν στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας Αραδίππου και το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής για το νέο Γενικό Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Κλονίζεται η συγκυβέρνηση» αναφέρει με «σείεται συθέμελα η συγκυβέρνηση μετά τη ψεσινή βόμβα Χριστόφια ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας ρουσφετολογούσε υπέρ της ΕΔΕΚ πριν τις ευρωεκλογές και μάλιστα ότι έδωσε στοιχεία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παρά τις διακηρύξεις του για την αξιοκρατία, άφησε τον Υπουργό της ΕΔΕΚ στη θέση του». Αλλού σημειώνει πως χωρίς, προς το παρόν, να προχωρήσουν στην κλιμάκωση των μέτρων τους, οι πατατοπαραγωγοί παραμένουν στον αυτοκινητόδρομο, σε μια ύστατη προσπάθεια να εισέλθουν σε ένα διάλογο με την κυβέρνηση με ανοικτή ατζέντα.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ολα για το πάπλωμα» αναφέρει πως «ολοταχώς προς διάλυση της συνεργασίας τους οδηγούνται τα κόμματα ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ μετά την έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ των ηγετών των δυο κομμάτων, με αφορμή τις σοβαρές κατηγορίες που απέδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στο συγκυβερνών κόμμα της ΕΔΕΚ ότι την περίοδο των Ευρωεκλογών προέβαινε σε ρουσφέτι για κομματικά οφέλη». Αλλού αναφέρει πως συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις του Κυπριακού, καθώς και τις περιοχές ανησυχιών της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με το σχέδιο λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ έγινε χθες κατά την καθιερωμένη συνάντηση κλιμακίου του ΔΗΣΥ με κλιμάκιο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Από το Εθνικό στη Νέα Υόρκη» αναφέρει πως η εφημερίδα, μετά από εμπεριστατωμένη και απολύτως διασταυρωμένη έρευνα, παρουσιάζει τα σημεία αλλαγών επί του σχεδίου Ανάν, όπως τα συνόψισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο στις 12 Απριλίου 2005. Ταυτόχρονα αντιπαραβάλλει τα σημεία αυτά με τα κεφάλαια των αλλαγών που ανέπτυξαν οι απεσταλμένοι του Προέδρου στα ΗΕ το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι απεσταλμένοι του Προέδρου άνοιξαν και κεφάλαια τα οποία η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να ανοιχθούν εκ νέου. Αλλού σημειώνει πως η Κομισιόν θέτει την Κυπριακή Δημοκρατία προ των ευθυνών της καθώς διαπιστώνει ουσιώδη απόκλιση από τους όρους των προσφορών για κατασκευή και διαχείριση των νέων αεροδρομίων.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ονόματα και ευθύνες για το σκάνδαλο» αναφέρει πως η Διερευνητική Επιτροπή για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στο πόρισμά της επιρρίπτει σαφείς ευθύνες σε τρεις Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Υγείας, στο Γενικό Λογιστή του κράτους, το διευθυντή του έργου, σε αρχιτέκτονες και εργολάβους. Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι εν λόγω Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Υγείας και άλλοι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί παρέλειψαν να εκπληρώσουν τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κόφι Ανάν θα αρχίσει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, αποστέλλοντας στην περιοχή τον προσωπικό του απεσταλμένο.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ενίσχυση Ταλάτ μέσω ΟΥΝΦΙΚΥΠ» αναφέρει πως η Γραμματεία των ΗΕ θα επιχειρήσει να φέρει από το παράθυρο το ζήτημα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ξένη διπλωματική πηγή δήλωσε στο «Φ» στην έκθεση του Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα υποβληθεί τις επόμενες λίγες ημέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπάρχει σαφής αναφορά στο ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του ΓΓ επιστρατεύουν μια άκρως διπλωματική διατύπωση. Αλλού σημειώνεται πως βαρύτατοι χαρακτηρισμοί περί πολιτικών νονών, κόπρων και όψιμων Ηρακλήδων δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ των κομμάτων και δίδουν συνέχεια στην πρωτοφανή αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε μετά τα σοβαρά επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στο Τσίρειο.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προκλητικός ο Αττίλας» πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε χθες πως εάν οι κατοχικές δυνάμεις δεν τερματίσουν τις επεμβάσεις τους στη νεκρή ζώνη, παρά το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, και εάν δεν αποκατασταθεί η Πράσινη Γραμμή όπως ήταν προηγουμένως, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα της διάβασης στην οδό Λήδρας. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε ότι μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αρχίζει για τη χώρα μια νέα εποχή, σημειώνοντας ότι «το πάρτι έχει τελειώσει και τώρα ήρθε η ώρα της παράδοσης».

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον κύριο τίτλο '' 'Βαρύ τίμημα' για την αλλαγή των καιρικών συνθηκών'' γράφει ότι σύμφωνα με περιβαλλοντική μελέτη, η ευρωπαϊκή θερμοκρασία αυξάνεται κατά 1/3 πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο ρυθμός της περιβαλλοντικής επιδείνωσης απειλεί τις επιτυχίες της πρόσφατης ''πράσινης'' νομοθεσίας της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρακτορείο Περιβάλλοντος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι στο πλαίσιο αστυνομικών περιπολιών μεταξύ 28 και 29 Νοεμβρίου στην επαρχία Αμμοχώστου καταγγέλθηκαν 63 οδικές παραβιάσεις.

Η οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι τα δανειστικά επιτόκια σε ευρώ αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25 μονάδες την Πέμπτη, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέλθει για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε μια κίνηση που θα επηρεάσει χιλιάδες Κύπριους που δανείστηκαν σε ευρώ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα σε μια προσπάθειά τους για εξυγίανση του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, ανακοίνωσαν την αναστολή εργασιών της Γαλαξίας ΑΕΓΑ, θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑΚ, MFS η οποία αρνείται ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα τη θυγατρική της.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 30 November 2005 - 15:19:07 UTC