Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 09/01/2006

Το Κυπριακό και οι δυσκολίες της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνεπεία αυτού του προβλήματος, η πρόθεση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο να επισκεφθεί την περιοχή της Κύπρου περί το τέλος Ιανουαρίου και να έχει συναντήσεις και με Τουρκοκυπρίους στα κατεχόμενα, η λειτουργία κατασκοπευτικών κεραιών στις Βρετανικές Βάσεις και ο ισχυρός σεισμός που εκδηλώθηκε χθες στην Ελλάδα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για μεγάλη οικολογική επιβάρυνση στα κατεχόμενα, για τις συναντήσεις που είχε χθες στα κατεχόμενα με τους Μαρωνίτες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής σχετικά με το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθώς και για τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και σωτηρίας των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Βρετανικοί πονοκέφαλοι για τη Λευκωσία'', ότι θα εξακολουθήσουν για αρκετό καιρό ακόμα οι πονοκέφαλοι για τη Λευκωσία. Από τη μια, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει το ταξίδι του κ. Στρο στην Κύπρο και οι ''παρενέργειες'' που προκαλεί με την πρόθεσή του να μεταβεί στα κατεχόμενα και να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Επιπλέον, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ενδέχεται να απευθύνει πρόσκληση στον κ. Ταλάτ για να επισκεφθεί το Λονδίνο. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου θα παραδώσει σήμερα το πρωί στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την ανέγερση του νέου κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Σε ρυθμούς 6,9 Ρίχτερ χόρεψε η Ελλάδα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς μεγέθους 6,9 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ, όπως τον κατέγραψε το Σεισμολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, συγκλόνισε στις 13:35, χθες το μεσημέρι, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και έγινε αισθητός από τη νότια Ελλάδα μέχρι τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε χθες ανάμεσα στους Μαρωνίτες στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι, επισκεπτόμενος τον Κορμακίτη, είχε συνάντηση με τους κατοίκους του χωριού με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Οικολογική διχοτόμηση'', γράφει πως τόνοι μπαταριών, για τις οποίες έπρεπε να λειτουργεί στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας ειδικό σύστημα ανακύκλωσης, μεταφέρονταν από ιδιώτες και με την ανοχή της κυβέρνησης μέχρι προσφάτως στα κατεχόμενα για καταστροφή και κάψιμο στην περιοχή της Μιας Μηλιάς. Στόχος των ιδιωτών ήταν η άντληση πολύτιμων υλικών όπως ο μόλυβδος, όμως η ανεξέλεγκτη καύση προκαλούσε σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αλλού γράφει ότι φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκουχτ και ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του σκοπεύει να μεταβεί και στα κατεχόμενα, όπου θα έχει συναντήσεις με την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Παρασπονδία για τις κεραίες Ακρωτηρίου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η βρετανική κυβέρνηση παρασπονδεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι, παρά τη μεταξύ τους συμφωνία, έθεσε σε λειτουργία και τις δύο κατασκοπευτικές κεραίες στη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου. Οι κεραίες αυτές, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εκπέμπουν ''τεράστια και επικίνδυνη ακτινοβολία'' και οι Βρετανοί αρνούνται να δώσουν εξηγήσεις για τη μη τήρηση από μέρους τους της συμφωνίας. Αλλού δημοσιεύει το δεύτερο μέρος συνέντευξής που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και στην οποία δηλώνει -μεταξύ άλλων- ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρέπει να στηριχθεί σε όσους ψήφισαν ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν, εάν επιθυμεί και δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Φωνές από Ε.Ε. για τις πτήσεις'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση πολιτική δέσμευση ότι θα πράξει τα απαραίτητα για την ασφάλεια των πτήσεων και την αναδιοργάνωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου κάλεσε για σήμερα έκτακτη σύσκεψη αρμοδίων, για μελέτη και ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Κύπρο, μετά και τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το ζήτημα αυτό στην Τουρκία.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ισχυρό ΑΚΕΛ'', ότι ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες στο Κελλάκι, στο περιθώριο εκδήλωσης φιλοξενίας παιδιών της Παιδικής Στέγης Λευκωσίας, ότι είναι σημαντική η διατήρηση του ΑΚΕΛ ως της ισχυρότερης πολιτικής δύναμης στον τόπο και ότι αυτό δεν γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για λόγους ουσίας και για να μπορεί ο κυπριακός λαός να ελπίζει σε μια καλύτερη ζωή. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη περί τα τέλη Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες συνάντηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων με τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα της ανασυγκρότησης των Κυπριακών Αερογραμμών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 9 January 2006 - 9:25:54 UTC